Миролио вече е най-големият кредитор на "Дунарит"

Със заема към военния завод и акционерното си участие в "Техномаркет" той спаси депозитите си в КТБ

Миролио навлезе в България като производител на текстил, но после инвестира във вино, туризъм, недвижими имоти
Миролио навлезе в България като производител на текстил, но после инвестира във вино, туризъм, недвижими имоти    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Миролио навлезе в България като производител на текстил, но после инвестира във вино, туризъм, недвижими имоти
Миролио навлезе в България като производител на текстил, но после инвестира във вино, туризъм, недвижими имоти    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио е сключил втора голяма сделка извън обичайния за него текстилен сектор, чрез която не просто разширява корпоративното си портфолио, а спасява депозитите си в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). След като в края на миналата година той влезе като акционер във веригата "Техномаркет", поемайки задълженията й към същата банка, то от вписване в търговския регистър е видно, че основната му фирма е сключила и договор с русенския производител на боеприпаси "Дунарит" и вече е най-голям негов кредитор.

Миролио и компании от групата му имаха общо около 90 млн. лв. депозити в КТБ при затварянето на банката, сочеше информация на "Капитал". Чрез двете сделки с "Дунарит" и "Техномаркет" (след прихващане или встъпване в дълг) средствата не се губят и срещу тях се придобива собственост и вземане от фирма. Миролио навлезе в България като производител в текстилната промишленост и винопроизводството, но после разшири портфейла си с нетрадиционни за него бизнеси като цигарения чрез дял в "Булгартабак холдинг", услугите и туризма чрез "Интерпред - Световен търговски център" и "Хотел парк Централ" в Сливен.

От текстил към боеприпаси

Поредното направление, в което се включва Миролио - производството на боеприпаси, се случва чрез контролираното от Цветан Василев "Дунарит", което е собственост на "Кемира" (99.51% от капитала) и "Никкомерс - 01" (0.48% от капитала). По данни на "Капитал" към датата на затваряне на КТБ "Дунарит" е имало 92 млн. лв. кредити към банката.

Миролио е поел дългове за 24.55 млн. евро, или 48 млн. лв., става ясно от документи, вписани в Търговския регистър. Те показват, че през октомври миналата година са направени няколко цесии, с които фирмата на бизнесмена "Е. Миролио" поема задължения на "Дунарит" съответно за 20.7 млн. евро, 828 хил. евро, 1.9 млн. долара и 1.170 млн. евро. Общата сума е 24.55 млн. евро, дължими от производителя на боеприпаси. В замяна на поетия дълг на 2 декември двете компании са сключили договор, с който цялото търговско предприятие "Дунарит" се залага като обезпечение на вземанията на "Е. Миролио". От документите не става ясно какъв е срокът на договора.

Потърсен по телефона Едоардо Миролио отказа всякакви подробности по темата. На въпрос дали гледа на тази сделка като на инвестиционна възможност, в която възнамерява да се развива, той каза, че за него това не е инвестиция. Мълчанието му е обяснимо с вписаното в договора с "Дунарит" изискване за спазване на търговската тайна.

Изпълнителният директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев не отговаряше на мобилния си телефон във вторник. Така остатъчният дълг към КТБ остава неизвестен, но вероятно е от порядъка на 40 млн. лв. В търговския регистър няма вписан залог в полза на КТБ и вече Миролио е първи заложен кредитор.

В края на 2013 г. в русенското предприятие работят повече от 600 души, има активи за 88.6 млн. лв., отчита 52.4 млн. лв. приходи от продажби и брутна печалба от 10.9 млн. лв., като за същата година е раздало на акционерите си 2.5 млн. лв. дивидент. Предприятието работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка.

Дългосрочни намерения

По подобен начин "Миролио" придоби собственост във веригата за продажба на електроуреди "Техномаркет". Компанията имаше кредит от 25 млн. евро в КТБ по информация, съобщена от другите съдружници в нея Николай Китов и Евгений Гълъбов. През декември италианският бизнесмен придоби контрол върху половината дружество, като на въпрос какви са намеренията му за този бизнес Миролио отговори, че планира да остане дългосрочно и има намерение на развива компанията.

Бизнесменът е активен като акционер и в "Булгартабак холдинг", където се опита да блокира решения на мажоритарния собственик за продажба на "Табак маркет" (Lafka) и предложи ново ръководство на холдинга.

В ключовата си сфера Миролио обяви, че ще завърши проекта за разширяване на сливенската си фабрика за текстил. В него ще бъдат вложени 30 млн. лв. в рамките на две години, а след модернизацията в предприятието ще бъдат разкрити нови 100 работни места.  

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  А на кого е кредитор фондът за гарантиране на депозитите? Остана ли нещо читаво за него?

  Питам само, защото сега депутатите предлагат и фонд за гарантиране на пенсиите.

 • 2
  boian.ikonomov avatar :-(
  jgold

  Естествено нищо не остана.
  Ако квесторите са освобождавали и обезпеченията, дори прихващанията да бъдат обявени за недействителни от съда на база искания от синдиците на КТБ, пак Фонда няма да събере нищо. Щото вече обезпечението го няма.
  Тъжна и жалка история. Интересно какви са били рушветите за цялата измана схема (с прихващанията) извъртяна на гърба на данъкоплатците. И докъде в БНБ и други институции са раздавани.

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#2] от "jgold":

  Цесиите вървяха между 50-75%, явно комисионите са някъде там. Някаква част от тези 25-50%. В милиони числата са огромни. И всички спят имен сън. Не случайно не исках и лев заем за КТБ, фондът беше с пари на банките, те и трябваше да го допълнят. Поне имаше някакъв минимален шанс да ги гонят до дупка. Сега всички читави обезпечения ще бъдат прехвърлени поне още един път и пито-платено. Кражбата на века, а после има и дела от Цветан Василев....

 • 4
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  Не мога да разбера защо вземанията на Държавния фонд за гарантиране на влоговете трябва да стоят след вземанията на необезпечените вложители при осребряването на активите на КТБ. Нима миролио не си е вложил парите при цецо при преференциални условия за по-високи лихви. Защо тогава Миролио трябва да си осребри вземанията преди фонда. Така той си получава около 50-60% от парите си, а за държавата няма да остане нищо.

 • 5
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  тоя миролио май ще излезе един от най-големите мошенници в България. От къде би трябвало да има 90 млн лв в КТБ, ако исторически погледнато всичките му фирми са все на загуба. Аз си направих труда да проверя в сиела и останах смаян двете му основни фирми, без да броим техномаркет, са Миролио България и Е миролио- като им проверих финансовите резултати останах изумен-една и съща картинка 2-3 години лека печалба от милион-два до 5-6максимум предшествана от загуба от 30-40 и това се повтаря на всеки 3-4 години през последните 10-12 години.Останалите му фирми или са много малки или са на пермантна загуба. Това означава че тоя крупен инвеститор един лев корпоративен данък не е платил,защото постоянно е покривал големи загуби от предходни години. Как е натрупал 90 млн лева депозит в КТБ е въпрос, който би трябвало да си зададат шефовете на нап и да направят ревизии.

 • 6
  ivaldo avatar :-?
  Ивайло Иванов

  До коментар [#5] от "Йосиф Давидович":
  А в чужбина фирмите погледнали, че мисля че чух че доста е напреде в чужбина. Щом Купува е мошеник. Щом запазва работни места същата работа. Май само в България на всеки инвеститор се гледа на око на мошеник. От твоето джобче ли е взел парите.???

 • 7
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  За пореден път Миролио показа, че разбира от инвестиции. Макар че в този случай той е действал по принуда, за да спаси парите си след бруталната атака на Пеевски и компания.

 • 8
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  До коментар [#6] от "Ивайло Иванов":

  Не знам просто от отчетите му излиза, че не плаща корпоративни данъци у нас. А и ДДс сигурно не плаща много понеже продукцията му е за износ. Може би само осигуровки внася върху минималните заплати дето ги дава за работа в шумна и отровна среда- хората в града, където работят за него никак не са доволни от условията на работа, а като сметнем че не плаща повечето дължими данъци използвайки люксембурски офшорки , а в същото време успя да финтира държавата с едни 90млн активи от КТБ, които в друга страна би изгубил...сметката от дейността му ще излезе отрицателна за държавата май

 • 9
  lumina avatar :-P
  Тя

  Хватката е много свежа. Представям си как би звучала тя във вариант за физически лица и заемите им в банки... Обява за продажба на дълг: "Робинята Изаура търси своя Алонсо".:-PPP

 • 10
  npapazov avatar :-|
  npapazov

  Когато се обвинява някой в НЕ-плащането на ДДС и укриване на осигуровки е хубаво да се използват факти. Аргументи като "Сигурно", "Може би" звучат смешно. Отчетите му са публични, парите му са на депозит в Банка, ако има нещо незаконно трябва НАП да се реагират. Щом не са реагирали значи всичко е законно. Да се насаждат обвинения към всеки който има пари в банка, че е мошеник, измамник, експлоататор на хората и престъпник укриващ данъци, без да се дават доказателства е чиста проба клевета, която се наказва от закона. Няма как да се дръпнем икономически като общество, ако всеки който прави бизнес в БГ, се обвинява, че е лъжец, империалист и експлоататор. Не съм защитник на Миролио, по-скоро мисля, че на страната трябват хора, които могат да развиват бизнес и покрай това хората да имат работа, защото в целия свят е доказано, че го правят по-добре от държавата. И на фона на наши "родни" приватизатори, хидроинженери и баш-миньори плащащи с ваучери, този чуждестранен капиталист си е направо светец


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход