С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 26 фев 2015, 17:07, 7514 прочитания

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг": Периодът е силен за инвестиции в акции, суровините са най-рискови

В навечерието на втория Wealth Management Forum "Капитал" представя мнения на гост - лектори за това накъде вървят капиталовите пазари

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Как да управляваме инвестиции в днешната икономическа среда

Във всички случаи е много важно да се взимат предвид и личните обстоятелства, казват експертите от "Елана" Цветослав Цачев и Ивайло Пенев

17 мар 2015

Wealth Management Forum 2015:

Европа ще расте по-бързо от САЩ, но Азия ще движи световния растеж

Ниските цени на петрола облагодетелстват най-вече развиващите се страни на изток

12 мар 2015

Симон Фасдал от Saxo Bank: Инвеститорите ще се устремят към развиващите се пазари и акциите

В навечерието на втория Wealth Management Forum "Капитал" представя мнения на гост-лектори за това накъде вървят капиталовите пазари

3 мар 2015

Ниските цени на петрола заплашват добива в Северно море

Данъчната тежест допълнително усложнява индустрията

3 мар 2015

Десетте акции на 2015 г.

Кои ще са най-атрактивните борсови инвестиции според анализаторите и какво ще определя посоката на пазара

9 яну 2015

Накъде ще върви БФБ

Борсовите анализатори залагат на позитивен сценарий за капиталовия пазар през 2015 г.

4 яну 2015

"Албена" събуди инвеститорите на капиталовия пазар

Община Балчик взе 15.6 млн. лв. за акциите си в курорта. Продажбата привлече и чуждестранни купувачи

18 авг 2014

"Елана" и Saxo Bank очакват акциите да останат атрактивни

Българският посредник прогнозира 30% повишение на индексите на БФБ за годината

28 юли 2014
Среща с експерти, които следят пулса на капиталовите пазари и могат най-добре да ориентират инвеститорите къде са доходоносните възможности, организира "Капитал". За втора година в София ще се проведе Wealth Management Forum, като и този път в него ще има международно участие. Гостите ще подготвят анализи за това какви са актуалните стратегии за разпределение на активите в портфейла, какви са рисковете пред пазарите, на които се инвестира най-често, а също и как резките промени в цената на петрола се отразяват върху инвестиционните възможности и по-специално върху търговията с акции и облигации. Сред лекторите от българска страна е ръководителят на отдел "Анализи" в "Елана трейдинг" Цветослав Цачев. Според него акциите трябва да имат по-висока тежест в портфейлите, а книжата на български компании са отлична инвестиция в дългосрочен план. Въпроси към него, както и към останалите експерти и участници на Wealth Management Forum ще могат да задават на 12 март в София хотел "Балкан" (бившия "Шератон"). Сред тях е Симон Фасдал от Saxo Bank. Интервю с него четете в следващия брой на "Капитал Daily".  

Какво е атрактивно в момента като инвестиция за хора с възможност да вложат ресурс от порядъка на 50 000 - 100 000 лв. в портфейл със средносрочен хоризонт (5 - 10 години)?


- Дори при инвестиция с хоризонт от 5-10 години трябва да се има предвид на първо място настоящата икономическа действителност – икономическа слабост на Европа, нулевите лихви и перспективата от вливане на ликвидност в европейската финансова система. Това означава, че е удачно през следващата една година да се държат най-вече акции от нецикличните сектори (например храни и напитки, здравеопазване), които имат добри печалби и раздават дивиденти.

В период на икономическо възстановяване е добре да се увеличат по-рисковите активи в портфейла, защото в рамките на следващите три години е необходимо да се предприемат мерки за застраховане от предстояща инфлация. Равнището на държавните и частните дългове в света е толкова голямо, че няма друг вариант за връщане към нормално ниво освен ръст на цените и постепенно обезценяване на задълженията.

Българските акции са отлична възможност за инвестиция, когато се говори за дълъг период. Причината е не само в предимството да се познава родният пазар, но и в по-малката задлъжнялост на българските фирми. Икономиката ни тепърва ще се възползва от  близостта си до перспективни пазари като Турция.  Каква е препоръчителната диверсификация като инструменти с фиксиран доход/суровини/акции, а също и география на портфейла?

- В момента акциите изглеждат най-добър вариант за инвестиции и трябва да имат най-висока тежест в портфейла.

Ръст на доходността на облигациите ще означава загуба за инвеститорите, които са купили книжата. Това ще стане, когато се появи инфлация и лихвите започнат да се покачват. Облигациите вероятно няма да повишат доходността си през следващата година, защото инфлацията е много ниска, а централните банки засега няма да повишават лихви. Така че няма смисъл да се държи голям процент такива книжа, при положение че може да се инвестира в акции, които носят редовен доход от дивиденти или ликвидните средства да се държат в кеш в очакване на по-добри нива за покупки на рискови активи.

Суровините в момента са най-рисковият актив. Цените им се движат надолу с някои изключения, а икономическото забавяне в Азия и стагнацията в Европа носят допълнителни рискове. На по-късен етап, вероятно след година, ще се намали предлагането на петрол, тъй като ниската цена в момента спира инвестиционните проекти. Но още е рано да се каже кога и как ще приключи ценовата война с добива от шисти. Търсенето на желязо, мед и въглища се срива. Затова на този етап е добре да се избягват инструменти, свързани с тези суровини. Единствено златото изглежда подходящо за инвестиция в дългосрочен период, но все още трябва да се включва с нисък дял в портфейла.

Откъде идват рисковете за инвеститорите - има мнения, че Wall Street е прегрял, че слабият икономически растеж не подкрепя цените на суровините, че програмите за ликвидност насочват инвеститорите към високорискови инструменти и дори junk книжа, при това в обеми, сравними с годините преди кризата...

- Да, акциите в САЩ са скъпи. Печалбите на много компании са засегнати от скъпия долар или спада на суровините. За прегряване на пазара не може да се говори, защото липсва еуфорията от предишните пазарни върхове. Но щатските книжа се търгуват на високи коефициенти за оценка и компаниите са с намаляващи перспективи за растеж на печалбите. Това подсказва за предстояща корекция с риск от загуби за финансовите институции, които са кредитирали сектори като петролния.
Европейските банки също ще са засегнати, но от евентуално преструктуриране на дълговете на Гърция и на всяка друга страна, която подходи по същия начин към прекомерната си задлъжнялост. Програмите за ликвидност насочиха огромни капитали към финансови инструменти и на практика не постигнаха очакваните резултати като икономически растеж. Това не означава непременно срив на европейските и американските книжа, но през следващите години ще има доста динамика на капиталовите пазари.

Каква доходност би могла да се постигне през 2015 г. с активно управление чрез инвестиционен портфейл?

- Ниските лихви обещават малка доходност на инвестициите в облигации.

През последните три години акциите в САЩ отбелязаха годишни ръстове от 13 до 30%. През тази година не можем да очакваме да постигнат такива нива. Същото се отнася за суровините, чиито цени в момента продължават да спадат.

Какви са наблюденията ви върху инвестиционната активност в страната - подобрява ли се и кои са факторите, които оказват влияние върху процеса?

- Процесът на движение на спестявания от банковите депозити към капиталовия пазар тече от няколко години, но с бавен ритъм. Основният фактор са спадащите лихви по депозитите и търсенето на по-висока доходност. Но фалитът на КТБ повлия негативно на инвестиционната активност като цяло. Дискусията за реформа в пенсионната система също води до предпазливост у инвеститорите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

24 октомври 2018 г.
Sofia Event Center

capital.bg/hrforum

HR and Leadership Forum: Management 4.0 • Как да привлечем точните таланти с помощта на креативни подходи, нови технологии и изкуствен интелект?
 • Как да развиваме хората в екипа си “в крак” с новите тенденции и подходи в сферата на обученията?
 • Кои са факторите, които правят хората щастливи на работното им място и какво и как да направим, за да ги осигурим?
 • Какво прави лидерите лидери?
 • Как да развием култура на иновативност и предприемачество и кои от новите стартъп модели (не) работят?

capital.bg/hrforum

Прочетете и това

Лекторите на Retail in Detail: Кейт Маер Лекторите на Retail in Detail: Кейт Маер

Криейтив директорът "Потребителско преживяване" на световно известното студио за архитектура и дизайн Gensler е автор на знакови проекти в областта на ритейла

16 окт 2018, 451 прочитания

Huawei представи новата серия смартфони Mate 20 Huawei представи новата серия смартфони Mate 20

Компанията отново залага на мобилната фотография и изкуствен интелект и влиза в конкуренция със самата себе си

16 окт 2018, 952 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Кои са носителите на годишните награди за отговорен бизнес 2014 г.

Жури определи най-добрите измежду 77 проекта на 55 компании

Дългото сбогуване на Меркел

Слабостта на германския канцлер отваря вакуум в ЕС, особено в момент, когато и Макрон става все по-непопулярен във Франция

Как Литва намали жертвите по пътищата

Известна с едни от "най-смъртоносните" пътища в Европа допреди няколко години, сега Литва е лидер в ЕС по намаляване броя на загиналите при пътни катастрофи

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Бягай, Затопек, бягай

Писателят Ян Новак за графичния си роман, посветен на рекордьора бегач Емил Затопек

Варненско ято

След години в безтегловност културната сцена в града отново намира пътя си

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, саудитският дисидент може да е умрял при разпит

Емисия

DAILY @7PM // 16.10.2018 Прочетете