Германската сделка на "Лудогорско пиле"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Германската сделка на "Лудогорско пиле"

Разградската "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка

Германската сделка на "Лудогорско пиле"

Групата PHW ще купи половината от разградския холдинг "Амета" от американския собственик

Мара Георгиева
44918 прочитания

Разградската "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Разград е един от двата града, в които се произвежда най-много пилешко. То е българско, но всъщност е интернационално. От 17 години производството е собственост на създаден от американското правителство инвестиционен фонд. От тази година в рецептата му влиза и германски капитал. Причината - половината от акциите на разградския производител на "Лудогорско пиле" "Амета" до един-два месеца ще са притежание на един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW.

Сделката е с интересен вкус поне по две причини. Първо, на пазара от пет години чуждестранните инвеститори масирано напускат страната, а в случая такъв влиза. При това с многогодишен опит в сектора на закупувания бизнес и многомилиарден финансов ресурс. И второ, още по-приятно като новина - че българската компания ще стане център на германската експанзия в региона, а и отвъд него.

Първата половина

Сделката не беше обявена официално нито от купувача, нито от продавача. Тя обаче е видима от поисканото разрешение за нея в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Оттам става ясно, че германската група PHW ("Паул Весйохан & ко."), се е договорила да направи съвместно предприятие с "Амета холдинг", "Камчия" и "Търговска компания". Според близки до сделката източници собствеността ще е разделена 50:50. Извън американската "Амета" другите две дружества са на компании с малтийска регистрация, но също се занимават с птици и фураж и имат допирни точки със собственика на "Лудогорско пиле".

Преговорите между PHW и "Амета холдинг" се водят от пролетта на миналата година, но са навлeзли в интензивна фаза през есента, т.е. сделката е станала сравнително бързо. Тя много вероятно ще е само първата стъпка и е възможно в средносрочен период (3-5 години) германската група да придобие 100% от холдинга. Логиката е, че американската концепция за държавни инвестиции в страните от Източна Европа е във фаза излизане, защото страната вече се води пазарна икономика. Те вече го направиха от банката БАКБ и от няколко фонда за недвижими имоти. При "Амета" собственикът е от този тип, затова излизането е очаквано. От друга страна, с първоначална покупка на 50% германският купувач си гарантира, че може първо да установи дали инвестицията е добра и да вземе решение дали иска да придобие цялата компания.

Информация за цената няма. По оценка на консултант оценката за 100% от "Амета холдинг" е годишната печалба на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBIDTA), умножена по пет. Друг анализатор обясни, че няма много сходни сделки за производители на храни в региона, но те са се движили в порядъка 4-6 пъти EBIDTA. Ако се приложи този коефицент към консолидираната печалба на "Амета", оценката е от порядъка на 56 млн. лева. Съответно предполага се, че цената на сделката е за половината от тази сума.

За самия производител в България сделката също е позитивна новина. Позициите му на местния пазар и сега са стабилни (виж карето). Наскоро "Амета" създаде и ново дружество - "Ферма Енево", където всъщност са купените от нея и все още неизползвани активи на "Галисман". За "Лудогорско пиле" новият съдружник пък е ценен не само като стратегически инвеститор в производството, но и най-вече с международните си дистрибуторски канали. Според източници, запознати с намеренията на PHW, те включват разрастване на задграничните пазари не само в Балканския регион, но и в Централна и Югоизточна Европа и арабския свят.

Германският купувач

Групата PHW е семейна компания, която носи името на своя основател. В холдинговата структура, чиято централа е в Рехтерфелд, Долна Саксония, влизат над 35 самостоятелни предприятия за производство, преработка и дистрибуция на прясно и замразено птиче месо и отглеждане на птици. Отделно подразделение на групата е фокусирано върху фуражите и ветеринарните медикаменти. Третото направление в дейността на PHW се занимава с производство на витамини, антиоксиданти и разтворими таблетки за хранителната и фармацевтичната индустрия.

Според сайта на PHW в нея работят около 6000 души. Компанията има над 2.3 млрд. евро оборт за стопанската 2013/2014 г., което е увеличение от 3.7% спрямо предходната. За последните пет години инвестициите й са за над 511 млн. евро, като само за последната те са 66.6 млн. евро.

PHW е най-голямата в птицевъдния бранш в Германия и продава своите продукти под марката Wiesenhof. Компанията търгува в цяла Западна Европа и под други марки, но е слабо представена в останалата част от континента. В Германия тя притежава шест люпилни, 10 кланици, преработвателна фирма и ветеринарна лаборатория. Досегашният й бизнес модел включва съдружие с местни партньори зад граница с цел разширяване на пазарите. Съвместни птицевъдни и преработвателни предприятия тя има в Полша (Drobimex и Bomadek) и Холандия (Esbro).

Обектът на сделката

"Амета холдинг" обединява птицефермите с кланица "Пилко" и "Лудогорско пиле" в Разград, фуражния завод "Росица" - Павликени, и "Свиневъдство Аспарухово" край Плевен. Кланицата е с капацитет 60 хил. пилета на ден, фуражният завод произвежда 10 хил. тона годишно, а готовата продукция от месо е 3000 тона месечно.

"Амета холдинг" е 100% собственост на "Бългериън америкън фуудс лимитид", свързана с Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Той бе създаден от Конгреса на САЩ по Закона за подпомагане на демокрацията в Източна Европа. През 1998 г. БАИФ стана мажоритарен собственик на "Амета", но след влизането на България в ЕС се оттегли от страната, като продаде или преобразува акционерните си участия в български компании.

През есента на миналата година холдингът купи на търг активите на обявената в несъстоятелност "Галисман", Шумен - 44 504 кв.м дворно място, девет сгради (сред които складове, администрация, фуражен цех, силози за зърно), производствено оборудване, машини и апаратура, превозни средства. Те са станали притежание на "Амета" за минимум 3.23 млн. лв. - толкова е оценката на имуществото, публикувана в официално съобщение на синдика, под която офертите не може да падат.

Дружеството изнася 35% от продукцията си в Румъния, Гърция, Македония, Кипър и е международен доставчик на KFC.

Според Търговския регистър холдингът има 195 млн. лв. приходи за 2013 г. , което е с 11% повече спрямо 2012 г., и очаква 2% ръст на този показател за 2014. На вътрешния пазар групата продава под марката "Лудогорско пиле", а на външните – под "Амета" (името е измислено специално така, че да се пише еднакво и на кирилица, и на латиница). В момента холдингът няма кредити. В него работят 740 души.

През 2006 - 2008 г. "Амета" разшири и реконструира кланицата си и отвори ново предприятие за разфасоване и пакетиране. През 2012 инвестира 1.5 млн. евро, от които един милион - в изграждането на нова пречиствателна станция. Като цяло направените инвестиции от групата се изчисляват на 15 млн. евро за периода от 2006 г. досега.

Другите две дружества – предмет на сделката, са в същия сектор. "Камчия" отглежда птици и произвежда и търгува с птиче месо, яйца и яйчни продукти. Според Търговския регистър фирмата е собственост на "Лайвсток дивелъпмънт корпорейшън лимитид" - Малта. През 2013 "Камчия" има 29.6 млн. лв. приходи, което е с 20% повече спрямо предходната година. При данните за кореспонденция на компанията е посочен имейл за връзка с разширение @ameta.bg. "Търговска компания" е също притежание на регистрираното в Малта "Комодити трейдинг лимитед". Иначе тя се занимава с отглеждане на птици и търговия със зърно. За 2013 отчита намаление на приходите - 19 млн. лева срещу 23.7 млн. лв. за 2012 г. - резултат от намалението на цените на зърното. Към 2006 г. "Амета" е държала дял от 7.9%.

Българският пазар

"През последните години секторът произвежда около 100 хил. тона птиче месо годишно. От тях около 70 хил. тона е месо от бройлери, а останалото – кокоше и патешко", съобщи д-р Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. По данни на НСИ за 2013 г. този пазар се оценява на 355.8 млн. лева.

"На пазара на пилешко играчите са три: "Амета", "Градус" и нерегламентираният внос." Така образно описват ситуацията в страната мениджъри на фирми от бранша. По неофициална информация "Амета" и старозагорската "Градус" имат по около 30-35% пазарен дял всяка.

Проблемът с нерегламентирания внос на пилешко в страната не е нов, но няма точен измерител. В бранша обаче отчитат, че в последните две години има затягане на контрола по митниците и опити за пресичане на ДДС измамите.

Разград е един от двата града, в които се произвежда най-много пилешко. То е българско, но всъщност е интернационално. От 17 години производството е собственост на създаден от американското правителство инвестиционен фонд. От тази година в рецептата му влиза и германски капитал. Причината - половината от акциите на разградския производител на "Лудогорско пиле" "Амета" до един-два месеца ще са притежание на един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW.

Сделката е с интересен вкус поне по две причини. Първо, на пазара от пет години чуждестранните инвеститори масирано напускат страната, а в случая такъв влиза. При това с многогодишен опит в сектора на закупувания бизнес и многомилиарден финансов ресурс. И второ, още по-приятно като новина - че българската компания ще стане център на германската експанзия в региона, а и отвъд него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Дано да почнат да ги скубят, че сега ме е страх да си купя такова пиле.

 • 2
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков

  До коментар [#1] от "dragozow":

  Не са им лоши пилетата :)

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Ми колкото пъти съм купил все е с перушината, като че ги скубе някой сляп. Хубави са, анаболни и с бицепси.

 • 4
  nemakvonavi avatar :-|
  Nakom

  щом доставят на КъФъЦъ , може и двуглави да са

 • 5
  gabera avatar :-|
  gabera

  До коментар [#4] от "Nakom":

  А пък аз тъкмо си помислих, че щом доставят на КФС, вече ще съм по-спокойна като хапвам там!

 • 6
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4

  До коментар [#5] от "gabera":


  М0й съвет: Не хапвайте там! Мой приятел работи 4 години в KFC, колко истории съм чул ... мале-мале ...


 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Вижте хубаво този детайл за германския купувач:
  "Отделно подразделение на групата е фокусирано върху фуражите и ветеринарните медикаменти."
  Тези ветеринарни медикаменти са антибиотици и хормони за растеж, които се смесват с храната на пилетата, защото те са наблъскани в птицефермата и много лесно се разболяват от неестествените условия там.
  Ако ви се яде пилешка супа - на село от баба, от кокошка, гледана на двора.
  Индустриално пиле - не, мерси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.