С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
34 6 мар 2015, 17:08, 22132 прочитания

Детонатор за "Дунарит"

Държавата отне временно лицензите на военния завод, след като Цветан Василев почти си върна контрола над него и може би е на път да го продаде

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Цветан Василев е на път да продаде "Дунарит" на "Емко"

Сделката се прокрадва между редица запори на НАП и синдиците на КТБ

15 фев 2016

Елена Маркова е новият директор на Агенцията по вписванията

Досегашният ръководител Венцислав Спиридонов е уволнен заради нарушения при управлението на ведомството

29 мар 2015

Мистериозният мосю Луврие и неговите руски другари

Връзките на новия акционер в БТК водят към приближения до Кремъл олигарх Константин Малофеев

20 мар 2015

Държавата няма да обжалва връщането на лиценза на "Дунарит"

Вероятно в понеделник заводът ще си върне разрешителните и ще започне износ

18 мар 2015

Съдът е спрял отнемането на лиценза на "Дунарит"

Заводът има поръчки за над 100 млн. лв. за тази година, като голяма част от тях са за САЩ и Израел

15 мар 2015

Охраната на огризките от КТБ

С девет месеца закъснение политиците трескаво се забързаха да опазват активите на банката. Доколкото такива са останали

13 мар 2015

Миролио ще държи 50%, а не 100% в "Техномаркет"

Италианският бизнесмен събира двете си участия в една обща фирма

12 мар 2015

Икономическият министър обяви, че "Дунарит" може да работи с подизпълнител

Синдикатите настояха отново за запазването на работните места

9 мар 2015

Двете цигарени фабрики на "Булгартабак" са с ново ръководство

В съвета на директорите на дъщерните дружества "Благоевград-БТ" и "София-БТ" влезе индиец

8 мар 2015

Когато заваляха пари

Какво означава програмата на ЕЦБ за покупки на държавен дълг на вторичния пазар и как тя ще се отрази на България

6 мар 2015

Ексначалникът на Столичното следствие напуска съдебната система, ВСС не го пуска

Петьо Петров ("Еврото") е подал оставка пред главния прокурор тази сутрин

5 мар 2015

"Булгартабак холдинг" е изкупил обратно дял в Lafka

Преди година производителят на цигари продаде дъщерното си дружество на неизвестно лице извън групата

4 мар 2015

Под натиска на Брюксел: България трябва да прочисти банковата си система

До април правителството би трябвало да представи своя план за действие пред еврокомисията

3 мар 2015

Миролио вече е най-големият кредитор на "Дунарит"

Със заема към военния завод и акционерното си участие в "Техномаркет" той спаси депозитите си в КТБ

24 фев 2015

БТК - войната продължава

В разгара на акционерната битка за телекома, той се оказа обект на специално внимание от антитръстовия регулатор

20 фев 2015
Войната между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски за разпределяне на наследството на Корпоративна търговска банка навлезе в ново минно поле. Буквално, защото това е едно от основните производства на прясно затворения от Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия завод "Дунарит".

За разлика от други компании от империята, изградена с пари на депозантите, той остана по-скоро под контрола на Василев, въпреки че още през лятото на миналата година като управител на мажоритарния му акционер "Кемира" бе вписан Бисер Лазов. Това е бившият доверен на банкера човек, който смени лагера и се превърна в защитен свидетел на обвинението срещу него. Сега това е на път да се промени и Василев овладява пълния контрол с намерение да продаде завода. Но изглежда не и без ответен удар, тъй като "Дунарит" е атрактивен, продължава да работи добре и има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел само през тази година по данни от мениджмънта му. А самият Василев твърди, че преди затварянето на КТБ е бил изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени фирми, зад които стоят определени хора".


Междувременно, при липсата на пълната картина, решението предизвика протести от бранша и синдикати. Сдружение "Българска отбранителна индустрия", което обединява оръжейните заводи в България излезе със становище, че подкрепя колегите си от "Дунарит" и настоява решението на Междуведомствения съвет да бъде преразгледано. "При едно перфектно поведение на фирмата, при сериозен клиент се получават сривове, които поставят петно върху цялата индустрия. Ще търсим начин да запознаем ръководството на държавата с това решение и ще настояваме то да бъде преразгледано", коментира академик Стефан Воденичаров, секретар на сдружението. Синдикатите от КНСБ и "Подкрепа" са в стачна готовност, за да защитят 750-те работни места в завода и също настояват за яснота.

Рейдърство с помощта на държавата


Старата схема за отнемане на лиценз, ключов за работата на едно предприятие, докато то не смени собственика си, явно се задейства отново. По подобен начин, със закон, гласуван с подкрепата на ДПС, беше отнет лиценза за производство на цигарени гилзи на пловдивската фабрика "Юрий Гагарин" (тогава контролирани от компании свързани с ПИБ) и това продължи, докато тя не беше продадена на фирми финансирани от КТБ, зад които стоеше тогавашния тандем Пеевски-Василев. Казусът на "Дунарит" зловещо напомня този.
 
Лицензът на завода за износ, внос и трансфер на оръжия, който е ключов за това той самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си, както и лицензът за трансфер между трети страни, бяха отнети преди празниците за срок от шест месеца. Това беше подкрепено от доклад на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е съпредседател на междуведомствения съвет и с мотиви, посочени в доклад от директора на ДАНС Владимир Писанчев, за когото се смята, че е близък до ДПС. Той беше назначен на поста след неуспешния опит там да бъде сложен самият Пеевски.

Докладът е пристигнал в деня на заседанието и какви са мотивите, естествено, не е ясно, защото те са секретни. Не са ясни и на директора на завода инж. Кръстю Кръстев, който до момента е получил само уведомление, че няма разрешително "заради нарушена надеждност и икономическа стабилност на предприятието"."Спирането на действието на този лиценз за всяка фирма от нашата структура не е удар, а е убийство", коментира Кръстев пред "Капитал". Той, въпреки че има достъп до класифицирана информация, още не е получил мотивите, които евентуално ще обжалва в съда.

"За шеста година изпълняваме поръчки за САЩ, имаме поръчки за Израел, за държави на три континента. Не мога да приема, че сме ненадеждни, след като нашите партньори са ни оценили. От 10 години нямаме закъснения в плащането на заплати, на данъци, на всички вземания на държавата", коментира Кръстев. "Вероятно на инициаторите на това да се въвлече такъв орган в такова решение не им е било съвсем ясно за какво става въпрос. Можем да обжалваме и ще обжалваме, но докато тече обжалването, фирмата ще бъде мъртва, защото ясно каква ще бъде реакцията на другата страна на спрян износ на авансово платена продукция", казва Кръстев. Той допълва, че за всяка тяхна сделка има два документа от държавата-получатели и държавата-доставчик, краен сертификат и документ от правителствата за всяка сделка. Преиздаването им отнема изключително много време, а в случая се засяга имиджът на цялата българска индустрия.
"Дори и по някакъв начин да се изпълнят договорите, следващи едва ли ще има, затова ще молим за разрешение да довършим конкретните сделки, за да не плащаме неустойки по договорите", казва Кръстев.

Източник на "Капитал" разказа, че на заседанието от ДАНС се появили с доклад, в който посочили, че собствеността на завода е сменена, той е в лошо финансово състояние, а новият собственик е бизнесменът Едоардо Миролио, като всичко това влияе върху националната сигурност. Нито едно от тези твърдения обаче не изглежда да е истината - Миролио, макар и с италиански произход има българско гражданство, той е инвеститор клас "А" и е само кредитор, но не и собственик на компанията. А поне според твърденията на мениджмънта, заводът не е в лошо състояние, напротив, дълговете му са намалели. Освен това реално собствеността му е неясна от години и само косвено се свърза с Цветан Василев (виж карето).

В удобния момент

При това положение таймингът на решението на държавата изглежда малко странно. Още повече, че то идва след като след поредица опити започнали през миналата година на 16 февруари 2015 г. Търговският регистър вписва промяна в борда на "Хедж инвестмънт България". Така лицата, назначили като управител на "Кемира" Бисер Лазов са сменени с нови, които изглеждат по-скоро близки до Цветан Василев. Самият Лазов праща до Агенцията по вписванията писма, с които се опитва да блокира процедурата като обяснява, че EFV International Financial Ventures вече не е акционер в дружеството.

Първите решения на новото ръководство са да назначи за прокурист Пиер Мишел Луврие в
"Хедж инвестмънт България", както и да се опита да смени Лазов в "Кемира", с Тодор Трифонов - член на борда на "Дунарит". Първото решение още не е вписано, а второто е спряно от съда по искане на Лазов, с мотива, че има висящ спор за общото събрание на "Хедж инвестмънт България", на което е назначен този борд. Лагерът на Василев обаче прави и втори опит да впише смяна, като този път на мястото на Лазов е предложен същият Пиер Мишел Луврие - белгийски гражданин с руски паспорт. Според информация на в. "Стандарт" през седмицата в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към завода, който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company. "Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", са казали от компанията пред изданието. "Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", са казали още представените от "Стандарт" като френски инвеститори.
"Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", да направим фирмата по-конкурентна и да стане лидер не само в България, но и в Европа", заявиха пред "Стандарт" представители на компанията. "Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", заявиха от Копирано от standartnews.com

За г-н Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от
бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия. Според данни от отчетите й тя има 3 млрд. рубли (около 45 млн. евро) активи. В руските медии Тиришкин се споменава още с дела му в социалната мрежа "В контакте" и намеренията му да придобие контрол над нея.

Държавна сигурност или частен интерес


Така въпросът какво точно диктува решението на държавата става още по-оплетен. В оръжейния бранш са категорични, че става въпрос за опит за превземане на "Дунарит" от фирми, близки до Делян Пеевски.

"Едната страна не иска да пусне собствеността, а другата иска да я придобие и има на своя страна държавата", смята собственик на оръжеен завод, пожелал името му да не се споменава. Той допълва, че това изненадващо отнемане на лиценза е прецедент в индустрията и хвърля петно върху цялата оръжейна промишленост и работи в полза на конкурентните държави.

Решението е прецедент, тъй като в последните 10 години не е бил отнеман лиценз на оръжеен завод в България, включително и на изпадналия в изключително тежко финансово състояние ВМЗ-Сопот.
Според синдикатите зад отнемането на лиценза няма политически мотив, но прозира бизнес мотив.

"В България има още няколко предприятия, които се занимават с оръжия и боеприпаси, могат да ги произвеждат и унищожават, могат да пласират производството си и да изземат тази дейност на "Дунарит". Политически мотив не виждам", коментира Тодор Воденов, председател на Национален синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа". Той допълва, че всичко временно като отнемане на лиценз, може да стане постоянно и синдикатите са против взетото решение от съвета.

Секретарят на Междуведомствения съвет и съветник на премиера по отбранителните въпроси Аню Ангелов признава, че отнемането на лиценза е сериозно препятствие за което и да е дружество от отбранителната индустрия. Той не изключи възможността "Дунарит" да се справи със забраната като ползва доставчици на части и посредници за търговията си с готова продукция.

Тодор Воденов коментира, че ген. Аню Ангелов не е човек, който да е работил за интересите на отбранителната индустрия и това решение на съвета го показва.

Синдикатите изпратиха писма до президента, премиера и министъра на икономиката, в които обясняват, че са готови на "всякакви действия", за да защитят интересите на служителите в дружеството.

Лицензите на "Дунарит" са отнети за половин година, коментира ген. Аню Ангелов, пред "Капитал". За отнемането на лиценза са гласували 17 представители на изпълнителната власт. Съпредседатели на съвета са икономическият и военният министър, секретар – съветникът на премиера Аню Ангелов, а в органа участват още 13 заместник-министри, представители на ДАНС, НРС и агенция "Държавен резерв". Решението е било взето в петък, но не е внесено като извънредна точка, каквато информация се е появила, а е напълно редовна точка във втората част на заседанието на съвета, допълни Ангелов.

По думите му на завода е даден шестмесечен срок да отстрани нередностите по документите си и отново да получи документа. Ангелов каза, че мотивите са от поверителен характер и не може да ги коментира.

За сметка на това министърът на икономиката Божидар Лукарски леко повдигна завесата пред bTV. Той обърна внимание на синдикатите, че има начин решението да се отмени по съдебен път и там могат да бъдат изложени всички документи, включително и строго секретните.

По думите му това, което се случва е толкова сериозно, че може да разклати финансовата стабилност на държавата и е свързано с движението на паричните потоци в "Дунарит". "Факт е, че "Дунарит" е може би едно от най-добре работещите предприятия във военнопромишления комплекс. Даваме си сметка за това. Даваме си сметка за сътресенията, които могат да настъпят, но пак ви казвам, финансовата стабилност на държавата е от първостепенно значение. Финансовата стабилност на страната води до национална сигурност, т.е. финансовата нестабилност не може да не е част от държавната несигурност", коментира Лукарски.

Той отказа да обясни дали отнемането на лиценза има нещо общо с Цветан Василев, тъй като това също било класифицирана информация. Лукарски  разказа, че междуведомственият съвет е взел решението единодушно на база на класифицирана информация от ДАНС и че е работил много добре по случая с Владимир Писанчев.

Тайната продажба на оръжеен завод на руски инвеститор посред санкциите от Запада след анексирането на Крим и продължаващите сблъсъци в Украйна е валиден аргумент за намесване на службите. Разбира се, обаче, това не пречи този аргумент да се ползва и да се помогне на правилния лагер във войната между Пеевски и Василев.


 

Кой е собственик на "Дунарит"?


От години собствеността на "Дунарит" се свързва с Цветан Василев  Акционер пряко е "Кемира", която държи 99.51% от капитала и "Никкомерс - 01" с участие от 0.48% от капитала. Освен че мажоритарният собственик е регистриран на един адрес в клон на КТБ в София, заедно с други фирми на Цветан Василев, собствеността на завода се свързва с него и по още няколко начина. Председателят на съвета на директорите на "Дунарит" Никола Киров, участва и в управлението на финансовата къща "Фина-С", собственост на Цветан Василев. "Кемира" е собственост на "Хедж инвестмънт България", което от своя страна най-големият акционер е EFV International Financial Ventures от Британските Вирджински острови. Дял под 10% има КТБ и една акция - Бисер Лазов
По данни на "Капитал" към датата на затваряне на КТБ "Дунарит" е имал 92 млн. лв. кредити към финансовата институция. От вписвания в Търговския регистър през октомври става ясно, че Едоардо Миролио, е поел дългове за 24.55 млн. евро, или 48 млн. лв. Тогава са направени няколко цесии, с които фирмата на бизнесмена "Е. Миролио" поема задължения на "Дунарит" съответно за 20.7 млн. евро, 828 хил. евро, 1.9 млн. долара и 1.170 млн. евро. В замяна на поетия дълг на 2 декември 2014 г. двете компании са сключили договор, с който цялото търговско предприятие "Дунарит" се залага като обезпечение на вземанията на "Е. Миролио". Потърсен по телефона Миролио отказа подробности, но уточни, че за него това не е инвестиция.

Бизнесменът навлезе в България като производител в текстилната промишленост и винопроизводството, но после разшири портфейла си с нетрадиционни бизнеси като цигарения чрез дял в "Булгартабак холдинг", услугите и туризма чрез "Интерпред - Световен търговски център" и "Хотел парк Централ" в Сливен.

На практика това е втората сделка, чрез която бизнесменът спасява депозитите си от около 90 млн. лв., останали в КТБ при затварянето й. Той направи подобна сделка и с "Техномаркет", като по този начин средствата му не се губят и срещу тях той придобива вземане от фирма или собственост.

Инж. Кръстев обяви, че задълженията на "Дунарит"са намалели, но не успя да посочи точната им сума към момента и отбеляза, че според договорите Миролио не е собственик на "Дунарит".

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

"Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5 "Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5

Държавната компания прекрати търга за изграждане на инфраструктура за 70 млн. лв.

20 ное 2018, 928 прочитания

Инкубаторът Campus X се разширява до 1300 работни места Инкубаторът Campus X се разширява до 1300 работни места

Проектът на трима от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" пусна в действие трета сграда

20 ное 2018, 1379 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пазар с вътрешно горене

Или как наследниците на "Симеон" и "Козлодуй" промениха бизнеса с авточасти до сектор с 1 млрд. лв. приходи

Съдът на ЕС: Платеният отпуск не може да се губи автоматично

Работникът не може да бъде лишен от отпуск само защото не го е поискал за годината, за която се полага

Годината, в която телевизия "Алма матер" стана известна

Университетът замрази договора си с външния продуцент, който щеше да създава програма за канала

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Червена вълна на борсите, кризата в "Обединени патриоти" продължава

Емисия

DAILY @7PM // 20.11.2018 Прочетете