Човекът на Цветан Василев в БТК си отива

Златозар Сурлеков официално е освободен от управлението на телекома

Златозар Сурлеков влезе в управата на БТК веднага след като Цветан Василев я овладя - по същия начин, както и в КТБ веднага след покупката й от банкера
Златозар Сурлеков влезе в управата на БТК веднага след като Цветан Василев я овладя - по същия начин, както и в КТБ веднага след покупката й от банкера    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Златозар Сурлеков влезе в управата на БТК веднага след като Цветан Василев я овладя - по същия начин, както и в КТБ веднага след покупката й от банкера
Златозар Сурлеков влезе в управата на БТК веднага след като Цветан Василев я овладя - по същия начин, както и в КТБ веднага след покупката й от банкера    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Битката за това кой да има най-много власт при управлението на БТК продължава. И на този етап изглежда, че мажоритарният й акционер - собственикът на затворената КТБ Цветан Василев, губи позиции. Най-довереният му човек в телекома Златозар Сурлеков е освободен от поста си. Оттук нататък предстои да стане ясно кой ще заеме мястото му, а впоследствие - ще има ли промени и в собствеността на компанията.

Надзор - първи път

БТК понастоящем е с акционери Цветан Василев (с малко над 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (с малко над 33%), и кредиторите на компанията (с останалите проценти). Председател на управителния съвет (УС) досега беше Златозар Сурлеков. Той влезе в телекома веднага след като Цветан Василев през ноември 2012 г. успя да придобие контролния пакет акции в него, известен е с лоялността си към банкера и по същия начин е в надзорния съвет на КТБ от придобиването й от него.

Още в началото на декември обаче VTB Capital настоя Сурлеков да бъде отстранен и предложи на негово място да застане бившият генерален секретар на компанията Михаела Калайджиева. За тази цел бе необходимо решение на надзорния съвет (НС). В него двама души са представители на Василев, двама - на руската банка, и един - на кредиторите. На първото заседание на надзора в края на декември надзорниците се събраха и взеха решения както за отстраняването на Сурлеков като член на УС, така и за назначаването на Калайджиева. Това всъщност се случи, като един от хората на Василев в НС - Владимир Рангелов, гласува против волята на банкера. Протоколът от заседанието обаче така и не достигна до Търговския регистър, а малко по-късно и съставът на самия надзор беше подменен. Така се стигна до второ заседание на НС на 3 февруари.

Надзор - втори път

Според протокола от срещата на 3 февруари, който от понеделник е в Търговския регистър, накратко това, което се случва, е, че Сурлеков освобождава поста си, но Калайджиева не го заема, а братът на Милен Велчев - Георги, става зам.-председател на надзора. По темата за Сурлеков двамата представители на Василев в НС - председателят му Владимир Пенков и Светослав Димитров (който зае мястото на Владимир Рангелов), са гласували "против" отстраняването му, а двамата от квотата на VTB Capital, Георги Велчев и Стефано Дзупет - "за". Тоест дотук гласуването е напълно логично. Човекът, чието решение има най-голямо значение - представителят на миноритарите кредитори Майкъл Тененбаум, обаче дава гласа си в подкрепа на представителите на ВТБ. Така Сурлеков вече не е член на УС, а оттам - и негов председател.

По втората точка от дневния ред съотношението отново е трима към двама. На предложението член на УС да стане Михаела Калайджиева против са Владимир Пенков и Светослав Димитров. Тененбаум - също. Георги Велчев и Стефано Дзупет пък гласуват "въздържал се", въпреки че Калайджиева е номинация именно на ВТБ. При положение че трима от петима в надзора са били несъгласни впрочем, дори и двамата представители на руската банка да гласуват "за", положително решение няма как да бъде взето.

Третото решение - за назначаване на Георги Велчев за зам.-председател на НС, е одобрено единодушно.

Какво следва

Решението на НС предстои да бъде вписано от Търговския регистър в срок от три дни и съответно да влезе в сила. Следващият очакван ход е членовете на УС на БТК да се съберат, за да изберат негов председател. След отстраняването на Сурлеков съветът вече е с един човек по-малко и се състои от Атанас Добрев (който е и главен изпълнителен директор), Ивайло Бачийски, Русин Йорданов, Александър Грънчаров, Александър Димитров и Асен Великов.

В по-далечна перспектива натискът на руската банка за отстраняване на ключовия човек на Цветан Василев от БТК се тълкува от наблюдатели в сектора като начало на по-голяма операция с цел да се промени и структурата на собствеността в телекома. Кога и дали това ще се случи - засега не е ясно.

Още от Капитал