Пазарът на петрол е изправен пред нова нестабилност

Юни ще е ключов месец за бъдещото движение на цените

Макар през тази седмица Европейската централна банка да стартира мащабната си програма за за изкупуване на активи, а Nasdaq да се задържа на най-високите нива от 15 години, голяма част от пазарните играчи не се насочват към облигациите или технологичните акции. Вместо това спекулантите и хедж фондовете са се фокусирали върху фючърсите на петрола, което може да означава, че предстои нов шок с цената на суровината, пише CNBC.

Пазарна несигурност

Публикувани през миналата седмица данни на InterContinental Exchange показват, че залозите на хедж фондовете в търговията на петрол са достигнали нива, последно виждани в средата на миналата година. Тогава започна сривът на цената на петрола от над 110 долара за барел до около 45 долара в началото на тази година. В момента анализаторите дават разнопосочни прогнози за цените на петрола – от срив до 20 долара за барел до възстановяване до 90 долара.

През февруари петролът отбеляза значително поскъпване, като цената на сорта брент надмина 60 долара за барел. Поскъпването бе движено от резкия спад на действащите сонди за добив в САЩ и заявленията на големите енергийни компании, че започват свиване на капиталовите си инвестиции. Много основни фактори на пазара обаче сочат, че е рано да се говори за край на нестабилността в цената на черното злато.

Въпреки спада на производството в САЩ то все още надвишава търсенето както в станата, така и в световен мащаб. Някои експерти предупреждават, че скоро наличните петролни складове в САЩ може да бъдат запълнени до максимум. Макар добивът от много находища в САЩ и други места по света да е нерентабилен при текущите цени, повечето производители не могат да си позволят да намалят производството заради нуждата от приток на средства, с които да се изплащат задълженията на компаниите.

Ключов месец

Според някои анализатори ключовият момент за определяне на бъдещото движение на цените ще е срещата на ОПЕК през юни. На последното си заседание организацията, отговаряща за една трета от производството в световен мащаб, взе решение да не намалява добива въпреки срива на цените. През същия месец е крайният срок за постигане на сделка за ядрената програма на Иран. Ако се стигне до отмяна на санкциите срещу страната, Техеран ще опита да възстанови нивата на добив и износ възможно най-бързо. В момента Иран произвежда 2.8 млн. барела на ден спрямо 4 млн. през 2008 г. Увеличаването на износа от страната има потенциал да неглижира фактори като нестабилността в Либия или спирането на сонди в САЩ. Това означава, че може да се очаква задържане на цените около текушите нива до средата на годината, когато ще започне истинската пазарна битка, отбелязва CNBC.

Още от Капитал