Седем компании, свързани с "Химимпорт", влизат в индекса BGTR30
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седем компании, свързани с "Химимпорт", влизат в индекса BGTR30

BGTR30 е един от представителните индекси на българската борса

Седем компании, свързани с "Химимпорт", влизат в индекса BGTR30

Общо дружествата около групата ще представялват 30% от борсовия индикатор

9631 прочитания

BGTR30 е един от представителните индекси на българската борса

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Във влизащите в BGTR30 компании "Химимпорт" няма директна собственост, но в множество публикации "Капитал" е описвал връзките между тях.

Седем компании, свързани с "Химимпорт", ще влязат в един от пазарните индекси на БФБ - София - BGTR30, стана ясно от решение на съвета на директорите на борсата. Това са всичките нови членове на измерителя (виж карето), като с тях общият брой на представителите на групата ще достигне 9 от всички 30 включени компании. Промените влизат в сила от 23 март, като са направени промени и в останалите индекси.

Решението на пръв поглед противоречи на правилата на BGTR30 - в точка 6. от тях пише: "При повече от две компании от една икономическа група, отговарящи на условията... допускат само двете емисии на компании с най-голяма пазарна капитализация." От ръководството на борсовия оператор обаче са взели решение да влязат всички компании, тъй като според тях няма директна свързаност. "Съгласно Правилата за изчисляване на индекси... "икономическа група" е група компании, дефинирана за целите на съставяне на консолидиран финансов отчет. Избраният критерий е най-обективният критерий, който считаме, че може да се прилага", коментираха от оператора за "Капитал". "Във връзка с горното и в изпълнение на правилата в BG TR30 са допуснати емисиите акции на "Химимпорт" и ТБ Централна кооперативна банка (те са компоненти преди новата промяна - бел. ред.), за които е установимо съставяне на консолидирани финансови отчети. В БФБ не е налична информация за съставяне на финансови отчети на "Химимпорт" с консолидация на седемте компании, които добавяме към индекса BGTR30", обясняват още от БФБ.

Действително във влизащите в индекса компании "Химимпорт" няма директна собственост, но в множество публикации "Капитал" е описвал връзките между тях (последните са за инвестициите на пенсионните фондове "Оплетени в "невидими" връзки", "Къде са връзките?"). В някои от тях сумарно делът на ЦКБ и контролираните от групата пенсионни фондове на "ЦКБ-Сила" и "Съгласие" надвишава 50%.

Така фондовата борса се присъединява към институции като БНБ и Комисията за финансов надзор, които при регулаторната си дейност също гледат на свързаността формално и не търсят начини да доказват такава. Това поражда редица проблеми, като например формирането от затворената КТБ на огромни експозиции към свързани с мажоритарния й собственик лица. Данни за подобна непозволена концентрация има и при други кредитни институции и пенсионни фондове.

Кой е индексът

BGTR30 е индекс, базиран на промяната на цените на обикновените акции, включени в него, като всяка от участващите емисии е с равно тегло - това означава, че движението му зависи от най-активно търгуваните акции в него. Понеже индексът е широк (с повече компании), е сред най-представителните за случващото се на борсата.

За да влязат в него, компаниите трябва да отговарят първоначално на няколко базови критерия - сегмент на търговия, минимален срок на търговия, праг за пазарна капитализация, минимален свободен обем акции от 10% и определен брой акции в емисията. След това се класират по брой сделки, капитализация, свободно търгуем обем и оборот.

Влизането на новите компании не е изненада, тъй като често те са едни от активно търгуваните на борсата - често между пенсионните и взаимните фондове, близки до група на "Химимпорт", техни акции са и сред най-големите инвестиции на въпросните фондове. Към момента в BGTR30 има още две компании от групата - самият холдинг и ЦКБ, с което общият им брой става 9, или с тегло 30% в индекса.

Защо е важно да няма концентрация

Избягването на концентрация на близки или свързани компании в представителен индекс е важна, тъй като сделките между тях може да изкривят представата за пазара. На борсата има още компании, които гравитират около други икономически групи. Историята на българския фондов пазар показва, че често търговия с техни акции се случват в противоречие с пазарната логика и тренда.

Всичко това става по-голям проблем във времето на слаб и неликвиден пазар, какъвто е българският през последните години и в момента. Индексите са изходна точка и за инвестиции на индексни фондове, които копират структурата им за своите инвестиции. Миналото обаче помни и други интересни членове на BGTR30 - преди години за кратко в него влезе и компанията без дейност и приходи, но с активна търговия на акциите - "Енергони".

Промени в борсовите индекси

BGTR30

Излизат:
"Неохим", "Топливо","Фазерлес", "Юрий Гагарин", "Биовет", "Адванс екуити холдинг", "Спарки Елтос"

Влизат: "Холдинг Нов век", "Химснаб България", "Холдинг Варна", "Сила холдинг", "Болкан енд Сий пропъртис", "Инвестиционна компания Галата", "Велграф асет мениджмънт"

SOFIX

Излиза:"Зърнени храни България"

Влиза:"Холдинг Варна*"

BGBX40

Излизат
:"Свилоза", "Неохим", "Енерго-про Продажби", "Елхим Искра", "Феърплей пропъртис"

Влизат:"Хидравлични елементи и системи", ЕМКА, "Фонд Имоти", "Фазерлес", "Холдинг Варна"

BG REIT

Излизат:
"Ексклузив пропърти", "Експат Бета"

Влизат:"Болкан енд Сий пропъртис", "Актив пропъртис"

*Корекция в 17.45 часа. От БФБ-София съобщиха, че е допусната техническа грешка в тяхната система.

Във влизащите в BGTR30 компании "Химимпорт" няма директна собственост, но в множество публикации "Капитал" е описвал връзките между тях.

Седем компании, свързани с "Химимпорт", ще влязат в един от пазарните индекси на БФБ - София - BGTR30, стана ясно от решение на съвета на директорите на борсата. Това са всичките нови членове на измерителя (виж карето), като с тях общият брой на представителите на групата ще достигне 9 от всички 30 включени компании. Промените влизат в сила от 23 март, като са направени промени и в останалите индекси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Евала на холдинга и наздраве за тази борса :-)

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Спокойно, догодина тим ще вкарат още 2-3 фирми в индекса.

 • 3
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Ще има още много да чакаме за нормален борсов пазар...

 • 4
  balyk avatar :-|
  batak

  До коментар [#1] от "krastitel":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Евала на холдинга" е топ попадение!Така трябваше да се казва статията.
  Заредихте ме с настроение за цял ден :) Благодаря!

 • 5
  boian.ikonomov avatar :-|
  jgold

  И после защо на борсата е пълно мъртвило. Ми щото има само куци коне управлявани малоумно и източвани от мажоритарите.
  А, тоя индекс и без това за нищо не става. Едва ли нормален инвеститор дори му обръща внимание.
  То и в Софикса, дето е "водещия" индекс излиза Зърнени храни (на ТИМ-аджии) и влиза Холдинг Нов Век (пок на ТИМ-аджии).
  Едиственото общо между всички тези куци коне е че няколко пенсионни фонда са наблъскали парите на осигурените при тях нищо неподозиращи люде в тях. А тези люде, като им стане време за (втора) пенсия, ще осъзнаят, че са ги ограбили. А КФН? Спи!

 • 6
  r3tro avatar :-|
  r3tro

  Бавно но славно бизнеса се легализира.

 • 7
  tambuktu avatar :-|
  Стефан Ангелов

  Критериите за влизане в индекса са ясни - малко математика и резултата е налице. Но БФБ се вкараха автогол с грешката в изчуисленията - показаха пълен непрофесионализъм. Явно правят изчисленията в 12 без пет, без предварителна подготовка и анализ на измененията и тяхното влияние.

 • 8
  ceneto avatar :-|
  ceneto

  че то това не им е първа грешка при изчисление на индекса, но то така или иначе нито един от 4-те индекса става за нещо, а забравих колко забавна беше търговията, когато имаше залози как ще затвори софикс и с 100 лв похарчени в края на деня си ги гласяха където искат

 • 9
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  В същност обективно погледнато свързаност няма... Когато в Капитал се цитират стари техни статии, трябва да се знае, че нещо не е наред и че има някаква спекулация. Много глупости има написани по тях, малко тук, малко там, накрая като ги събеарат и става манджа с грозде... Не казвам, че няма нередности. Даже е съвсем възможно да има такива, ама не и по начина по който го пишат капиталци... Освен това отдавна се знае, че Прокопиев редовно върти акции именно през Химимпорт... Нищо чудно да се търси ново дъно след това знаем какво става...

 • 10
  mndovrmttr avatar :-|
  Rob Roy

  До коментар [#5] от "jgold":
  Като ти се виждат толкова куци, не купувай от акциите им. Лично аз не виждам нищо толкова чудно в това че има промени в SOFIX, нито пък виждам нещо чак толкова страшно в това. Реално май е поредната статия, която се опитва да ни убеди че черното е бяло и че трябва да си държим парите под юрганите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Къде са чиповете

Къде са чиповете

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK