Миролио ще държи 50%, а не 100% в "Техномаркет"

Италианският бизнесмен събира двете си участия в една обща фирма

Влизането на Миролио в "Техномаркет" се случи още през декември миналата година. Тогава обаче 50-процентото участие беше разделено на две. Сега собствеността се събира в едно дружество.
Влизането на Миролио в "Техномаркет" се случи още през декември миналата година. Тогава обаче 50-процентото участие беше разделено на две. Сега собствеността се събира в едно дружество.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Влизането на Миролио в "Техномаркет" се случи още през декември миналата година. Тогава обаче 50-процентото участие беше разделено на две. Сега собствеността се събира в едно дружество.
Влизането на Миролио в "Техномаркет" се случи още през декември миналата година. Тогава обаче 50-процентото участие беше разделено на две. Сега собствеността се събира в едно дружество.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Компанията "Е. Миролио" на Едоардо Миролио ще придобие 50%, а не 100% в "Техномаркет" чрез обединяване на дяловете на фирмата на италианския бизнесмен и на сина му Франко, обяви негов представител. През последните дни без никакъв източник някои български медии съобщиха, че Миролио ще стане едноличен собственик на веригата за техника. Объркването идваше от постъпилото искане от "Е. Миролио" за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията, в което не се говори за проценти, а за контрол, което теоретично може да означава от миноритарен дял до 100%. Истинската информация е, че Миролио просто събира в едно участията си и по тази причина е задължен да поиска разрешение от регулатора. Иначе реалното му влизане се случи през декември.

"Сделката, за която се иска одобрение от КЗК, е за 50% от капитала. Миролио изобщо няма намерение да придобива 100%, каквато информация се появи", заяви пред "Капитал Daily" Гергана Якимова-Христова, адвокат и представител на италианския бизнесмен в съвета на директорите на "Техномаркет". "Капитал Daily" също написа още през декември, че предстои фирмата да концентрира в едно половината от акциите.    

Миролио влезе в "Техномаркет" в края на миналата година, като придоби индиректно 50% от веригата чрез "Е. Миролио" и сина си, които получиха по 25%. Сделката стана факт чрез увеличение на капитала на групата на два пъти до 11.3 млн. лв. Още тогава планът беше до месеци фирмата на италианския собственик да поиска одобрение от КЗК да изкупи дела на Франко Миролио и да стане мажоритарен акционер. Практиката на КЗК е, че ако физическо лице придобива дялове, това най-често не изисква одобрение. Затова и през декември нямаше искане до регулатора.

Останалите акционери остават същите: съоснователят на компанията Николай Китов и съдружниците му Евгений Гълъбов и Ангел Велев, които запазват пряко участие с по над 11%. Дял от около 15% има и регистрираната в Лихтенщайн Domtech Holding, в която равно участие имат Китов и Гълъбов. Именно чрез нея през 2012 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) влезе във веригата за техника, като придоби дълга на предишните собственици. Самият Китов, който е един от основателите на веригата, се завърна начело през миналото лято, след като заедно с тогавашния председател на съвета на директорите Евгений Гълъбов и Ангел Велев поеха контрола над Domtech Holding.

Миролио и компании от групата му бяха едни от големите депозанти в КТБ - общо те държаха около 90 млн. лв. при затварянето на институцията, сочеше информация на "Капитал". След прихващане или встъпване в дълг бизнесменът получи акционерно участие в "Техномаркет" и стана основен кредитор на русенския производител на боеприпаси "Дунарит". И двете компании имаха кредити в КТБ - "Дунарит" над 90 млн. лв. (24.55 млн. евро вече дължими на Миролио), а експозицията на "Техномаркет" беше 25 млн. евро.  

Миролио навлезе в България, като инвестира в текстилния бранш. Впоследствие бизнесменът разшири присъствието си и във винопроизводството, услугите, туризма чрез "Хотел парк централ" в Сливен и недвижимите имоти чрез "Интерпред - Световен търговски център". Има миноритарен дял и в "Булгартабак". В "Е. Миролио" работят над 2000 души, а приходите от продажби за последната отчетена година - 2013 г., достигнаха 202 млн. лв.

 


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход