Нов тандем в Lafka

Контролираният от Пеевски "Булгартабак" продължава да е акционер във веригата. Но по-големият е друг - основателите на "Винпром Пещера"

За всички клиенти е видно, че част от павилионите на "Табак маркет" от известно време се брандират с Kings.
За всички клиенти е видно, че част от павилионите на "Табак маркет" от известно време се брандират с Kings.
За всички клиенти е видно, че част от павилионите на "Табак маркет" от известно време се брандират с Kings.    ©  цветелина ангелова
За всички клиенти е видно, че част от павилионите на "Табак маркет" от известно време се брандират с Kings.    ©  цветелина ангелова

Империя. Това беше започнал да строи в България дуетът Цветан Василев - Делян Пеевски. Тя се развиваше и надграждаше по всички правила на корпоративните империи: банки, застраховане, телеком, цигарени фабрики, военни заводи, търговия на едро и дребно, медии и т.н. Да, форматът на империите се променя през вековете и вместо за територии, армии и поданици вече говорим за компании, приходи и печалби. Но основните принципи са си същите - най-вече, че императорът трябва да е един: самовластен, несъмнен и стабилен. И понеже тронът в българския случай беше поделен, а задругите не създават империи, а ги разрушават, неизбежното се случи. Единият владетел - Цветан Василев, по всички правила на превратите беше свален и потъна в странство, а през това време другият - Делян Пеевски, се оказа с част от общото наследство. За някои територии на империята в момента се водят къде тихи, къде шумни битки. Други просто биват поделени с някой друг.

Цигареният бизнес стана обект на "подялба" почти светкавично, още по време на шумния разрив между Цветан Василев и Делян Пеевски. И по думите на самия Василев попадна в ръцете на Пеевски. Малко по-различен е случаят с търговската верига Lafka. Официално и до днес не е ясно чие е дружеството, което я развива - "Табак маркет". Неофициално, според няколко напълно независими източника на "Капитал", тя е по-скоро смесена собственост на "Булгартабак" и другата голяма българска група в цигарения бизнес - собствениците на "Кингс табако" - наскоро преименувана на "КТ Интернешънъл". Като контролният дял е именно в непреките собственици на последната - основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове