Какво ще прави Google в България

Регистрираното местно звено ще бъде съставено от малък екип, фокусиран към търговската дейност

На 10 март Google регистрира дъщерно дружество в България с начален капитал от 100 хил. лева
На 10 март Google регистрира дъщерно дружество в България с начален капитал от 100 хил. лева    ©  Анелия Николова
На 10 март Google регистрира дъщерно дружество в България с начален капитал от 100 хил. лева
На 10 март Google регистрира дъщерно дружество в България с начален капитал от 100 хил. лева    ©  Анелия Николова

В началото на миналата седмица интернет гигантът Google е регистрирал официално свое дружество в България. Новината предизвика силен интерес особено в IT средите. Започнаха и всякакви спекулации какво точно ще прави компанията тук. Предположенията стигнаха и до потенциалното включване на американското дружество в "София тех парк". Други смятаха, че така се поставят основните на нов развоен или център за изнесени услуги на интернет гиганта. Дни наред официално съобщение от Google за точните намерения и предназначение на дъщерната им компания в България нямаше. Търговският мениджър на Google за страната Парис Чайлдрес отказа коментар по темата.

Скромно начало

Въпреки това след най-разнообразни опити от страна на "Капитал" да се свърже с представители на компанията за официално становище все пак компанията отговори, макар и без да навлиза в много детайли. Оказва се, че засега намеренията на Google не са чак толкова амбициозни, колкото са очакванията.

Според официални представители на Google интернет гигантът открива малко звено, което ще помага на местните компании да използват максимално ефективно онлайн услугите на корпорацията. Интернет гигантът не конкретизира каква точна ще бъде тази помощ, но споменава, че в зависимост от пазара размерът на българското дружество може да се увеличи в бъдеще.

"Отворихме малък офис в България, за да сме близо до местните компании и да им помогнем да се възползват от растежа на глобалната мрежа", коментират за "Капитал" от Google. И допълват: "Google вече разполага с редица локализирани услуги за местния пазар, които българите обичат и използват всеки ден. Сред тях са търсачката, YouTube, Maps и още много други и ние имаме желание да продължим да предлагаме продукти, които улесняват живота на хората." От компанията поясняват още, че в офиса им в началото ще работят много малко хора на място, но се надяват да растат "в зависимост от динамиката на местното интернет потребление". "Важно е да се отбележи, че служителите, които работят за България, не са само ограничени до тези, които са реално базирани тук - разполагаме с множество служители по света, които поддържат и развиват локализираните за страната услуги и продукти, които предлагаме", допълват още от Google.

По този начин интернет гигантът по-скоро загатва, че новото дружество ще изпълнява повече търговски функции, отколкото да има за цел развойна дейност или работа с предприемачи. Също така в отговора на компанията се посочва, че за момента нямат големи и амбициозни планове, като ще разчитат на малък екип. Плановете за потенциалното му разширяване или добавяне на дейности също остават в сферата на доброто пожелание, се разбира от отговорите на Google, изпратени до "Капитал".

Предисторията

Справка в Търговския регистър показва, че на 10 март е регистрирана фирмата "Гугъл България" ЕООД, като регистрацията е направена от Google International LLC с централа в Делауеър, САЩ. Тя е една от другите дъщерни фирми на интернет гиганта и отговаря за неговата експанзия по света. Google International е и едноличен собственик на дружеството, а управител е главният финансов директор на интернет гиганта за Европа, Африка и Близкия изток Греъм Лоу, базиран в регионалната централа на компанията в Дъблин, Ирландия.

От документите става ясно, че първоначалният капитал на компанията е 100 хил. лева. В тях е записано, че основна дейност на фирмата е всичко разрешено от закона, при условие че, ако се изисква допълнително разрешение или лиценз, компанията ще кандидатства за такова.  Компанията ще може да се изписва и като Google Bulgaria EOOD.

Мълчанието на Google

Новината раздвижи IT средите в страната. Досега Google имаше малък търговски екип в България, но без да има регистрирано юридическо лице. С този ход интернет компанията загатва, че има планове за страната, но без да разкрие повече информация какви са точно те. От близо две години в технологичния бранш се говори за потенциалното навлизане на Google. В повечето случаи в контекст за разкриване на развойно звено, а по-романтичните преположения стигаха дори за регионална централа за Балканите. Но досега България винаги е попадала в сянката на регионални центрове като Гърция и Полша (в която компанията има цели три офиса например).

Помощ за "София тех парк"

Вестник "Преса" преди няколко дни цитира неофициална информация, според която компанията може да участва в бъдещия "София тех парк", който се строи в момента на бул. "Цариградско шосе" в София. Тя подкрепя силно млади стартиращи предприемачи и дори в момента работи с някои български стартъпи. Подобни разговори са водени с Google в Швейцария, коментира главният изпълнителен директор на "София тех парк" Елица Панайотова. Тя обаче допълни, че не знае с каква цел интернет гигантът регистрира дъщерната си фирма. За първи път информация в тази насока тръгна от президента Росен Плевнелиев, който при посещението си в САЩ обяви, че Google може да участва в проекта на "Цариградско шосе".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  yurukov avatar :-P
  Боян Юруков

  Как какво ще прави? Ще търси, разбира се.

 • 2
  straw_ avatar :-P
  straw_sec

  Отговор: На местно ниво по-добре ще се грижи за интересите си чрез съвместяване на интересите на клиентите си.

  Използвайки добрите дадености на България в IT и държейки пулса на прохождащите компании ще действа подобно на банков клон. От една страна чрез по-добро опознаване на местните утвърдени фирми ще предлага по-специализирани инструменти за промотиране на бизнесът им, дори въпреки високата им заетост и мигриране на родният IT към по-високи нива на заплащане.

  От друга страна ще обърне внимание (по-лесен начален старт) на придобилите опит, но прохождащи специалисти в самостоятелните проекти и постъпвайки, като инвестиционен банкер ще печели от нарастване на бизнесът им и съответно и от отчисленията им за промотиране към Гугъл.

  Най-общо казано ще опита да намери общата полза и ще функционира в държава от EU с прогноза за умерен растеж в рамките на по-стойностна заетост на квалифицираните кадри.
  Каква ще е нашата полза? Още по-адаптирано заплащане на IT кадри приближаващо се към приходите на EU. Уравновесяване на поръчките - големите и сложни проекти ще се отправят към утвърдените екипи. Малките и лесни проекти ще могат да се пренасочат към начинаещите предприемачи с опит в програмирането и мрежовото осигуряване. Лесно влизане и излизане без пренатоварване на вече работещите и бързо намиране на проекти за новите.

 • 3
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Звучи по скоро като опипване на пазара, а не като реална инвестиция.
  Но ще видим.

  Проблема за навлизането на подобни гиганти е липсата на достатъчно подготвени кадри. Ако една компания като Гугъл иска да има развоен център ще трябват едно 200-300 разработчика на високо и средно ниво - нещо, което пазара на труда в БГ не предлага към днешна дата.

 • 4
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  Ирландското дружество е свързано с приходите в чужбина. Американската регистрация е свързана с Р&Д. Така стрипват данъци тех компаниите. Очевидно, нищо свързано с Р&Д не се е случило.

 • 5
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#4] от "mirohero":

  По скоро нещо да спомага за намалянето на данъците им-на това ми намирисва-за другото нямаме ну условията,ни кадрите,ни инфрасктруктурата.

 • 6
  voklev avatar :-|
  voklev

  Да помогнат , да махнат троловете !

 • 8
  hasmokar avatar :-|
  hasmokar

  Както навсекъде- ще събира инфо за янките.

 • 9
  frankzappa avatar :-|
  Frank Zappa

  До коментар [#8] от "hasmokar":

  Във всеки случай по-добре за янките отколкото за Путлер... :)

 • 10
  popovp avatar :-|
  Петърчо

  Малко странно ми се вижда това обяснение.

  Нещо друго са намислили.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал