"Мизия ойл енд газ" ще проучва четири блока за нефт и газ

Местните ресурси на газ са една от възможностите за диверсификация на доставките от Русия
Местните ресурси на газ са една от възможностите за диверсификация на доставките от Русия    ©  STR
Местните ресурси на газ са една от възможностите за диверсификация на доставките от Русия
Местните ресурси на газ са една от възможностите за диверсификация на доставките от Русия    ©  STR

Ирландската компания Moesia Oil and Gas прехвърли правата за търсене и проучване на нефт и газ на блоковете "1-5 Деветаки", "1-7 Търнак", "1-9 Мизия" и "1-10 Ботево" на дъщерното си дружество, регистрирано в България през 2011 г. - "Мизия ойл енд газ". Това стана с решение на Министерския съвет в сряда, с което беше одобрено предложението за прехвърляне на правата за търсене и проучване, които Moesia получи през 2012 г.

Допълнителни стъпки

От кабинета уточниха, че възможността за прехвърляне на тези права е регламентирана в Закона за подземните богатства. Освен решението на правителството обаче е нужно министърът на енергетиката Теменужка Петкова да сключи допълнителни споразумения по договорите за търсене и проучване, сключени с Moesia.

Малко предистория

Терените, които ще бъдат проучвани за нефт и газ, се намират в Ловеч, Плевен, Габрово, Враца и Монтана. Moesia се бори за правото да ги проучва още от 2009 г., когато компанията печели обявените конкурси. Малко по-късно обаче процедурите са прекратени от правителството. Така, вместо да подпише договор за търсене и проучване, Moesia заведе дело във Върховния административен съд, което печели на първа и втора инстанция. Впоследствие Министерството на енергетиката беше принудено да открие нова процедура, с която Moesia получи правото за търсене и проучване на въпросните терени.

Планове

Не е ясно обаче защо компанията е решила да прехвърли това право на дъщерното си дружество и дали във въпросните блокове се извършват някакви дейности. Намеренията на Moesia, когато сключи договор за проучването на четирите блока, са да инвестира общо 9.3 млн. евро и да вложи 125 хил. евро в опазване на околната среда.