Грант от 240 млн. евро за инвестиции в компании през 2015 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Грант от 240 млн. евро за инвестиции в компании през 2015 г.

Грант от 240 млн. евро за инвестиции в компании през 2015 г.

Фирмите ще могат да кандидатстват за нови машини, нововъведения и енергийна ефективност по програма "Иновации и конкурентоспособност"

Мара Георгиева
9911 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


През тази година бизнесът ще може да кандидатства по три от схемите на вече одобрената от Брюксел оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Бюджетът по тях е 240 млн. евро при общо 1.39 млрд. евро за цялата програма. Средствата ще са за проекти за купуване на нови машини и оборудване, за иновации и подобряване на енергийната ефективност.

За още производство

До края на март трябва да започне първата схема по програмата - "Подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия". Тя е с бюджет 150 млн. евро и ще има общо три приема през годината, стана ясно по време на пресконференция на министъра на икономиката Божидар Лукарски за представяне на програмата. Ще се финансират инвестиции в нови машини, съоръжения и технологии, покупка на компютърно оборудване, софтуерни приложения за управление на производствения процес и др. Минималният размер на един проект е 100 хил. лева, а максималният – един милион лева.

Безвъзмездното финансиране е между 35-70% в зависимост от категорията на компанията и мястото на изпълнението на проекта. Фирмите в Югозападния регион, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ – до 25% за големи предприятия, до 35% за средни и до 45% за микро- и малки. Причината е в политиката на Брюксел за по-голяма подкрепа на по-слабо развити региони, сред които не е Югозападният. За останалите пет района на планиране условията остават същите, както при програма "Конкурентоспособност 2007 - 2013": до 50% грант за големи фирми (с над 250 души, оборот над 97.5 млн. лв. или активи над 84 млн. лв.) , до 60% - за средни, и до 70% - за микро- и малки.

Разработени са и са одобрени от Комитета по наблюдение критериите и методологията за подбор на проекти по процедурата. В момента се подготвят насоките за кандидатстване и пакетът документи към тях, като ще се публикуват и за обществено обсъждане. Макар че остава малко време, от екипа твърдят, че ще успеят да са готови до края на месеца и да започне приемът на документи. Отсега е известно, че големи компании няма да могат да кандидатстват по тази схема.

Иновации и енергийна ефективност

"Подкрепа за иновации в предприятията" е втората схема, по която е предвидено да се набират проектопредложения през тази година. Тя ще стартира през септември с бюджет от 40 млн. евро и по нея ще могат да кандидатстват и големи предприятия, уточни Людмила Тозева, началник отдел "Програмиране" в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". Минималният размер за един проект е 100 хил. лв., а максималният – 500 хил. лв. Безвъзмездната подкрепа ще е между 35-85% в зависимост от категорията на предприятията и вида на финансираната дейност.

През декември се очаква да бъде обявен прием на проектни предложения и по схемата "Енергийна ефективност в малките и средните предприятия" по програма "Иновации и конкурентоспособност". Процедурата е с бюджет 50 млн. евро. Безвъзмездното финансиране е между 35% и 70%, минималният размер на един проект е 50 хил. лева, а и максималният – 1.5 млн. лева.

Схемата ще финансира покупка на дълготрайни материални и нематериални активи, извършване на строително-монтажни работи, които водят до подобряване на енергийната ефективност на предприятията. На подкрепа могат да разчитат и проекти, свързани с производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление на компанията. Ще се финансират и консултантски услуги за извършване на енергиен одит. "Тази схема ще бъде предназначена само за малки и средни предприятия, а догодина се предвижда такава и за големите компании", уточни Людмила Тозева.

 
"Конкурентоспособност 2007 - 2013"

Договорените досега средства по програма "Конкурентоспособност 2007 - 2013" са 2.335 млрд. лв., съобщи Ивелина Пенева, и.д. заместник-главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". Стойността на приключените договори е 817 млн. лева, което е 35% от договорената сума. Договорите в процес на изпълнение са за 1.5 млрд. лв. "Това е много голям остатък, който предстои да бъде заявен и да очаква плащане. Взели сме мерки за оптимизиране на процедурите, наблюдаваме рисковите проекти и помагаме на бенефициентите за изпълнението им", коментира Ивелина Пенева.

Повече подробности за оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" може да прочетете в специалното издание "Европрограми", което ще се разпространява с тиража на "Капитал Daily" на 20 март т.г.

През тази година бизнесът ще може да кандидатства по три от схемите на вече одобрената от Брюксел оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Бюджетът по тях е 240 млн. евро при общо 1.39 млрд. евро за цялата програма. Средствата ще са за проекти за купуване на нови машини и оборудване, за иновации и подобряване на енергийната ефективност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.