Неизвестно дружество твърди, че купува БТК

Неофициални коментари са, че това е действие на Цветан Василев, който контролира 44% от капитала на телекома, и сделката не включва дела на VTB

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Статията е допълнена в 16:20 ч.

Неизвестната група LIC33 е постигнала договореност да придобие мажоритарен дял в БТК. Тази изненадваща новина съобщи в сряда вечер БТА. Съобщението няма подпис, а проверка на "Капитал" показа, че заявлението е било изненада за почти всички заитересовани около БТК страни. Първите неофициални коментари са, че това е действие на Цветан Василев, който контролира малко над 43% от капитала на телекома.

От прессъобщението става ясно, че става въпрос не само за БТК, но и за други неназовани компании. "Предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 милиона евро."

Кой е купувачът

В съобщението се твърди, че LIC33 обединява инвеститори от ЕС, специализирани в операции на нововъзникващите пазари, и се цели в дружества, изпаднали в затруднено положение. Проверка на "Капитал" показа, че в четвъртък е регистриран нов сайт - http://lic33.com. Според него LIC33 е частна инвестиционна компания, която търси партньорства с растящи бизнеси в Европа.

В секцията "Текущи проекти" има единствено току-що обявения план за България. "В процес на придобиване сме на портфейл от контролни дялове в: голям телеком оператор, инфраструктурна телеком компания, действащи дружества в отбранителния и авиационния сектор, други активи в медийната сфера и недвижимите имоти." В имена това означава: БТК, "Дунарит", "Авионамс" (бишият "Терем Георги Бенковски"), ТВ7.

Продавачът е ясен - Цветан Василев. Всички тези активи от години се контролират от него.

В сайта на LIC33 няма информация кои са акционерите, нито кои са предишните им сделки. Стои обаче широко отворената врата - "ние сме отворени за различни форми на коопериране с инвеститори, заинтересовани от проекта (т.е. от българските сделки).

На интеренет страницата обаче е видим екипът. Начело е Пиер Мишел Луврие - белгийски гражданин с руски паспорт. Според информация на в. "Стандарт" преди две седмици в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към "Дунарит", който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company (съкратено това стои точно LIC). Той за кратко беше прокурист на "Дунарит", а отскоро е управител на "Кемира", което е собственика на военния завод.

За Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия. Според данни от отчетите й тя има 3 млрд. рубли (около 45 млн. евро) активи. Според профила на Луврие в LinkedIn той е работил като консултант с Arthur D. Little и Accenture, бил е асоцииран директор в KPMG - Москва.

Без участието на VTB

Разпространеното съобщение от потенциалния кандидат обаче няма как да е напълно вярно, поне в частта му за мажоритарния дял. Причината е, че освен Василев другите пакети от акции са под контрола на VTB (33%) и на кредиторите (оставащия дял). По информация на "Капитал" от два независими източника VTB и кредиторите са били извън всякакви преговори за продажба на участието си, затова, ако се говори за продажба, тя е на дял под 44% от телекома.

През последните месеци акционерите в БТК действат в различни посоки. По настояване на VTB от председателското место в управителния съвет на телекома беше изваден Златозар Сурлеков, един от най-приближените на Василев. Държавата пък се опитва вземе контрол над БТК, за да получи обратно част от даденото за гарантираните депозити в КТБ. БТК е най-големият телеком в страната - с годишни приходи от малко под 900 млн. лв.

Очаквайте подробности в съботния "Капитал"

Още от Капитал