Wizz Air пуска пет нови линии от София през септември

Нискотарифният превозвач изпревари "България ер" по брой превозени пътници по международни редовни линии от столичното летище

Търговският директор на Wizz Air Гергю Арбан: За 2015 г. ще имаме 1.28 млн. места в продажба
Търговският директор на Wizz Air Гергю Арбан: За 2015 г. ще имаме 1.28 млн. места в продажба    ©  Анелия Николова
Търговският директор на Wizz Air Гергю Арбан: За 2015 г. ще имаме 1.28 млн. места в продажба
Търговският директор на Wizz Air Гергю Арбан: За 2015 г. ще имаме 1.28 млн. места в продажба    ©  Анелия Николова

Wizz Air пуска пет нови линии от летище София до Италия, Германия и Швейцария, която е нова държава в списъка с полетите от столичната аерогара. От 14 септември нискотарифният превозвач ще лети до Бари, Неапол, Кьолн, Меминген (Мюнхен-запад) и Женева. Това съобщи търговският директор на Wizz Air Гергю Арбан.

Билетите вече са в продажба на сайта на компанията, като еднопосочната цена на самолетния билет за Бари, Неапол и Мюнхен (Меминген) започва от 49.99 лв., а за Кьолн и Женева - от 59.99 лв. Полетите до Бари, Кьолн и Женева ще са понеделник и петък, а тези до Неапол и Мюнхен (Меминген) - сряда и събота.

Нискотарифната авиокомпания базира и още един пети самолет в София, като така капацитетът на компанията за превозени пътници от и до България става 1.28 млн. Нискотарифната авиокомпания е най-активният клиент на летище София през последните няколко години. По данни на летището от края на миналата година Wizz Air вече е изпреварила националния превозвач "България ер" по брой превозени пътници по международни редовни линии от и до столичната аерогара.

Развитие без застой

Wizz Air има полети от и до България от 2005 г., като тогава превозвачът отчита 5 хил. пътници, на следващата година те са 76 хил., през 2011 г. бройката скача над 860 хил., като за изминалата 2014 г те вече са 1.078 млн. Прогнозите за 2015 г. са за 1.28 млн. места в продажба с базиране на петия самолет. Освен полети до София авиокомпанията лети и до Варна и Бургас, маршрутите й до България през 2015 г. с новите 5 дестинации ще станат 27, като очакванията за пазарния й дял общо за страната на база превозени пътници са 21.7%.  

Освен новите линии Wizz Air увеличава и честотите си по 5 съществуващи вече линии от летище София. Това са Лондон, където компанията каца на летище "Лутън" и полетите на седмица стават от 11 на 14. По линията София - Болоня те вече ще са 4 вместо 3, София - Ларнака се увеличават от 3 на 4, а до Дубай и Малта - от 2 на 3. Все още обаче няма новини за нови полети за летище Пловдив, откъдето преди време излезе информация, че водят разговори с превозвача за полети от този юни и това би било глътка въздух за аерогарата. 

Следборсов ръст

В един по-едър мащаб авиопревозвачът оперира в 37 държави, като линиите в продажба са 360 и унгарската нискотарифна авиокомпания има силни позиции в Централна и Източна Европа. Основен акционер в Wizz Air е американският фонд за дялови инвестиции Indigo Partners. Разрастването е част от по-големите планове за експанзия на авиокомпанията, които бяха обявени с излизането й на Лондонската фондова борса на 4 февруари и с очакванията да набере 150 млн. евро, които да послужат за финансиране на разширяването. Плановете предвиждат флотът на компанията да се увеличи от сегашните 54 самолета на 85 през 2017 г. и съответно мрежата му.

Още от Капитал