БТК - руснаците идват

БТК - руснаците идват

Войната за телекома продължава с участието на белгийски консултант, купувачи от Москва и изненади за всички големи играчи

Николай Стоянов, Паулина Михайлова
29811 прочитания

Сряда вечер. Парламентът току-що е приел специални законови поправки, с чиято помощ държавата ще се опита да си възстанови изгубените милиарди от КТБ и собственика й Цветан Василев. Включително и като връща имущество, озовало се в трети лица. През това време ангажираните с битките за преразпределение на разпадналата се империя на Василев разсъждават доколко всичко това ще се отрази на тяхното късче от пъзела, но иначе се занимават с ежедневните си дела. Никой не очаква това, което ще се случи малко след 20 ч. вечерта: БТА пуска съобщение, че неизвестна компания е купила мажоритарен дял в БТК и други дружества, контролирани от Василев.

Шах. Както и да го погледнем, обявлението е изненада за всички в играта - от най-ниско до най-високо ниво. Не го очакват нито в самите компании, нито в българското крило на руската банка, съакционер в БТК - ВТБ, нито дори дълбоко в лагера на самия Цветан Василев. Що се отнася до по-незапознатите - името на компанията дори не може да бъде намерено никъде в световната мрежа. В четвъртък сутринта мистерията започва полека да се разбулва: внезапно появилата се фирма вече има сайт, налични са снимки на управляващите и основния й притежател, нейни представители говорят публично, насрочена е дори среща с медиите идната седмица.
Накратко - хората обявяват, че идват, за да платят на държавата и други кредитори дългове на Цветан Василев до 900 млн. евро и имат договореност с него, че срещу това ще получат участието му в няколко компании, най-важната от които е БТК. Както се оказва по това време, дори и близки до преговорите между Василев и новите инвеститори не са били наясно, че те ще излязат с официално заявление именно в сряда вечерта. Явно тайната този път е била стриктно в тесния кръг на самия "банкер беглец" и неговите "спасители".

Що се отнася до мистериозната компания - официално тя е притежание основно на белгиец консултант и инвестиционен банкер, живеещ от години в Русия. А връзките около него водят към руски бизнесмен, близък на Путин. Тоест версията, че Цветан Василев прехвърля на нова своя фирма притежанията си в България, за да ги спаси от национализация, звучаща най-валидна на пръв поглед, не се оправдава. Потвърждава се другата - че в играта влиза нов участник, подкрепен с пари от Русия и може би покровители в Кремъл. Независимо кое от двете е истината (за което няма как да има сигурност в момента), сега основният въпрос е дали държавата ще се съгласи да вземе тези пари. Тоест топката е в полето на най-висшите управляващи и лично на премиера.

Тройката на раздора

Към момента БТК е с разкъсана между три собственика: малко над 43% са на Цветан Василев през няколко дружества, малко над 33% - на лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital, и останалото - на кредиторите на групата на телекома, начело с американеца Майкъл Тененбаум. След затварянето на КТБ Василев се оказа в странство, без позиции в страната, обвинен в най-големия банков обир на съвременната българска история, но все пак собственик на основен дял в огромни и атрактивни компании. Най-важна от които е БТК. От месеци именно това му безценно притежание е обект на опити за овладяване. Първо - от страна на доскорошния му партньор тук Делян Пеевски, а после и от самата ВТБ. За момента обаче тези опити приключват безуспешно, като междувременно всички са наясно, че Василев се опитва бързо да намери купувач както на дела си в БТК, така и на останалите си владения. С идеята, когато доведе такъв, парите да бъдат дадени на държавата, а срещу това Василев да получи един вид индулгенция от управляващите.

С обявяването на договорката с никому неизвестната доскоро компания очевидно се цели именно това. Въпросът е дали операцията ще успее, дали сделката изобщо ще бъде допусната, дали държавата ще получи наистина някакви пари и какво ще се случи в резултат с компаниите, обект на цялото прехвърляне.

"Идваме с 900 млн. евро"

Компанията, която сама съобщи, че купува контролен дял в БТК и други дружества в България, се обявява като LIC33. Сайтът й беше създаден в четвъртък сутринта, а малко по-късно на него излезе и официално съобщение за сделката, озаглавено "Инвеститор от Европейския съюз идва, за да рефинансира 900 млн. евро в България". По-нататък се твърди, че дружеството придобива контролен дял в БТК и други водещи фирми в страната. "Бившият собственик безвъзвратно е продал активите си срещу готовност на инвеститора да рефинансира всичките му дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните дългове, които ще бъдат рефинансирани, е 900 млн. евро", пишат от LIC33. Според съобщението транзакцията чака одобрение от регулаторите, а новите инвеститори вече са стартирали "усилията си за рефинансиране и преструктуриране с оглед ситуацията да се стабилизира".

Набляга се, че "инвеститорът от ЕС разчита на силна подкрепа от правителството, за да гарантира прилагането на закона в тази ситуация", както и че намерението на инвеститора е да работи с правителството и всички заинтересовани страни с цел да бъдат възстановени дълговете към КТБ. "Бившият собственик вече няма никакво участие в активите, купени от LIC33", пише още там. Като членове на мениджмънта на дружеството са обявени Пиер Луврие - председател, Брус Бауър - управляващ партньор, генерал Бертран Кавалие - старши съветник, Жан Жозеф Якобер - старши независим съветник, и Анатоли Кайро - управляващ директор (повече за тях и самия Луврие - в съседния текст). Потърсен за подробности, самият Луврие не вдигна телефона си и не реагира на текстовите съобщения с молба да върне обаждане. Мобилният телефон на Брус Бауър, даден за контакт на новосъздадена интернет страница на LIC33 се оказа на режим "гласова поща", а Анатоли Кайро, чийто номер също беше даден на сайта, се изненада откъде имаме контакта му. Като краен резултат "Капитал" се свърза с Паскал Ирасторза, отговарящ за връзките с обществеността във фирмата, който все пак даде детайли по сделката. "LIC33 е дружество, регистрирано в Люксембург", каза Ирасторза, като не успя да си спомни коя е точната дата на регистрацията. Той обаче обясни, че LIC33 е финансова компания, създадена специално за сделката в България, а неин основен акционер е Пиер Луврие. "Сделката е сключена. С нея LIC33 купува участията на Цветан Василев в много компании в България, от които основната и най-важна е БТК", каза Ирасторза. По думите му, цената в случая е 1 евро, но инвеститорът поема ангажимента да плати до 900 млн. евро задължения. "Сега започваме да правим дю дилиджънс на всички компании и това ще отнеме време. Все пак говорим за много пари", добави Ирасторза, уточнявайки, че предстои сумата да се рефинансира от големи европейски банки, с които LIC33 вече е влязла в контакт. "Ние обаче сме тези, които са готови да дадат до 900 млн. евро на българите", подчерта отговорникът за връзките с обществеността на новосъздадената група. По думите му инвеститорът няма намерения да прави смени в мениджмънта на БТК или другите дружества и да поставя начело им свои хора.

Малко по-късно мобилните телефони на Кайро и Бауър бяха заличени от сайта на LIC33.

Банкерът беглец и неговото спасение

В графата "текущи проекти" на сайта на LIC33 е отбелязана само и единствено "Специалната ситуация в България", а като "описание на проекта" са изброени компаниите, обект на покупка: голям телеком (явно БТК), инфраструктурна компания в телекомуникациите (вероятно "НУРТС България"), работещи компании в сферите на отбраната и авиацията (лесно може да се разпознаят "Дунарит" и "Авионамс", където вече Луврие се озова в ръководството), и други активи в медиите и недвижимите имоти (логично е да се има предвид "ТВ 7", около което в медиите вече беше спрегнато името на близкия до Путин Константин Малофеев). Като план на проекта е описано, че на първия му етап той предвижда придобиване на активи, рефинансиране на дълг и консолидация на дялови участия. Впоследствие - инвестиции в оперативния бизнес за подобряване на представянето му, а накрая - изход, след като целите като подобрени резултати на компаниите бъдат постигнати. Подчертава се, че участниците в LIC33 са отворени за различни форми на сътрудничество както с финансови инвеститори, така и с компании от съответните индустрии.

Според източници на "Капитал", преговорите между Цветан Василев и Пиер Луврие са протичали през последните два-три месеца и в случая по никакъв начин не става въпрос за спешна сделка, сключена с цел да се избегнат последствията от специално приетите поправки в закона за банковата несъстоятелност, с които държавата ще опитва да си възстанови част от парите, изгубени заради затварянето на КТБ.
"В случая Василев има достатъчно проблеми за решаване със съда и прокуратурата в България. И за да се фокусира върху тях, се опитва се се освободи от активите си, което и да му помогне за решаването на основните му проблеми", каза източник, отлично запознат със "специалната ситуация". По думите му, в случая не говорим за хипотеза Василев да прави вътрешни прехвърляния на компании, а има реална сделка. "Очевидно белгийският консултант Луврие е само параванът, зад който стоят руснаци. Но тези руснаци трябва да мислят доста странно, ако вярват, че подобна сделка ще бъде одобрена от българските власти и службите за сигурност", каза друг източник от сектора. Името на Луврие излезе покрай сделките за "Дунарит" и "ТВ 7", което показва, че ангажиментът на LIC33 е комплексен и наистина датира от месеци. "Странното е обаче, че съобщението на инвеститора дойде доста прибързано, преди да има подробно съгласуване и окончателно договорени детайли", коментира трети източник, запознат с разговорите.

Това показва, че е вероятно поредицата на събитията да е обратна - законовите промени да са провокирани от преговорите на Василев и няколко спечелени от неговия лагер дела напоследък, които му върнаха контрола върху някои парчета от някогашната му империя. И това да е катализирало обявяването на сделката предсрочно.

Едните руснаци, другите руснаци

Интересен въпрос в случая е дали и доколко ВТБ, крилото й VTB Capital и местните му представители (Милен Велчев, брат му Георги и Красимир Катев) са били запознати с преговорите между Луврие и Василев и сделката за БТК. Според повечето източници на "Капитал" - по-скоро не, макар и да има информация за проведена среща на Луврие с хора от VTB Capital. Дали договорка е имало между Луврие и ВТБ в Москва, не е ясно. Но според повечето източници за екипа в София съобщението от сряда вечер е било изненада, а сделката със сигурност не включва дела на VTB Capital в БТК. "Що се отнася до миноритаря Тененбаум, той със сигурност не иска да продава дела си сега", твърди човек от индустрията.

Излиза, че с хода си с Луврие Василев поставя доскорошните си партньори в БТК в странна ситуация, от която развоят е трудно предвидим. ВТБ е агент по мостовия заем, според споразумението за който до 22 май трябва да се осигурят 150 млн. евро. Ако парите не бъдат намерени и срокът не бъде удължен, банката е длъжна да обяви за продажба акциите на едно от дружествата нагоре по веригата на собствеността на БТК, които са заложени пред нея. И не може просто да ги усвои, въпреки че пак тя държи основната част от заема. В случай че сумата бъде внесена от Луврие или който стои зад него, то ВТБ просто ще си получи парите, което принципно е изгодно за банката, освен ако не цели повече.

За самата БТК обаче цялото това прехвърляне никак не е полезно - извън имиджовия проблем от това, че компанията се свързва ту със заточен банкер, ту с руски националисти, подмятането й като заложница между различни финансови инвеститори тотално блокира вземането на стратегически решения и няма как да не създаде несигурност на оперативно ниво. И всичко това - на свръхконкурентен пазар.

Има ли кой да вземе парите

Винаги, когато става въпрос за продажба на БТК, независимо чия собственост е тя, сделка не може да има без съгласието на правителството, специалните служби и премиера. Телекомът е част от пакета на националната сигурност по ред причини, някои чисто технически. Затова и сега, дори Цветан Василев и Пиер Луврие заедно с който и да стои зад него, да имат сделка, тя няма как да бъде финализирана без одобрение от висшата изпълнителна власт в България, и разбира се - регулаторите.

Според източниците на "Капитал" Луврие, много вероятно, е само консултантът - лице на друга група с руски корени. Въпрос на проучване от специалните служби сега е да се разбере вярно ли е това и дали зад инвестицията в момента стоят пари на Константин Малофеев. Ако последното е така, то решението да се вземат ли тези 900 млн. евро ще е доста трудно. От една страна, парите са много и изглежда справедливо държавата да ги получи - в крайна сметка покупката на всички дружества, за които говорим, от Цветан Василев е финансирана с пари от КТБ. От друга обаче, ако се окаже, че милионите са от човек със забрана да инвестира в Европа, рискът за България и премиера й не попада в категорията "приемлив". А временно или междинно решение трудно може да се измисли.

Сряда вечер. Парламентът току-що е приел специални законови поправки, с чиято помощ държавата ще се опита да си възстанови изгубените милиарди от КТБ и собственика й Цветан Василев. Включително и като връща имущество, озовало се в трети лица. През това време ангажираните с битките за преразпределение на разпадналата се империя на Василев разсъждават доколко всичко това ще се отрази на тяхното късче от пъзела, но иначе се занимават с ежедневните си дела. Никой не очаква това, което ще се случи малко след 20 ч. вечерта: БТА пуска съобщение, че неизвестна компания е купила мажоритарен дял в БТК и други дружества, контролирани от Василев.

Шах. Както и да го погледнем, обявлението е изненада за всички в играта - от най-ниско до най-високо ниво. Не го очакват нито в самите компании, нито в българското крило на руската банка, съакционер в БТК - ВТБ, нито дори дълбоко в лагера на самия Цветан Василев. Що се отнася до по-незапознатите - името на компанията дори не може да бъде намерено никъде в световната мрежа.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


60 коментара
 • 1
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  На ход са Сопола и компания.
  Бих заложил, че Мавродиев и останалите представители на "държавата" ще намерят кусур на "инвеститора" за разлика от ситуациятя при пропадналата "покупка" за ПФ Доверие, когато явно никой не откри нищо нередно. Интересно е и Боко какво "мисли" по въпроса.
  (В България толкова понятия са напълно условни, че употребата на кавички е неизбежна.)

 • 2
  ss avatar :-?
  SS

  Съмнява ме с парите от БТК , Василев да си купи индулгенция от държавата !

  Дали има начин да му блокират дела за да се покрият загубите с КТБ ?

 • 4
  joanikij avatar :-(
  Йоаникий
  • -27
  • +201

  Поредната мафиотщина, която цели допълнителното засилване на съветското влияние у нас... :-(

 • 5
  qyd1424884427392548 avatar :-?
  Ned Apostolov

  Позицията "Идваме да дадем 900м на Българите" ми се струва смехотворна.

  Е пък, ако дадат 900м евро на КТБ, то тогава "дупката" в капитало няма ли да падне на половина?

 • 6
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Има някаква схема, дето не се знае и това е. Тази информация по медиите е за масата от обществото... Реално се случват други работи...

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka
  • -12
  • +164

  Мдааа, определено нещата не са така като са написани, нито както се натрапват на други места в пространството. Мафията си поиска преди година от ЦВ няколко златни кокошки, БТК, Петрол, Дунарит....Той отказал и започна политически проект срещу тях. Нещата загрубяха и начело с главатаря на прокурорите, МВР и БНБ беше ударена КТБ, затворена..., а ЦВ прогонен в чужбина и държан там с игрите на прокуратурата. Започна разграбване на активите, като държавата бе принудена да плати сметката към депозантите. На големите вложители като Костов, Вежди....тихоммълком им върнаха парите да не грачат, а прехвърлянето на златните кокошки започна безпроблемно. Сега научаваме за някои от сделките, но след време истината ще е ужасяваща.
  Това което виждаме е само сянката на това, което се задава- Конфуций.

 • 8
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги
  • -14
  • +110

  Куха компания без капитал регистрирана в Люксембург с връзки до санкционирани лица от обкръжението на Путин. Ако разрешат сделката първо ще е престъпно и второ мога да се обзаложа че определени активи ще бъдат заложени в не случайна банка с дълг към държавата.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ
  • -19
  • +104

  До коментар [#3] от "Евразиеца":

  Кои сте "всички", групата с опорните точки ли?

  Стягай чемаданите и бегай в Масква за инструкции!

 • 10
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  "Ако последното е така, то решението да се вземат ли тези 900 млн. евро ще е доста трудно. "

  Нищо трудно не виждам.
  В такива сделки не само парите са важни. Става дума за комуникации и влияние, много влияние. Това, че точно руснаци се опитват да придобият такова влияние, не е за чудене.
  Правителството да си опича акъла и 10 пъти да мери, преди да отреже!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

My Motto се завръща

My Motto се завръща