Кои пазари са перспективни за инвестиционен портфейл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кои пазари са перспективни за инвестиционен портфейл

Красимир Атанасов

Кои пазари са перспективни за инвестиционен портфейл

Петима финансови експерти и инвеститори направиха своите прогнози и оценки

8378 прочитания

Красимир Атанасов

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


"Капитал" организира за втора поредна година Wealth management forum. Целта на събитието е да бъде полезен ориентир за това как да изберем подходящата за нас инвестиция и как най-ефективно да управляваме парите си. На 12 март чуждестранни и български водещи експерти представиха актуални данни за основните видове инвестиционни инструменти и направиха прогноза какво да очакваме през 2015 г. През миналата седмица "Капитал Daily" представи презентациите на всички участници - Йоаким Хагман, Цветослав Цачев, Ивайло Пенев, Симон Фасдал, Михаил Атанасов и Асен Лисев.

В последния дискусионен панел участниците споделиха своите виждания за инвестициите през призмата на портфейл, който те биха структурирали. В дискусията участваха Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи", "ЕЛАНА фонд мениджмънт", Йоаким Хагман, старши инвестиционен специалист, "Райфайзен кепитъл мениджмънт", Георги Български, член на съвета на директорите и ръководител "Търговия, емитенти и членство", Българска фондова борса, Николай Василев, управляващ партньор, Еxpat Capital, Красимир Атанасов, професионален инвеститор. Мненията не са препоръка за взимане на инвестиционно решение и имат само аналитичен характер.

Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи", "ЕЛАНА фонд мениджмънт":

Акциите в Европа и възникваща Азия са атрактивни

Ивайло Пенев
Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Преди няколко дни се бях спрял на едни класове активи в моя примерен портфейл, но действията на ЕЦБ по осигуряване на ликвидност чрез обратно изкупуване на облигации (започнали на 9 март - бел. ред.) доведе до сериозни промени на някои пазари, което ме накара да преосмисля намеренията си. Доходността на облигациите на страните от еврозоната спадна доста - преди това имах малка инвестиция към облигации в нашия примерен портфейл, но към този момент вече не бих направил такава.

Все пак, ако има такава, тя би била съвсем малка, не повече от 10% от портфейла, предимно към книжа с нисък инвестиционен рейтинг, т.е. A или BBB, където все още би могла да се намери някаква малка положителна доходност. Бих насочил 50% от инвестициите си в акции - първо е Европа, където очакваме програмите на ЕЦБ да заработят и да доведат до възстановяване на европейската икономика, което ще води до повече печалби за компаниите, съответно и до очаквани по-високи цени на акциите. По отношение на САЩ - там вече имаме 6 години ръст на пазарите и икономическата политика се обръща към цикъл на повишаване на лихвите и е възможно да има сътресение по пазарите. Така, макар че САЩ представляват около 2/3 от глобалната пазарна капитализация, по-скоро в момента биха били с по-нисък дял в примерния портфейл, и то по-скоро бих заложил на антициклични и дефанзивни компании, които носят по-стабилна дивидентна доходност.

Всъщност растежът и може би най-добрите възможности за възвращаемост ще са във възникващите пазари, като местата където всъщност аз бих търсил доходност, са местата от така наречената възникваща Азия, или държавите, които досега малко са попадали извън полезрението на инвеститорите - Виетнам, Малайзия, Индонезия, и, разбира се, не бих пренебрегнал и Балканите. Едно възстановяване на растежа в България би довело по-добро представяне на местните компании. Дори и в момента има доста дружества, които дори и през риска на такъв малък и неликвиден пазар като българския представят добри възможности.

Това са компании с утвърдени пазари, доста от тях с изцяло експортна насоченост, които не се влияят от политическата или икономическата действителност в България, т.е. това са регионите, в които бих инвестирал в акции. Останалата част от портфейла би седяла кеш, тъй като има много места, където добри новини и развитие на ситуацията биха дали възможности за инвестиции. Например доларовите облигации на руски компании и на Русия заради конфликта в Украйна и санкциите на Европа предлагат доста атрактивна възвращаемост. Компаниите от добивния сектор страдат от пониженото търсене, т.е. там имаме потенциал за доходност. В страни като Гърция едно положително развитие на преговорите с ЕС би дало също добри възможности за печалби.

Йоаким Хагман, старши инвестиционен специалист, Райфайзен кепитъл мениджмънт":

Много е важно портфейлът да е добре балансиран

Йоаким Хагман
Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Американският пазар определено няма да е нашето място за инвестиции и заради действията на ЕЦБ определено ще заложим на Европа. Почти 50% бихме вложили в акции на европейски компании, възникващите пазари също са много хубава идея и както вече чухме - възникваща Азия. Друга част бихме насочили в дружества от добивния сектор - например цената на петрола отново ще се повиши леко и то ще е в тяхна подкрепа, така че затова бихме инвестирали и една малка част в енергийни активи. Заложили сме и на малко повече суровини, но можем и да се ограничим. Както неведнъж съм казвал, ЕЦБ е спусъкът, който може да повлияе върху инвестиционното ни поведение - колко и къде да инвестираме. Затова е много важно портфейлът да бъде балансиран.

Красимир Атанасов
Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Като цяло за мен всички развити пазари, почти без изключения, са на такива нива, че инвестицията в тях не е инвестиция, а чиста спекула. Нивата са такива, че през следващите 7-10 години възвращаемостта клони към 0. Държавните облигации в Европа са на отрицателна доходност. Тоест къде можете да деверсифицирате практически? В някои облигации, които са близо до нулата, или в някакви акции, които са на такива нива, че са сравними дори с 2000 г. Толкова за развитите пазари. По отношение на възникващите - в момента те са много по-атрактивни, но не и евтини. Тъй като се търгуват на нива, които са сравними с развитите пазари, са по-евтини.

Това означава ли, че са евтини? Не, практически това не е така. Освен това всеки пазар си има проблеми. Все пак възникваща Азия е малко по-добра селекция, отколкото Китай в момента. Индия също е интересен пазар, но към нея има прекалено много очаквания. Така че аз по-скоро бих странил от този пазар. Бразилия е пазар, който харесвам, но политическите проблеми и неправилните стъпки от страна на политиците и централната банка говорят, че там по-скоро ще има развитие на процесите, преди нещо хубаво да се случи за нас. Като говорим за политици, нека се върнем при нас - защото те показаха почти червен картон за инвеститорите в България. В крайна сметка това се отрази и на нашата борса, но това пък предоставя някои възможности, свързани с нея.

Тук също има също някои компании, които са на изключително добри съотношения, с добри печалби, добри баланси, без финансов инженеринг. И накрая по отношение на портфейла - стойте си основно кеш, това в България не е чак толкова страшно. В общи линии и 1% може да си докарате доходност на депозит. Честно казано, не знам каква облигация трябва да си купите в Европа, за да я постигнете. Изчакайте следващите 2-3 години спада на пазарите, които ви интересуват - те ще бъдат достатъчни, за да ви компенсират "нищонеправенето ви". Другото е с леки стъпки към възникващите пазари, това е по-доброто място да стоите в момента.

Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital:

Заради долара е добре да се инвестира в САЩ

Ако преди години трябваше да коментираме потенциални инвестиции, думата валути почти нямаше да я спомена, защото щеше да бъде скучно, тогава нямаше големи новини. В последните 8 месеца обаче заехме силно крайна позиция в полза на долара и миналото лято наредихме всичко в долари - така осемдесет и няколко процента от активите ни вероятно са в доларови инструменти и всъщност хванахме цялата тази вълна и продължаваме.

Тоест не сме дали обратната команда. Оттук нататък трудно ми е да преценя какво би спряло полета на долара спрямо еврото. Що се отнася до класовете активи, отдавна сме минали на нулева позиция в евро деноминирани облигации. По отношение на облигациите – над 50% от всичките ни портфейли са инвестирани в облигации. Предпочитаме почти 100% да са в доларови деноминации. Ясно е защо, не искаме да правим други шарени валути, защото макар че в някои държави местната валута дава по-висока доходност, тя според мен не може да ни компенсира за силния валутен риск по света, който съществува в момента. Тоест ние не се правим на специалисти във всички валути като полски злоти, турски лири и т.н., предпочитаме доларови облигации, има няколко хиляди, от които може да избираме щедро и изобилно. По отношение на акциите, разбира се, е по-сложно.

Заради долара е добре човек да седи в САЩ. Освен това там, макар че пазарът е много нагоре и е много скъп, все пак смятаме, че годината ще бъде добра не на последно място и заради добрия растеж на икономиката. По отношение на други пазари - в Европа успяхме да хванем големи европейски износители - например автомобилните компании и други. Някои от тях се вдигнаха вече с 40% и смятаме, че има още хляб в това. Втората вълна са компаниите, които инвестират в имоти. Ако продължи да спада еврото, ще продължим да инвестираме предимно в европейски компании, които биха спечелили от слабото евро, например мултинационални компании от типа на Volkswagen, но те, разбира се, са десетки.

Обичаме и другите пазари -  общо сме стигали до 50. Така че в списъка ни на любими държави в момента фигурират и облигации и акции в Мексико, Полша, Китай, Турция, Индия, списъкът е много по-дълъг. Въздържаме се от евтините неща, като активи в Русия например. За Гърция смятаме, че независимо че може да има позитивни новини, те ще са временни, там не очакваме абсолютно нищо добро. Много е важно да уцелим докога ще спадат нефтът и суровините, защото там могат да се направят големи печалби, ако човек уцели момента. Открай време знаем, че от сектори, свързани с петрола, стоманата, добива, може много да се спечели, ако човек хване правилния цикъл, и според нас той ще дойде. Дългосрочно много харесваме Азия и в офиса обикновено се шегуваме, че ако трябва да отидем на друга планета за 20 години, ще си оставим парите само в Китай.

Георги Български, член на съвета на директорите и ръководител "Търговия, емитенти и членство", БФБ:

Портфейлът трябва да е обвързан и с плановете ви за бъдещи разходи

Георги Български
Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Предвид професионалните ми задължения, разбира се, трябва да ви поканя да инвестирате на българския капиталов пазар. Предвид непрофесионалните ми задължения, живеем в ЕС, трябва да направя един важно уточнение - каквото и да ви споделя, то не съставлява инвестиционна препоръка.

Но първо ще се отклоня от темата за пазарите за кратко. Големите централни банки, които имат самостоятелна монетарна политика, бълват пари в икономиката. Институциите, които акумулират тези средства, трябва да ги вкарат по някакъв начин в икономиката, за да направят маржин и да излязат на печалба. Какъв е начинът?

Икономиката, бизнесът в някои части на света са все още доста свити. Какво друго им остава на управляващите тези акумулирани средства, освен да започнат да инвестират във високоликвидни активи? И се получават балоните на активи. Именно заради това по-скоро съм на мнение, че към момента глобалната монетарна политика, водена от големите централни банки, напомпва балони в бързоликвидни активи.

Отдавна твърдя, че се намираме в т.нар liquidity trap, или капан на ликвидността. Преди три години много малко хора бяха съгласни с мен, но сега все повече започват да се съгласяват. Парите за съжаление не влизат и не циркулират в икономиката, ние увеличаваме балансовото число на централните банки, обаче скоростта, с която парите се въртят в икономиките, намалява стремглаво. Нетният ефект от това е маргинален или по-скоро никакъв. За развиващите пазари съм склонен да кажа, че има интересни места за инвестиране. Това, за което обаче трябва да внимаваме, е политическата система и рисковете в нея.

Когато говорим за управление на активи, искам да кажа, че ако вие отидете с 5000 лв. в инвестиционна компания и искате някой да ви направи индивидуален портфейл, той едва ли ще ви каже, че това е страхотна идея. Тогава трябва да потребявате инвестиционна конфекция – взаимни фондове, борсово търгувани фондове и др. Това, което е важно, когато разчитате на някого да управлява вашите средства, когато те са значително по-голяма сума, е, че няма правилен и няма грешен портфейл - има портфейл, който обслужва вашите конкретни нужди. Както и когато посещавате лекаря, в случая важно е да си кажете всичко – броя любовници, разходите по тях, разходите по Bentley-то и всичко останало, за да може колегата, който върши работата, да не ви подведе, а да планира всичко съгласно вашите цели, но и ограниченията, които ще поставите за този портфейл.

Ние много често говорим в нашия бизнес за целите на инвестиционен портфейл, това са риск и доходност. Много рядко говорим за ограниченията като времеви хоризонти, ликвидност и т.н. За да позиционира инвестиционният консултант правилно вашия портфейл, той трябва да познава както целите, така и ограниченията.

Относно моя личен портфейл - той е кеш 56%, валути 28%, тоест пак кеш, и акции 16%. И сега може би повечето от вас ще ме изгледат много странно и ще кажат "Този защо ни говори такива неща? Няма смисъл в момента, особено да стоим на кеш позиции при тези доходности". Ами има, защото при мен това е портфейл, който при текущата ми цел закупуване на жилище и ограничението ликвидност, предвид евентуална сделка ме принуждава да стоя инвестирал в такива инструменти. Може да не успея до 3 месеца, може да е след 6. Но, инвестирайки в инструменти на капиталов пазар или на дълъг дългов инструмент, рискувам да не успея да изляза тогава, когато ми трябват средствата. Това ограничение ме принуждава да създам подобна структура на личния си портфейл към момента.


1 коментар
 • 1
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Много са консервативни и боязливи сега анализаторите...
  Какви ли ще ги говорят ако Софикс качи 100-тина % :)

  Пак ще се сетят да ни съветват след дъжда - качулка
  При 2000 пункта през 2007-ма бяха такива оптимисти.. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK