Медии под преса

Според популярното клише банка (както и муха) се убива с вестник. Казусът КТБ с всичките му разклонения доказва, че и обратното е възможно. По времето, когато банката работеше и тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски търгуваше активно с медийно влияние, пари от банката опосредствано се озоваваха в различни вестници.

След затварянето на КТБ схемите почнаха да се разплитат и стана ясно, че три издателя са получавали подобни инжекции от фирми кредитополучатели от банката и близки до Василев "Булит 2007" (финансирало един от акционерите в "Стандарт нюз" и собственик на сайта blitz.bg - "ГМ прес" с 6.4 млн. лв.), "БГ корпорейшън" (финансирало издателя на "Преса" и "Тема" - "Обединени български вестници" с 2.5 млн. евро) и "Сайга консулт" (финансирало издателя на "Труд" и "24 часа" - "Про нюз България" с 6.5 млн. евро). Издателите не са обслужвали и още от миналото лято те са с поискана от кредиторите си несъстоятелност. Покрай последната активизацията на квесторите обаче и две от тези компании-бушони на Василев се оказаха с поискана несъстоятелност, което допълнително заплете казуса. Причината е, че при евентуално назначаване на синдик в "Сайга" и "БГ корпорейшън", който тръгне да осребрява имуществото, той може да се активизира допълнително с опитите за събиране на вземанията и да поиска различни охранителни мерки. Или пък да ги забави.

Управителят на "Про Нюз България" Венелина Гочева обаче е спокойна. Тя коментира пред "Капитал", че в началото на февруари 2015 г. е проведено заседание по делото на компанията със "Сайга". "Назначената от съда експертиза показа, че "Про Нюз" е в отлично финансово състояние. Предстои следващо заседание. Поисканата от квесторите на КТБ несъстоятелност на "Сайга" за нас е знак, че тази фирма не разполага със средства и няма да е в състояние да довърши нашия предварителен договор, подписан през 2012 г. за продажба на печатница "Варна", каза Венелина Гочева. Тя обясни, че по тази причина компанията  се чувства свободна да договаря с инвеститори реализация на имота. "По договора със "Сайга" имаше забрана да го предлагаме на трети лица. С постъпленията от продажбата ще си погасим задълженията към "Сайга", допълни Венелина Гочева.

По думите й става дума за класическа търговска продажба с много атрактивен имот - печатница "Варна", която е изградена по първокласен германски проект върху 22 декара площ, газифицирана и пълна с наематели. През лятото на миналата година Гочева заяви в официална позиция, че никога не е имала заем от КТБ. "Както всички добре знаят, през 2012 г. купих вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и останалите издания на ВГБ. Купих ги с кредит от Инвестбанк и когато влязох във владение, те бяха в тежко финансово състояние в резултат на дългата вестникарска война по онова време. Влязох в тази сделка след 25 години работа в "24 часа" каза Гочева и разкри, че нейният бизнес план включвал освобождаването на вестниците от ненужните активи, като по този начин да изплати кредитите.

Следващото заседание по делото за несъстоятелност на "Про Нюз" е насрочено за 5 май.

В случая с "Преса" според "БГ корпорейшън" "Обединени свободни медии" й дължат малко над 3 млн. лв. Тъй като финансовото състояние на длъжника се е влошило през 2012 г. в сравнение с предходната година, той приема, че е "налице реална опасност от увреждане на интересите на кредиторите" и "почти пълна липса на активи в дружеството".

До редакционното приключване на вестника Тошо Тошев не бе открит, за да коментира претенциите на дружеството "БГ корпорейшън" и как се развива делото за несъстоятелност.  В регистъра за производствата по несъстоятелност на Министерството на правосъдието следващо дело  "БГ корпорейшън" - "Обединени свободни медии" е насрочено за 1 април.

 В началото на юни 2014 Тошо Тошев и Валери Запрянов (които са съдружници в "Обединени свободни медии") са регистрирали нова фирма - "Прес Медиа".