Три нови марки за автомобили под наем идват в България

"Аутотехника" ще предлага Thrifty Car Rental, Dollar и FireFly

Рент-а-кар бизнеса в България разчита много на дългосрочен лизинг и на чужденците, които посещават страната
Рент-а-кар бизнеса в България разчита много на дългосрочен лизинг и на чужденците, които посещават страната    ©  Мария Съботинова
Рент-а-кар бизнеса в България разчита много на дългосрочен лизинг и на чужденците, които посещават страната
Рент-а-кар бизнеса в България разчита много на дългосрочен лизинг и на чужденците, които посещават страната    ©  Мария Съботинова
Новите брандове ще разширят пазара на "Аутотехника" към средния и ниския ценови сегмент

Три нови марки за автомобили под наем ще стъпят на българския пазар, съобщиха от "Аутотехника", който ще бъде официалният им представител. Това са американския Thrifty Car Rental, Dollar и FireFly. Те ще допълнят портфолиото на "Аутотехника", която е и официален представител на Hertz за България. Новите марки ще обхващат средния и ниския сегмент за коли под наем, обясниха от компанията, като услугите ще са насочени предимно към туристи и "ценово чувствителни клиенти".

Нови марки, още дял

От "Аутотехника" очакват пазарният им дял да се повиши с включването на новите брандове, защото и кръгът на предлаганите услуги ще се разшири. Марката Hertz е в по-висок сегмент от пазара и тя ще си остане насочена основно към корпоративни клиенти. Средния сегмент ще е на Thrifty Car Rental и на Dollar, а FireFly е най-ниския, за хора с по-скромни финансови възможности, става ясно от съобщението на "Аутотехника".

От компанията обясниха, че в момента са в топ 3 или 4 на рент-а-кар бизнеса в България, преди включването на новите марки. Официални обобщени данни за този бизнес няма. По думите на ръководството на "Аутотехника" този пазар е много динамичен. Най-големите са ""Евролийз рент-а-кар" (марките Avis и Budget), "Турист сервиз рент-а-кар" (марката Sixt), "Модул" (с марката Топ рент-а-кар) и "Нешънъл Аламо".

Заедно с идването на новите рент-а-кар компании ще бъдат купени и 200 нови автомобила от различни марки. От "Аутотехника" обясниха, че ще закупят коли от всички официални вносители, но не биха искали да изреждат марки, за да не пропуснат някоя.

Включването на новите марки е с цел да се насочат усилия и продукти към ниши, които са нови за рент-а-кар дружеството, обясниха от "Аутотехника". Това означава, че предстои покупката и на коли от среден и по-масов клас. Thrifty Car Rental, Dollar и FireFly ще работят като франчайз на "Аутотехника" и ще имат офиси в големите градове и на летищата. Засега не се предвижда наемането на нов персонал в "Аутотехника".

Дългосрочен бизнес

Голяма част от бизнеса на компанията е оперативният лизинг, подобно на други в рент-а-кар сектора. Компанията отдава под дългосрочен наем от 3-4 години автомобили, като в момента така са дадени около 2000. Сред най-големите им клиенти са "Кока-кола Хеленик ботълинг къмпани" и "Хюлет-Пакард България".

Особеното на рент-а-кар бизнеса е, че в държавите оперират обикновено световни марки, правото за които се купува от местни компании. Причината е, че голяма част от колите под наем се използват от чужденци, а при стъпването си дадена държава те предпочитат познати брандове, т.е. вид гаранция за качество. Повечето от познатите брандове са американски.

Марката Thrifty е създадена през 1958 г., а Dollar – през 1966 г., като и двете са от САЩ. Двете компании са придобити от Chrysler Corporation през 2012 г., а преди две години Hertz Global Holidngs е купило обединението им Thrifty Automotive Group. Така всъщност "Аутотехника" ще работи с компании, които са под шапката на Hertz. Марката FireFly също е част от групата и тя най-нискобюджетната от всичките, като предлага услуги по най-известните туристически региони в Европа.

"Аутотехника" е дъщерна компания на гръцката "Аутохелас", който е най-големият франчайз на Hertz Rent-a-car в Европа, обясняват от българското дружество. Гръцката компания майка има поделения и в още пет държави в региона – Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна и Кипър.

Финансови данни за най-големите в сектора (в хил. лв.)
КомпанияПриходи за 2013 г. Приходи за 2012 г. Печалба/загуба за 2013 г.Печалба/загуба за 2012 г.
"Атутотехника"19 2281 99302 6102 678
"Турист Сервиз Рент а кар" 3 3483 54448361
"Евролийз рент-а-кар" (марки  Avis и Budget)11 57912 067-74-76
"Модул"1 6141 1695568
Източник: "К:Про" и Търговски регистър