Държавата в атака за БТК

Подчинените на Бойко Атанасов в НАП още в петък обявиха, че ще правят запори. Първите дойдоха във вторник.

Държавата в атака за БТК

Данъчните наложиха запор върху всички акции на телекома заради бъдещо вземане с предполагаем размер от едва 500 хил. лв.

Паулина Михайлова
11721 прочитания

Подчинените на Бойко Атанасов в НАП още в петък обявиха, че ще правят запори. Първите дойдоха във вторник.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


НАП запорира и 300 акции на свързаното с Цветан Василев "Кен трейд" в "НУРТС България"

Държавната атака във войната за БТК, очаквана от месеци, вече е факт. Всички акции на телекома са запорирани във връзка с "бъдещо публично вземане" в "предполагаем размер". Така очевидно управляващите предприемат опит да спрат трансферите със собствеността върху компанията и може би да я върнат в държавна орбита, за да служи тя като вид компенсация поне донякъде за изгубените пари при затварянето на КТБ.

Предизвестеният удар

С решение, взето на 31 март (вторник) и внесено в Търговския регистър в същия ден, Териториалната дирекция - София, на Националната агенция за приходите (НАП) налага запор върху всички 288.76 млн. акции на БТК. Запорното съобщение е във връзка с бъдещо публично вземане с предполагаем размер на 500 хил. лв., което може да възникне за "Вива Телеком България" - собственик на тези акции.

Логиката принципно е, че ако при ревизия, направена на определена компания (в случая на "Вива Телеком България"), се окаже, че тя има нарушения, за които трябва да бъде санкционирана (въпросните 500 хил. лв.), данъчните имат право да наложат запор върху имуществото й. Като обезпечителна мярка срещу евентуално неплащане на акта от страна на длъжника. В прав текст - да не може той междувременно да продаде собствеността си (конкретно с БТК - акциите) и данъчните в резултат да се окажат с несъбираеми суми. Според юристи и данъчни консултанти решението е законово издържано и не е прецедент.

Вечерта в Търговския регистър се появи и втори запор на НАП. Той е наложен върху 300 акции на "НУРТС България" (от общо 151 млн. броя) заради предполагаемо задължение от 77.5 хил. лв. на "Кен трейд" (дружество, свързано с Цветан Василев). Появата на този нов акционер е новина, защото към последното общо събрание през ноември 2014 г. капиталът е разделен по равно между две офшорки.

За очаквана активна роля на държавата в течащата от средата на декември война за БТК се говори още оттогава. В тази посока работят приетите преди близо две седмици от парламента законови изменения, даващи право на синдиците на банки в процедура по несъстоятелност да развалят сделки с имущество на финансовата институция или финансирано от нея.

Именно след като тези текстове бяха гласувани от депутатите, светкавично дойде новината, че Цветан Василев е продал участията си в няколко дружества, най-важното от които е БТК, на новорегистрираното LIC 33, притежавано от мистериозния белгиец с руски връзки Пиер Луврие.

Буквално дни по-късно от страна на държавата бяха излъчени сигнали, че позицията й към тази пакетна сделка не е благосклонна. Първо правителството излезе със становище, че ще наблюдава всички сделки около КТБ с особено внимание и настоява да бъде уведомено за произхода на парите на Луврие. После в края на миналата седмица НАП обяви, че ще наложи запор върху акциите на БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитъл", без да даде подробности. Тогава от агенцията само потвърдиха, че на всяка от фирмите, за които са налице законови основания, се налагат обезпечителни мерки.

Междувременно се заговори за предстоящи законови промени, които да върнат правомощията на прокуратурата да разваля сделки. Във вторник премиерът Бойко Борисов, попитан от репортери дали управляващите все още държат на тази си идея, я защити, сочейки за пример именно сделката за едно евро за бизнеса на Цветан Василев, която шокирала всички.

И по-нататък към неизвестното

От БТК не коментираха във вторник решението на НАП, а потърсени от "Капитал Daily" членове на управлението на "Вива Телеком България" не вдигаха телефоните си, за да бъдат попитани имало ли е, и има ли ревизия на данъчните в дружеството. От НАП не отговарят на въпроси по темата от дни.

Източник от структурата на БТК каза, че и в телекома и в собственика "Вива Телеком България" донеотдавна е имало данъчни ревизии, които са завършили без акт.

За момента поне до редакционното приключване на броя нямаше запорни съобщения за акции на другите дружества в пакета, обект на сделката между Цветан Василев и Пиер Луврие, извън БТК и НУРТС. Което обаче не значи, че такива няма да се появят.

В случая държавата е в акция с цел да влезе във владение на БТК и може би на останалите компании. Но е неясно дали ще успее. Сделката между Цветан Василев и Пиер Луврие е за продажба на дружеството SHCO 79 в Люксембург, което е крайният притежател на БТК след дълга верига от офшорки. А запорът на НАП е върху книжата на самия оператор в България. Тоест той не обезсилва вече сключената сделка. Така за момента единственият ефект е в посланието, което се изпраща на новите участници във водовъртежа около БТК, е, че не са желани тук.

НАП запорира и 300 акции на свързаното с Цветан Василев "Кен трейд" в "НУРТС България"

Държавната атака във войната за БТК, очаквана от месеци, вече е факт. Всички акции на телекома са запорирани във връзка с "бъдещо публично вземане" в "предполагаем размер". Така очевидно управляващите предприемат опит да спрат трансферите със собствеността върху компанията и може би да я върнат в държавна орбита, за да служи тя като вид компенсация поне донякъде за изгубените пари при затварянето на КТБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  ikn1427215229395802 avatar :-|
  Ива Стойчева

  Скоро държавата ще ни казва и кога да излизаме на разходка, в зависимост от това, кога Пеевски иска да вижда хора вън и кога не иска.

 • 2
  mathilda avatar :-|
  mathilda

  До коментар [#1] от "Ива Стойчева":

  Ами то горе-долу си е така.

 • 3
  sapundzieva avatar :-|
  sapundzieva

  Държавата къде беше, като Пеевски и майка му добиха основните български предприятия? Къде беше държавата при безогледната приватизация? Сега обаче, като се появи един белгийски инвеститор, който изглежда има сериозни намерения, явно т.нар. държава скочи. Срещу какво? Очевидно някой не иска големи инвеститори тук, които не са свързани с родната мафия.

 • ПАВЛА

  Къде си, Държаво? Или ... дай да дадем котката, па подир да и дирим опашката?
  ДОКОГА?!?

 • 5
  bviv avatar :-|
  bviv

  Доста несериозни основания за налагане на запор!
  Дали след като бъдат обжалвани тези запори съда ще няма да ги отмени!?

 • 6
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  И това ако не е диктатура! В условия на членство на България в ЕС!

 • 7
  gotze avatar :-|
  gotze

  Прасчо иска да придобие БТК през държавата!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  ssdd avatar :-|
  ssdd

  Еми прецакахте руснаците с КТБ, сега те почнаха да цакат. Лошото за вас е че е ония са безкрупулни и имат много пари, а и не смеете да се ебавате много с тях.

 • 9
  myrmor avatar :-|
  Мърмор

  В един момент, някоя умна глава ще открие, че е купена цялата държава. Тогава кой ще атакува с "ти си льош, много льош", за да му върнат държавата. Тези хорица са много жалки с постфактум воплите си.

 • 10
  ssemov avatar :-|
  ssemov

  Какво означава всички акции на БТК са запорирани? Всички акции на едно дружество не могат да бъдат запорирани. Те не са негова собственост, а на неговите акционери. Ако БТК има задължения за тях не могат да бъдат държани отговорни акционерите й.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход