С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 2 апр 2015, 19:46, 5121 прочитания

Koмпанията иска пълно изплащане на дълговете на НЕК от 400 млн. лв.

Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От януари 2015 г. Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България". Преди това е бил вицепрезидент "Бизнес развитие" на "ЕЙ И ЕС Доминиканска република". Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 г. в Electricité de France (EDF), където работи в продължение на 9 години, преди да се присъедини към AES. Завършил е машинно инженерство в Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris в Париж. Магистър е по същата специалност "Ей енд Ем" в Тексас и магистратура по Бизнес администрация от Харвард.

Г-н Маркет, кои бяха първите задачи, с които се сблъскахте с идването си в България?


- На първо място беше финансовият въпрос, свързан с липсата на ликвидност в компанията, която пък е свързана с липсата на ликвидност в енергийната система. Когато поех управлението на компанията през януари, вече имаше постигнато съгласие за изплащане на определена сума към нашите заемодатели. То трябваше да се случи през февруари, но не бяхме сигурни доколко то може да бъде изпълнено заради закъснението на плащанията от Националната електрическа компания (НЕК).
Другото нещо, което ме учуди, е имиджът на компанията. Има пълна необвързаност между това, което виждам, когато отивам в централата в "Марица" (бел. ред., TЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"), или вятърния ни парк в Каварна (бел. ред., вятърен парк "Св. Никола") и дори тук, в офиса ни в София, и това, което е публичният имидж на компанията. ЕЙ И ЕС е описвана като американска компания, която е причина за високите цени на електроенергията и проблемите в сектора. В същото време действителността е доста по-различна. Ние сме една иновативна компания, най-големият инвеститор в сектора, вложил повече от 1.6 млрд. евро в българската икономика. Ние сме компания, която инвестира в развитието на кадрите си. Прилагаме съвсем нови стандарти в производството на електрическа енергия и изключително високи стандарти по отношение на екологичните норми. Още при проектирането си централата беше замислена така, че да отговаря на най-високите екологични изисквания, включително и изискванията на ЕС, които предстои да влязат в сила през 2016 г.

Тъй като заговорихме за цени и проблемите в енергетиката, приключихте ли преговорите с НЕК за понижаване на цените на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" по дългосрочния договор за закупуване на електроенергията?

- Все още не сме приключили. Мисля, че и двете страни в преговорите – ние и българското правителство, работим много усилено за постигане на споразумение. Мисля, че имаме общо разбиране за това как трябва да върви процесът, но както винаги, дяволът е в детайлите и затова ние се опитваме да изчистим нашите общи позиции. Ние се виждаме няколко пъти в седмицата, като и двете страни се стремят да постигнат споразумение, както това беше заложено в меморандума за разбирателство. Това споразумение трябва да бъде взаимно изгодно и за двете страни. Все още работим по постигането му.

Какви са конкретните параметри, които вие и правителството искате да постигнете?

- Основната концепция е за намаляване на цената на разполагаема мощност на централата (бел. ред. - цената, която НЕК плаща за това централата да е поддържана в готовност за работа) и ние вървим към споразумение в тази посока. Всяка страна се опитва да защити позицията си, като правителството се опитва да постигне максимално високо намаление на цените, а от своя страна ние трябва да защитим интересите на нашите заемодатели и акционери.Това, за което не успявате все още да се разберете, процентът на намалението ли е или някои от останалите параметри на споразумението?

- Разбира се, основният разговор е свързан с процента на намаляване на цената, разговаря се и по останалите параметри, по които постоянно има движение. Преговорите ще приключат тогава, когато считаме, че имаме съгласие по всички детайли по споразумението. Обикновено страните се разбират по единия параметър, тогава се преминава на втория, но страните решават отново да променят първия, затова считаме, че процесът е приключил тогава, когато страните са постигнали съгласие по всички въпроси.

Кога очаквате да приключат тези преговори?

- Въпрос е на седмици, не на месеци. Честно казано, трудно е да се каже кога точно. И двете страни осъзнават, че трябва да постигнем споразумение, което да е взаимоизгодно, и докато не го постигнем, не можем да считаме преговорите за завършени. Това споразумение ще повлияе върху целия срок на договора и от тази гледна точка отражението му е важно както за компанията, така и за правителството.

В преговорите с правителството обсъжда ли се възможността AES да продаде на държавата част от активите си?

- Не бих коментирал никакви специфични параметри на сделката. Всичко може да бъде част от сделката. Ако ме питате дали е дискутирано - да, дискутирано е, както и много други параметри. Не бих коментирал повече, защото не искам да създавам очаквания, които към момента не са базирани на реалността.

Разбирам, не искате да говорите за параметрите по споразумението.

- Доколкото това е преговорен процес между две страни, а не публични преговори, смятам, че е най-разумно параметрите да бъдат коментирани, след като приключат. Единствената цел е намаляването на цената на разполагаемостта на централата и в момента търсим начини за постигането и изпълнението на тази цел.

Изплащането на дълговете на НЕК част ли е от преговорите за намаляването на цената?


- Това е един от параметрите и от тази гледна точка пълното изплащане на забавените и дължими средства е условие по сделката.

Как оценявате постигнатите финансови резултати на компанията за миналата година?

- Ние имахме много добра година от оперативна гледна точка. Разполагаемостта на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" беше много добра – 96%, вятърният парк също изпълни заложените цели. Големият проблем от финансова гледна точка възниква от големия обем забавени плащания от НЕК. Става въпрос за около 400 млн. лв., които би трябвало да са в нашите банкови сметки, но не са и това създава трудности за разплащане по веригата.

За какъв период е натрупан този дълг?

- Това са плащанията за около 7 месеца. Искам да подчертая, че през последните месеци НЕК направиха максималното, за да плащат това, което биха могли, и ние оценяваме усилието от тяхна страна.

Това означава ли, че през последните месеци те са плащали повече?

- Да, плащанията, които те правят през последните месеци, са по-високи от средната месечна сума през последната година.

Обмисляли ли сте възможността да продавате електроенергията си на пазарен принцип?

- Краткият отговор е "да", бихме могли да продаваме електричество на свободния пазар. Нашият бизнес модел обаче е основан на фиксираната цена, заложена в дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, и трябва да има някакви механизми за компенсиране. Такива механизми са въведени в редица европейски страни, където пазарите се либерализират и производителите излизат на свободния пазар. За да се случи това обаче, разликата между борсовата и договорената цена трябва да се компенсира от държавата.

Обсъждате ли с правителството такива механизми за компенсация, ако излезете на свободния пазар?

- Правителството има задължения да изпълни изискванията на третия енергиен пакет на ЕС, който изисква пълна либерализация на енергийния пазар. От наша гледна точка ние вярваме, че ще бъдат взети мерки за постигане на свободен пазар. Практиката в много страни по света показва, че дългосрочните договори могат да съществуват в условията на либерализиран пазар. За да се случи това, трябва да бъдат приложени специални компенсаторни механизми, които да балансират разликата.

Обмисля ли компанията нови инвестиции в България?


- Ние сме дългосрочен инвеститор в страната. Трябва да бъдат спазени определени условия, като това да нямаме проблеми със събираемостта по вече реализираните проблеми. Имайки предвид, че правителството прави правилни стъпки в тази посока, и ако даденият проект е смислен, разбира се, ние бихме инвестирали. Това, върху което искаме да се фокусираме, са иновативните енергийни решения като съхранението на енергия и електромобилите. При съхранението на енергия става въпрос за използването на батерии подобно на акумулаторите на колите, които да предлагат услуги за мрежата. Натрупаният в тези батерии ток може да бъде използван за балансиране на системата в случай на нужда. AES има разработени такива проекти в САЩ и Чили, където те работят успешно. Искаме да развием такъв проект и в България. Другото нещо, което бихме искали да развиваме, са електрическите автомобили.

Това означава ли, че искате да произвеждате електрически автомобили в България?

- По-скоро говоря за партньорство с други компании, които вече са в този бизнес. Не смятаме да произвеждаме автомобили, а да предлагаме решения за тях, които да ги направят по-ефективни и атрактивни на пазара.

А по отношение на батериите?

- Ние като компания не произвеждаме батерии. Нашата услуга се състои в изграждането на система от такива батерии, които чрез натрупаната в тях енергия да предоставят услуги на мрежата. Така ние предоставяме цялостно решение на дисбалансите, които са сред основните трудности при управлението на електрическата система.

Как ще отговорите на някои обвинения, че подписаният дългосрочен договор за изкупуване на енергията от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Mарица-изток 1" е държавна помощ и може да бъде обжалвана в ЕК?

- Не мисля, че това е държавна помощ. Договорът ни за дългосрочно изкупуване е сключен при един конкурентен и прозрачен процес. Договори от този тип съществуват в цял свят. От наша гледна точка не може да се говори, че договорът е държавна помощ.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: AES НЕК преговори

Прочетете и това

Приходите на софийските молове "Сердика" и "Парадайз" са нараснали с над 8% 1 Приходите на софийските молове "Сердика" и "Парадайз" са нараснали с над 8%

В отчета на собственика им - южноафриканския NEPI Rockcastle, е записано, че търговският център в Пловдив ще е готов следващата есен

24 фев 2020, 1189 прочитания

През 2020 г. са предвидени 40 млн. лв. за биопроизводителите През 2020 г. са предвидени 40 млн. лв. за биопроизводителите

Очаква се нов прием по мярката за "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони

24 фев 2020, 667 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Млечният път на либерализацията

Страховете на фермери и преработватели от премахването на квотите се засилват заради ефектите от руското ембарго

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10