Koмпанията иска пълно изплащане на дълговете на НЕК от 400 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Koмпанията иска пълно изплащане на дълговете на НЕК от 400 млн. лв.

Koмпанията иска пълно изплащане на дълговете на НЕК от 400 млн. лв.

Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България"

5297 прочитания

© Капитал


От януари 2015 г. Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България". Преди това е бил вицепрезидент "Бизнес развитие" на "ЕЙ И ЕС Доминиканска република". Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 г. в Electricité de France (EDF), където работи в продължение на 9 години, преди да се присъедини към AES. Завършил е машинно инженерство в Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris в Париж. Магистър е по същата специалност "Ей енд Ем" в Тексас и магистратура по Бизнес администрация от Харвард.

Г-н Маркет, кои бяха първите задачи, с които се сблъскахте с идването си в България?

- На първо място беше финансовият въпрос, свързан с липсата на ликвидност в компанията, която пък е свързана с липсата на ликвидност в енергийната система. Когато поех управлението на компанията през януари, вече имаше постигнато съгласие за изплащане на определена сума към нашите заемодатели. То трябваше да се случи през февруари, но не бяхме сигурни доколко то може да бъде изпълнено заради закъснението на плащанията от Националната електрическа компания (НЕК).

Другото нещо, което ме учуди, е имиджът на компанията. Има пълна необвързаност между това, което виждам, когато отивам в централата в "Марица" (бел. ред., TЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"), или вятърния ни парк в Каварна (бел. ред., вятърен парк "Св. Никола") и дори тук, в офиса ни в София, и това, което е публичният имидж на компанията. ЕЙ И ЕС е описвана като американска компания, която е причина за високите цени на електроенергията и проблемите в сектора. В същото време действителността е доста по-различна. Ние сме една иновативна компания, най-големият инвеститор в сектора, вложил повече от 1.6 млрд. евро в българската икономика. Ние сме компания, която инвестира в развитието на кадрите си. Прилагаме съвсем нови стандарти в производството на електрическа енергия и изключително високи стандарти по отношение на екологичните норми. Още при проектирането си централата беше замислена така, че да отговаря на най-високите екологични изисквания, включително и изискванията на ЕС, които предстои да влязат в сила през 2016 г.

Тъй като заговорихме за цени и проблемите в енергетиката, приключихте ли преговорите с НЕК за понижаване на цените на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" по дългосрочния договор за закупуване на електроенергията?

- Все още не сме приключили. Мисля, че и двете страни в преговорите – ние и българското правителство, работим много усилено за постигане на споразумение. Мисля, че имаме общо разбиране за това как трябва да върви процесът, но както винаги, дяволът е в детайлите и затова ние се опитваме да изчистим нашите общи позиции. Ние се виждаме няколко пъти в седмицата, като и двете страни се стремят да постигнат споразумение, както това беше заложено в меморандума за разбирателство. Това споразумение трябва да бъде взаимно изгодно и за двете страни. Все още работим по постигането му.

Какви са конкретните параметри, които вие и правителството искате да постигнете?

- Основната концепция е за намаляване на цената на разполагаема мощност на централата (бел. ред. - цената, която НЕК плаща за това централата да е поддържана в готовност за работа) и ние вървим към споразумение в тази посока. Всяка страна се опитва да защити позицията си, като правителството се опитва да постигне максимално високо намаление на цените, а от своя страна ние трябва да защитим интересите на нашите заемодатели и акционери.

Това, за което не успявате все още да се разберете, процентът на намалението ли е или някои от останалите параметри на споразумението?

- Разбира се, основният разговор е свързан с процента на намаляване на цената, разговаря се и по останалите параметри, по които постоянно има движение. Преговорите ще приключат тогава, когато считаме, че имаме съгласие по всички детайли по споразумението. Обикновено страните се разбират по единия параметър, тогава се преминава на втория, но страните решават отново да променят първия, затова считаме, че процесът е приключил тогава, когато страните са постигнали съгласие по всички въпроси.

Кога очаквате да приключат тези преговори?

- Въпрос е на седмици, не на месеци. Честно казано, трудно е да се каже кога точно. И двете страни осъзнават, че трябва да постигнем споразумение, което да е взаимоизгодно, и докато не го постигнем, не можем да считаме преговорите за завършени. Това споразумение ще повлияе върху целия срок на договора и от тази гледна точка отражението му е важно както за компанията, така и за правителството.

В преговорите с правителството обсъжда ли се възможността AES да продаде на държавата част от активите си?

- Не бих коментирал никакви специфични параметри на сделката. Всичко може да бъде част от сделката. Ако ме питате дали е дискутирано - да, дискутирано е, както и много други параметри. Не бих коментирал повече, защото не искам да създавам очаквания, които към момента не са базирани на реалността.

Разбирам, не искате да говорите за параметрите по споразумението.

- Доколкото това е преговорен процес между две страни, а не публични преговори, смятам, че е най-разумно параметрите да бъдат коментирани, след като приключат. Единствената цел е намаляването на цената на разполагаемостта на централата и в момента търсим начини за постигането и изпълнението на тази цел.

Изплащането на дълговете на НЕК част ли е от преговорите за намаляването на цената?

- Това е един от параметрите и от тази гледна точка пълното изплащане на забавените и дължими средства е условие по сделката.

Как оценявате постигнатите финансови резултати на компанията за миналата година?

- Ние имахме много добра година от оперативна гледна точка. Разполагаемостта на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" беше много добра – 96%, вятърният парк също изпълни заложените цели. Големият проблем от финансова гледна точка възниква от големия обем забавени плащания от НЕК. Става въпрос за около 400 млн. лв., които би трябвало да са в нашите банкови сметки, но не са и това създава трудности за разплащане по веригата.

За какъв период е натрупан този дълг?

- Това са плащанията за около 7 месеца. Искам да подчертая, че през последните месеци НЕК направиха максималното, за да плащат това, което биха могли, и ние оценяваме усилието от тяхна страна.

Това означава ли, че през последните месеци те са плащали повече?

- Да, плащанията, които те правят през последните месеци, са по-високи от средната месечна сума през последната година.

Обмисляли ли сте възможността да продавате електроенергията си на пазарен принцип?

- Краткият отговор е "да", бихме могли да продаваме електричество на свободния пазар. Нашият бизнес модел обаче е основан на фиксираната цена, заложена в дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, и трябва да има някакви механизми за компенсиране. Такива механизми са въведени в редица европейски страни, където пазарите се либерализират и производителите излизат на свободния пазар. За да се случи това обаче, разликата между борсовата и договорената цена трябва да се компенсира от държавата.

Обсъждате ли с правителството такива механизми за компенсация, ако излезете на свободния пазар?

- Правителството има задължения да изпълни изискванията на третия енергиен пакет на ЕС, който изисква пълна либерализация на енергийния пазар. От наша гледна точка ние вярваме, че ще бъдат взети мерки за постигане на свободен пазар. Практиката в много страни по света показва, че дългосрочните договори могат да съществуват в условията на либерализиран пазар. За да се случи това, трябва да бъдат приложени специални компенсаторни механизми, които да балансират разликата.

Обмисля ли компанията нови инвестиции в България?

- Ние сме дългосрочен инвеститор в страната. Трябва да бъдат спазени определени условия, като това да нямаме проблеми със събираемостта по вече реализираните проблеми. Имайки предвид, че правителството прави правилни стъпки в тази посока, и ако даденият проект е смислен, разбира се, ние бихме инвестирали. Това, върху което искаме да се фокусираме, са иновативните енергийни решения като съхранението на енергия и електромобилите. При съхранението на енергия става въпрос за използването на батерии подобно на акумулаторите на колите, които да предлагат услуги за мрежата. Натрупаният в тези батерии ток може да бъде използван за балансиране на системата в случай на нужда. AES има разработени такива проекти в САЩ и Чили, където те работят успешно. Искаме да развием такъв проект и в България. Другото нещо, което бихме искали да развиваме, са електрическите автомобили.

Това означава ли, че искате да произвеждате електрически автомобили в България?

- По-скоро говоря за партньорство с други компании, които вече са в този бизнес. Не смятаме да произвеждаме автомобили, а да предлагаме решения за тях, които да ги направят по-ефективни и атрактивни на пазара.

А по отношение на батериите?

- Ние като компания не произвеждаме батерии. Нашата услуга се състои в изграждането на система от такива батерии, които чрез натрупаната в тях енергия да предоставят услуги на мрежата. Така ние предоставяме цялостно решение на дисбалансите, които са сред основните трудности при управлението на електрическата система.

Как ще отговорите на някои обвинения, че подписаният дългосрочен договор за изкупуване на енергията от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Mарица-изток 1" е държавна помощ и може да бъде обжалвана в ЕК?

- Не мисля, че това е държавна помощ. Договорът ни за дългосрочно изкупуване е сключен при един конкурентен и прозрачен процес. Договори от този тип съществуват в цял свят. От наша гледна точка не може да се говори, че договорът е държавна помощ.

От януари 2015 г. Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България". Преди това е бил вицепрезидент "Бизнес развитие" на "ЕЙ И ЕС Доминиканска република". Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 г. в Electricité de France (EDF), където работи в продължение на 9 години, преди да се присъедини към AES. Завършил е машинно инженерство в Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris в Париж. Магистър е по същата специалност "Ей енд Ем" в Тексас и магистратура по Бизнес администрация от Харвард.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Преговор с американци се води в стил /от тяхна страна/ - даваме 1% отстъпка в цената, дайте ни нещо друго дето струва 5% ... та накрая може даже да се окаже, че цената се в вдигнала реално, примерно е паднала с 1%, но пък срока е за нови 10 год, през който другите цени от други централи са пазарни, а за тях са гарантирани :-)

  Който е подписал тоя договор - той е виновен /от страната на България, с гаранция е взел някаква комисионна!/ от американска - капиталистите договора гледат , нормално, а милите приказки дето тук ги приказва тоя г-н са само дипломация ....

 • 2
  t_ avatar :-|
  t_

  Добре де, това горе си е дефиницията на държавна помощ. Дългосрочни договори винаги е възможно да съществуват, но ако цената е близка до пазарната поне към момента на сключването. А иначе акоще печеля толкова много при условие, че всички наоколо успяватда реализират на половина, и аз бих приказвал всякакви глупости.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  "...Още при проектирането си централата беше замислена така, че да отговаря на най-високите екологични изисквания, включително и изискванията на ЕС, които предстои да влязат в сила през 2016 г...."

  Да не се окаже, че тази ТЕЦ ще единствената, отговарящата на екоизискванията за 2016г.?

 • 4
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  В случаите на държавна помощ за американците брюкселските зелки мълчат като женски полови органи.
  Същите тия зелки намериха повод да плашат България при строителството на ЮП- избор на строител без конкурс. А когато Орешарски и сие избраха Уестингхаус без конкурс- същите тия пу../зелки мълчат.

 • 5
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Злобата срещу американските "врагове" е предимно в кръговете на БСП-ДС и особено Путин - овата партийка АТАКА !!!! Омраза на МАХ !!!! А простия народец гледа, слуша и цъка........ Само Американските "вражески" централи отговарят на Евро-изискванията за очистване и екология !!!!!! Тези на Ковачки, на държавата и т.н. НЕ отговарят !!!! ЗАЩО плащаме по-скъпо за американците, но около ДВА пъти по-малко отколкото на Топлофикация София или Видахим ??? Защото в двете централи са вложени над 1 милиард долара за очистване !!!!! Чисто производство, но и по-скъпо, естествено. А чистотата НЕ означава, че производството е по-ефективно - напротив, тези инвестиции трябва да се платят от някой, а не да се считат за подарък, ДРУГАРИ !!!!!!

 • 6
  t_ avatar :-|
  t_

  Недей така, колега! Определено не подкрепям каквото и да е цоцане от държавата. Единствено съм склонен да подкрепя да бъдат подпомагани нови технологии, които в крайна сметка ще са полезни за всички. И то подкрепата би трябвало да е само за първите, за да се подпомогне навлизането на новото. Примерът е повече от ясен. Да за ВЕИ съм и Не, субсидиите за тях отдавна трябваше да са намалени. След десетина години сигурно и ще са достатъчно конкурентноспособни и без субсидии. Може и по-рано. Та така. Технологиите за производство на ток от въглища и за почистването на емисиите о тях отдавна са в графа зрели. Доста държави работят по това да премахнат такива централи, Китай, САЩ и т.н. От къде на къде ние ще ги субсидираме? На каквито и собственици да са...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  yct1441705127473816 avatar :-|
  Bob Wallace

  Кандидатствайте за бърз и удобен заем, за да плати сметките и да започнете нов бизнес или ре-финансиране на проектите си на по-евтиният лихвен процент от 3%. Да се свържете с нас днес чрез: [email protected] за повече информация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK