Хранителната индустрия търси заместител на захарта
Производителите се насочават към естествени подсладители като стевията


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Насочването на потребителите към по-здравословни продукти кара производителите на храни и напитки да търсят природни заместители на захарта. Компаниите търсят потенциално решение в стевията и други естествени нискокалорични подсладители, които биха могли да дадат на продуктите вкус, сравним със захарта, пише Financial Times.
"Търсенето на нискокалоричен заместител на захарта от много време насам се е превърнало в светия граал за индустрията. Сега обаче захарта получава все по-лоша слава в глобален мащаб заради проблемите със затлъстяването, което увеличава стремежа на производителите да намерят решение", коментира Чарли Милс, анализатор в Credit Suisse.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
3 коментара
Хем да е сладко, хем да няма калории - перпетум моббиле. Нямат вкус и калории НЕ ОРГАНИЧНИТЕ вещества, органичните как няма да имат??? Сладкото е вкуса на въглевидратите ...
Моето лично решение е просто - ям сладко ВЕДНЪЖ в месеца-кога мога с захар, не с подсладители.
Слава Богу, че икономическите механизми работят в полза на нашето здраве и че има тенденция едно от трите бели смъртоносни прахчета - захарта, да отстъпи от сцената.
Доколкото знам, проблемът не е в калориите, а във вида захар в захарта, която е 50% глюкоза и 50% фруктоза. Именно фруктозата не се усвоява добре и се превръща в мазнини, които се трупат в кръвоносните съдове. Отделно от това се напълнява. В този смисъл фруктозните сиропи в повечето напитки са ултра вредни, т.к. при тях % фруктоза е още по-голям, отколкото при чистата захар.
Друга неприятна страна на захарта отново не са калориите, а пристрастяването и отделянето на допамин. Организмът си иска дозата и все повече. Високите нива на кръвна захар пък изтощават жлезата, която произвежда инсулин и се развива резистентност, а с това и диабет с всичките му усложнения.
Хората трябва да разберат, че решението не е в смяната на захарта с някакъв изкуственяк, а в умерената консумация/или намаляване на консумацията.
В смисъла на казаното по-горе един кен Кока Кола от Гърция /прави се със захар/ е по-доброто решение от бутилка Кока Кола от България /прави се с глюкозо-фруктозен сироп/. При все това, и двете опции са вредни, т.к. в един кен Кола се слагат около 10 лъжички захар, което си надвишава дневната препоръчителна доза.
Според мен просто е добре да образоваме добре децата си и нас самите за вредите от прекалената консумация на захар и заместителите й.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.