Хранителната индустрия търси заместител на захарта

Производителите се насочават към естествени подсладители като стевията

Желанието да се преодолее доминацията на захарта никъде не е толкова силно, колкото в бизнеса с газирани напитки
Желанието да се преодолее доминацията на захарта никъде не е толкова силно, колкото в бизнеса с газирани напитки
Желанието да се преодолее доминацията на захарта никъде не е толкова силно, колкото в бизнеса с газирани напитки    ©  KIM KYUNG-HOON
Желанието да се преодолее доминацията на захарта никъде не е толкова силно, колкото в бизнеса с газирани напитки    ©  KIM KYUNG-HOON
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Насочването на потребителите към по-здравословни продукти кара производителите на храни и напитки да търсят природни заместители на захарта. Компаниите търсят потенциално решение в стевията и други естествени нискокалорични подсладители, които биха могли да дадат на продуктите вкус, сравним със захарта, пише Financial Times.

"Търсенето на нискокалоричен заместител на захарта от много време насам се е превърнало в светия граал за индустрията. Сега обаче захарта получава все по-лоша слава в глобален мащаб заради проблемите със затлъстяването, което увеличава стремежа на производителите да намерят решение", коментира Чарли Милс, анализатор в Credit Suisse.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1
    • - 6
    • + 7

    Хем да е сладко, хем да няма калории - перпетум моббиле. Нямат вкус и калории НЕ ОРГАНИЧНИТЕ вещества, органичните как няма да имат??? Сладкото е вкуса на въглевидратите ...

    Моето лично решение е просто - ям сладко ВЕДНЪЖ в месеца-кога мога с захар, не с подсладители.

    Нередност?
  • 2
    b.balashev avatar :-|
    b.balashev
    • - 11
    • + 4

    Слава Богу, че икономическите механизми работят в полза на нашето здраве и че има тенденция едно от трите бели смъртоносни прахчета - захарта, да отстъпи от сцената.

    Нередност?
  • 3
    susanessex avatar :-|
    Susan Essex
    • + 4

    Доколкото знам, проблемът не е в калориите, а във вида захар в захарта, която е 50% глюкоза и 50% фруктоза. Именно фруктозата не се усвоява добре и се превръща в мазнини, които се трупат в кръвоносните съдове. Отделно от това се напълнява. В този смисъл фруктозните сиропи в повечето напитки са ултра вредни, т.к. при тях % фруктоза е още по-голям, отколкото при чистата захар.
    Друга неприятна страна на захарта отново не са калориите, а пристрастяването и отделянето на допамин. Организмът си иска дозата и все повече. Високите нива на кръвна захар пък изтощават жлезата, която произвежда инсулин и се развива резистентност, а с това и диабет с всичките му усложнения.
    Хората трябва да разберат, че решението не е в смяната на захарта с някакъв изкуственяк, а в умерената консумация/или намаляване на консумацията.
    В смисъла на казаното по-горе един кен Кока Кола от Гърция /прави се със захар/ е по-доброто решение от бутилка Кока Кола от България /прави се с глюкозо-фруктозен сироп/. При все това, и двете опции са вредни, т.к. в един кен Кола се слагат около 10 лъжички захар, което си надвишава дневната препоръчителна доза.
    Според мен просто е добре да образоваме добре децата си и нас самите за вредите от прекалената консумация на захар и заместителите й.

    Нередност?
Нов коментар