IT секторът към държавата: Не пипайте плоския данък

Технологичните компании поискаха да се насърчат младите предприемачи и частните инициативи по подготовка на кадри

На срещата освен мениджъри от технологичния бранш присъстваха и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева (крайно ляво), ръководители на агенцията за инвестициите (БАИ) и агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)
На срещата освен мениджъри от технологичния бранш присъстваха и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева (крайно ляво), ръководители на агенцията за инвестициите (БАИ) и агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)    ©  Капитал
На срещата освен мениджъри от технологичния бранш присъстваха и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева (крайно ляво), ръководители на агенцията за инвестициите (БАИ) и агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)
На срещата освен мениджъри от технологичния бранш присъстваха и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева (крайно ляво), ръководители на агенцията за инвестициите (БАИ) и агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП)    ©  Капитал

Представителите на IT компаниите в България призоваха правителството да не променя сегашния плосък данък от 10% и да не увеличава повече максималния осигурителен праг, чиято последна корекция нагоре засегна основно технологичния бранш в България. Причината е, че в IT компаниите работят повече високоплатени специалисти, като по последни данни средната брутна заплата в сектора е около 3500 лева. Въпреки негативния ефект от тази промяна от бранша твърдят, че за пръв път от години има конструктивен диалог между IT фирмите и държавата за стъпки, които да стимулират развитието на сектора. 

 Това бяха посланията на представители на IT бизнеса по време на четвъртата кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организирана във вторник от ICT Media. На своеобразната среща между представителите на държавни институции и бизнеса бяха обсъдени някои от ключовите теми за развитието на IT сектора – дефицита на кадри, правилните насърчителни държавни политики за растеж, навлизането на нови пазари, както и евентуално сътрудничество с други икономически сектори в страната.

Преосмисляне на стимулите

По време на кръглата маса Петър Пенчев, Директор на Дирекция "Секторно инвестиционно обслужване" в Българска агенция за инвестиции, обяви, че за последните две години са издадени осем сертификата за клас А инвеститори и два за клас Б в IT сектора. Общата стойност на проектите е 24.4 млн. лева, като държавата поема разноските по осигуровки за 17.5 млн. лева. По думите на Пенчев с тях са разкрити 2327 нови работни места. 

Технологичният сектор обаче гледа със смесени чувства към тези данни, тъй като една от спецификите на технологичния бранш е практическата липса на безработица. Така според бизнеса всъщност не се създават нови работни места, а специалисти се местят от една фирма в друга. Поемането на осигуровките съответно създава непазарно предимство за тези компании, обяви Георги Брашнаров, изп. директор на "Немечек". Според него трябва да се помисли за по-точни критерии за стимулиране на развитие на дружества, без това да ощетява други компании. 

Приоритетът "синя карта"

Недостигът на достатъчно добре подготвени специалисти в IT сектора все повече се задълбочава и бизнесът търси варианти да го преодолее. Вносът на висококвалифицирани кадри е една от краткосрочните мерки, с която може да се преодолее този дефицит. За привличане на подобни специалисти от държави извън ЕС е необходимо издаването на "синя карта", което в момента отнема доста време и ресурси на компаниите. "За нас е приоритет да се въведе обслужване на едно гише за издаването на "синя карта", обяви зам.-министър Везиева по време на кръглата маса. Бизнесът призовава за въвеждането на тази мярка от известно време и според тях тя трябва да облекчи цялата процедура.

Обучението – най-трудната задача

В дългосрочен план най-голямото предизвикателство пред IT индустрията е промяната на образованието, така че то да отговаря на изискванията на бизнеса. Основните браншови организации като Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) работят заедно за пълна реформа на образователната система. 

 "Средства има – трябва само правилно да ги насочим. Можем да продаваме продукти от световна класа, вече има малко, но успешни примери за това", допълни Славов.  Той получи подкрепа и от други представители на бизнеса, според които е важно държавата да насочи усилия в подкрепа на стартиращите и по-малки и средни по размер фирми, тъй като големите имат достатъчно ресурси да се справят и сами.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


41 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Плосък данък, когато всички плащат еднакъв процент от доходите си, независимо от размера им, няма в белите страни.
  Логиката и метачката, и собственикът на банка да дават на обществото еднаква част от своите пари е неморална и говори зле за зрелостта на обществото. Дори в най-богатите страни богатите поемат по-голямата тежест и доходите им се облагат с по-висока ставка.


 • 2
  1con avatar :-|
  1con

  Т.нар. 10% "плосък данък" всъщност е ПРОПОРЦИОНАЛЕН - "плосък" е например патентният данък ...абе, писна ми :)

 • 3
  rado_ts80 avatar :-|
  one_1980

  плоския данък обрича държавата да е една бананова република.

  няма как да имаш западноевропейска инфраструктура с 10% данък.
  всичко друго е илюзия- нещо като комунизъм, лъжа те , че имаш нисък данък и че ще имаш съвременна инфраструктура.

  За почитателите на плоския данък, който ще почнат да цъкат минуси- няма икономически аргумент с тази данъчна система държавата да се развива.

 • 4
  damianov avatar :-|
  Дамянов

  Като няма какво друго да каже, IT-секторът призовава държавата да не прави това, което тя няма никакво намерение да прави.
  Важното е да има призиви...

 • 5
  d.dragomirov avatar :-|
  Dragomir Dragomirov

  До коментар [#3] от "rado_ts80":

  Всъщност има един важен (дори най-важния) за държавата икономически аргумент в полза на плоския данък - просто след въвеждането му събираемостта от данъци в бюджета нараства. Иначе да, прав си - да пишем празни приказки за бананови републики си е илюзия и поредната доза митове в полза на прогресивното облагане.

 • 6
  d.dragomirov avatar :-|
  Dragomir Dragomirov

  До коментар [#4] от "Дамянов":

  Мисля, че въвеждането на прогресивно подоходно облагане е в предизборната програма на 2 от управляващите партии, така че не съм толкова убеден, че утре няма да го подхвърлят като идея в пространството. Тя тази тема си се дъвче непрекъснато и периодично от управляващите.

 • 7
  sa6 avatar :-|
  sa6

  [quote#2:"1con"]Т.нар. 10% "плосък данък" всъщност е ПРОПОРЦИОНАЛЕН - "плосък" е например патентният данък ...абе, писна ми :) [/quote]

  Както и прогресивният данък ще бъде "таргетивен" т.е. да вземем повече пари от който можем. Естествено тук не става въпрос за имотните политици, скандални бизнесмени с офшорки и банкерите с 200 хил лева заплата по фиш.

 • 8
  Slick avatar :-|
  Slick

  3500 средна заплата? Силно преувеличено.

 • 9
  maumau avatar :-?
  maumau

  [quote#1:"D-r D"]Дори в най-богатите страни богатите поемат по-голямата тежест и доходите им се облагат с по-висока ставка. [/quote]

  Това са пълни глупости. Следвайки подобна логика ще се окажем в момет при който 90% от приходите ми се отнемат в полза на държавата само за да им социална справедливост.

  Но следващия въпрос би бил, какъв ще бъде стимула ми изобщо да продължавам да развивам бизнес? Няма ли да ми бъде по-лесно и аз да легна да чакам на държавата? Къде отваме като общество по този наичин?

  Прогресивния данък е нагла кражба! Това са фактите господа.

 • 10
  carmello avatar :-|
  carmello

  работя в ИТ сектора и принципно нямам проблем да плащам над 10%
  НО в една нормална държава, в която ще знам къде, за какво и до стотинка отиват парите от тия данъци !

  в тая джунгла каквото е БГ в момента и се крадат милиарди ще ме хванат за щепсела да им плащам 40% данък разни смешници, дето освен да крадат от държавата нищо смислено не правят - аз с моя лаптоп още утре мога да се преместя да работя навсякъде по света,
  само дето държавата ще губи 1К само от мен всеки месец


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал