Вторият по големина фонд за земя напуска борсата

"Агро финанс", в който дружества на основателите на "Винпром Пещера" държат 99%, ще се ликвидира за шест месеца

Ликвидирането на "Агро финанс" може и да не се отрази върху пазара на земя, ако мажоритарният му собственик запази контрол върху портфейла от земеделски земи
Ликвидирането на "Агро финанс" може и да не се отрази върху пазара на земя, ако мажоритарният му собственик запази контрол върху портфейла от земеделски земи    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Ликвидирането на "Агро финанс" може и да не се отрази върху пазара на земя, ако мажоритарният му собственик запази контрол върху портфейла от земеделски земи
Ликвидирането на "Агро финанс" може и да не се отрази върху пазара на земя, ако мажоритарният му собственик запази контрол върху портфейла от земеделски земи    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Второто по големина дружество за земеделска земя на борсата "Агро финанс" се подготвя да напусне БФБ. Това ще стане през ликвидация - т.е. продажба на земята, защото такова е законовото изискване за специализираните публични компании за имоти и вземания (АДСИЦ). Предложението е на основния акционер с над 99% - "Агрион инвест". Желанието за напускане на борсата се вижда от подадено в търговския регистър допълнение към дневния ред за общо събрание на 4 май. Като причина за ликвидирането на компанията се посочват глобите, ако чужденец придобие земя. Тъй като публичните дружества не могат да контролират в реално време кой купува от акциите им на борсата, е възможно през тях законът да бъде нарушаван.

Според "Агрион" публичното дружество може да бъде ликвидирано бързо, в рамките на половин година. Продажбата на 140 хил. декара земя по принцип е бавно и бюрократично занимание. Затова краткия срок кара анализаторите на пазара да очакват пакетна сделка, при която най-вероятния купувач е сегашния мажоритарен собственик.

От "Агрион инвест" не отговориха на въпросите на "Капитал" дали се работи по възможността за пакетно прехвърляне на портфейла от земеделски земи на "Агро финанс", дали мажоритарният акционер смята да ги придобие пряко или има интерес от други кандидати.

Така, в резултат на спорно законодателство, на фондовата борса ще остане само един голям публичен фонд за земеделска земя - "Адванс терафонд". Той обаче също е уязвим заради популистките глоби за чужденци.

Законът ми пречи

Решението за ликвидиране на "Агро финанс" е взето миналата седмица на съвет на директорите на "Агрион инвест". Предложението до останалите акционери в момента изчаква 3-дневния срок за вписване в търговския регистър.

"Агро Финанс" не е в състояние да контролира състава на акционерите, поради което дружеството е в невъзможност да изпълни задълженията си според изменения закон, тоест може да претърпи санкции. Доколкото промените (бел. авт. - които ще изключат борсовите дружества от глобите) все още не са приети, единствената възможност за дружеството да избегне санкции е то да бъде прекратено, пише в предложението към останалите акционери. С него се определя 6-месечен срок за извършване на ликвидацията, а за ликвидатор се предлага Стоян Коев, който в момента е изпълнителен директор на "Агро финанс".

Още при гласуването на санкциите за чужденци-акционери, от компанията и собственика не звучаха притеснени, вероятно защото и тогава са мислили за напускане на борсата. "Приемането на санкциите от парламента е следствие от предварителните нагласи на политиците, които още от средата на миналата година многократно заявяваха за тези свои намерения", коментираха през февруари от "Агрион инвест"

Сред другите предложения в дневния ред на наближаващото общо събрание, е това за разпределянето на дивидент от печалбата за миналата година. Предвижда се да бъдат изплатени 2.6 млн. лв. или по 0.083 лв. брутно плащане на акция. През 2014 г. "Агро финанс" отчете 15% годишен ръст на нетната печалба до 3.2 млн. лв. Според собствените му данни към 31 март "Агро финанс" притежава 140 934 дка, при средна цена на придобиване 306.71 лв. за декар, с което размерът на инвестираните средства достига до 43.22 млн. лв. Отдадените под аренда земи са 95% от притежаваните, с договорена рента средно от 48 лв. на декар за настоящата селскостопанска година.

Малките акционери в "Агро финанс" освен "Агрион инвест" притежават съвкупно под 1% от капитала му, по данни от акционерната книга към средата на миналата година. Сред по-големите държатели на акции са "Руевита" - 0.5%, "Атика Кредит" - 0.05%, "Галакси пропърти груп" - 0.05%, "Емпулс груп" - 0.04% и ПФБК - 0.21%. Акционери са и множество физически лица.

Големите в земята

"Агрион инвест" е новото име на бившия "Уинслоу ленд инвест" и се контролира от основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Дружеството навлезе като акционер и превзе почти изцяло "Агро финанс" поетапно през 2013 и 2014 г., като фондът преди това беше контролиран от свързани с КТБ дружества. "Агрион инвест" консолидира дейността на още няколко компании в сектора, притежаващи земи - "Агримарт", "Омега агро инвест", "Окош консулт" и "Полет - 2000". Чрез тях в портфейла му попаднаха и земи, които през 2012 година бяха продадени от държавата на търг срещу компенсаторни инструменти.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  KLETA MAJKA BALGARIQ

 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Да си призная, не ми звучи като истинска причина посочената като такава за евентуалното оттегляне.
  За мен има два варианта - единия е натиск ( вместо лобиране) върху определени партии и/или депутати за иницииране и ускоряване на желани промени, а другия вариант е вид спекулация .
  Истината ще се разбере, но след като 95% от земята е отдадена и се обработва и носи доход по 48лв/декар, това показва една много прилична възвращаемост на подобна инвестиция. Отделно цената на земята и ценността на плодородната земя ( един вид пазарната оценка) няма как да не растат във времето, така че зад тези формални стъпки и/или намерения стоят други мотиви.

 • 3
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Цветко, тук е една голяма игра да кажат разбираш ли колко съсипваме борсата като пазим последната си ценност - земята. Земята за която нашите дядовци и прадядовци кръв са ляли. Но целите, които се преследват с премахването на този закон нямат нищо общо с националната отговорност. Точно лобистки натиск са всички инсинуации, че щели да фалират някакви най-вече чужденци. Ликвидация го наричат, но реално прехвърлят земята на българин и продължават да оперират. Аз лично не виждам никакъв проблем за инвеститора в това освен някой друг допълнителен договор.

  Вероятно ще ме изтриете, но същата поръчкова статия я има и в други икономически вестници. По-добре е обаче да не ме триете, а да запазите свободата на словото :).

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#3] от "Един Българин":


  [quote#3:"Един Българин"]Цветко, тук е една голяма игра да кажат разбираш ли колко съсипваме борсата като пазим последната си ценност - земята. Земята за която нашите дядовци и прадядовци кръв са ляли.[/quote]

  По въпроса за "последната ценност", т.е. земята, която трябва да пазим, аз съм на малко по различно мнение.
  Доколкото няма как някой да вземе земята и да я изнесе, например, това което е свързано с пазенето, за мен е контрола, да не се скапва химически и изтощава или когато е свързана с природата и екологията, да не се бетонира, например.
  Но това са все функции на държавата и регулациите, неща, които са си наш, съвсем вътрешен проблем, а не на това кой е номинален собственик на някакъв парцел.
  И както виждаме, съвсем наши хора, българи, са готови да направят тази същата наша хубава земя на нищо, дали с зверска експлоатация или чрез бетониране, намират му начина, без значение, че са наши сънародници.
  Необходим е закон и ред и ние, чрез хората които избираме, да осигурим спазването - проста работа, ама не ни се получава от доста време:).

 • 5
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  От това също трябва да я пазим, но виждаме какъв е контрола когато собственик е някаква офшорка или "някакви чужденци", които не са от тук и са за малко. Отиват "собствениците" в ЮАР, а ние тук да му мислим. Да няма да си я вземат с тях, но могат да я съсипят с ГМО освен с химикали. Законът е показал, че когато работи тук е за българи. За останалите няма закони (примери много).

  Друг проблем изпират едни пари като изкупуват голяма част от плодородната земя (което не е проблем за съвеременен сериозен инвеститор) и доматите вместо 5 лв стават 10-15+ защото те така са решили. Решението - "Ще внесем от Турция няма проблем". А няма ли? Освен че скапваме собственото си производство и работни места внасяме безвкусни домати . . . И това е само пример . . .

  Е кой тогава да ни е виновен? Аз лично винаги се опитвам да купувам български стоки при сравнимо качество. За храните все още превъзхождаме вноса. Но ако водим неразумна политика въпросът е до кога?

  Друг въпрос защо всички с качествена земя си я пазят, а само ние сме се отавили по течението, надявайки се че ще избегнем "бързеите"?

 • 6
  leb20 avatar :-P
  leb2.0

  Доган и Пеевски чрез Агрион и лобистките промени в законите бавно и успешно изкупуват земята "пазейки" ни от чужденци, дето да не би да вземат да предложат малко по-висока цена, дето не им оттърва.

 • 7
  standim avatar :-|
  StanDim

  "Ромфарм компани", която в момента е най-големият притежател на земя с повече от 1 млн. дка.
  А колко стотици дела се водят срещу Ромфарм, заради незконно придобиване на земя, никой не пише?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход