🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на земеделската земя расте и ще продължи с 10-15%

Данните на НСИ чертаят вярна тенденция, но продажните нива са много по-ниски от тези по реалните сделки

Ръстът е резултат на нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане
Ръстът е резултат на нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане
Ръстът е резултат на нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Ръстът е резултат на нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Земеделската земя продължава да поскъпва. По данни на НСИ средната цена на декар земеделска земя в страната през миналата година е била 684 лв., което е увеличение с близо 15% спрямо предходната. Представители на сектора също говорят за увеличение от 10-15%, което е резултат от нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане. Но според най-активните купувачи статистиката не показва истинската цена, на която се сключват сделки. Тя на повечето места е с 30-50% по-висока от отчетеното от НСИ.

Причината е, че статистиката се води на декларирана стойност, която често е данъчната оценка. Все пак и статистиката, и пазарът отчитат една и съща тенденция - това е пета поредна година, в която цената на земята расте, а понижението й през 2009 г. беше по-скоро следствие от икономическата криза. Увеличение има и при средната стойност на рентата. Тя е била 41 лв. за декар, което е близо 8% нарастване спрямо 2013 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар