Продажбите на IBM спадат за 12-о поредно тримесечие

Компанията продължава с усилията да се трансформира

Изпълнителен директор Вирджиния Ромети предприема драстични мерки за реформи в 103-годишната компания
Изпълнителен директор Вирджиния Ромети предприема драстични мерки за реформи в 103-годишната компания    ©  BRENDAN MCDERMID
Изпълнителен директор Вирджиния Ромети предприема драстични мерки за реформи в 103-годишната компания
Изпълнителен директор Вирджиния Ромети предприема драстични мерки за реформи в 103-годишната компания    ©  BRENDAN MCDERMID

Най-голямата компания за технологични услуги в света - International Business Machines (IBM), отчете спад на приходите си за 12-о поредно тримесечие. Печалбата за периода януари-март също намалява, но все пак достига по-високи нова от очакваното. Това обаче не е достатъчно, за да докаже, че усилията на компанията да излезе от губещи бизнеси и да се фокусира върху облачните услуги започват да дават резултат.

Нетната печалба на групата е спаднала леко до 2.33 млрд. долара през първото тримесечие спрямо 2.38 млрд. за същия период на миналата година. Печалбата на акция е нараснала до 2.35 долара спрямо 2.29 преди година, тъй като през изминалото тримесечие е имало по-малко акции на компанията в продажба. Като се изключат еднократните разходи, печалбата достига 2.91 долара на акция, което надвишава значително средната прогноза на анализаторите от 2.80 долара, отбелязва Reuters.

Занижени прогнози

Прогнозите обаче вече бяха значително понижени, след като през октомври главният изпълнителен директор Вирджиния Ромети предупреди, че компанията няма да успее да изпълни дългосрочните си цели за печалба. Общите приходи са спаднали до 19.6 млрд. долара спрямо 22.2 млрд. за първото тримесечие на 2014 г. Според компанията силният долар е имал негативен ефект от 8% върху продажбите.

Продажбите на IBM се свиват вече три години, докато ръководството на компанията провежда плановете си за излизане от операции с ниски маржове на печалба като производството на касови апарати, сървъри от нисък клас и полупроводници. Същевременно IBM работи за засилване на позициите в развиващи се области като защитен софтуер и облачни услуги за бизнеса. Макар да има успехи в тези области, компанията още не успява да компенсира приходите, загубени при продажба на по-малко рентабилните си активи.

Дълго време инвеститорите проявяваха търпение към трансформацията на IBM, но през последните 12 месеца несигурността в бъдещето на компанията е довела до обезценяване на акциите с 14%. По информация на Reuters някои от големите акционери са поискали помощ от инвеститори акционери, за да провокират промени в компанията. След обявяване на резултатите акциите на IBM поскъпнаха до 171.27 долара, но впоследствие се върнаха на нивата от около 166 долара.

Приходите от услуги, които са най-големият бизнес на IBM, са спаднали с 12% до 12.2 млрд. долара. Продажбите на софтуер са се понижили с 8% до 5.2 млрд. долара. Приходите на двете подразделения са намалели с по 2%, ако се вземат предвид валутните ефекти и продажбата на част от бизнеса. Продажбите на хардуер са спаднали с 23% за тримесечието, но като се изключат валутните ефекти и продажбата на производството на сървъри от нисък клас на Lenovo, има нарастване с 30%.

Облачни услуги

Според данните на на IBM през последните 12 месеца облачните услуги са генерирали 7.7 млрд. долара, което представлява значителен ръст спрямо предходната година. Новите инициативи на компанията като облачните услуги и анализа на данни са отговаряли за 27% от бизнеса през 2014 г. Това обаче не е достатъчно, за да се компенсират спадащите приходи заради намалените продажби на по-стари услуги и софтуер, както и излизането от някои бизнеси. Това кара ръководството да предприеме още по-драстични мерки за реформи в 103-годишната компания, която има почти 380 хил. служители.

"IBM се нуждае от повече време, за да се справи с промените. Все още не е ясно дали новите сектори растат достатъчно бързо, за да се прецени дали има позитивна тенденция", коментира пред Bloomberg Дан Морган, старши мениджър в  Synovus Securities.

Още от Капитал