Първи фалит по външен дълг на китайски строител

Първи фалит по външен дълг на китайски строител

Пазарите се опасяват от верижна реакция в сектора

5817 прочитания

© KIM KYUNG-HOON


Kaisa Group стана първият китайски строителен предприемач, който обяви неплатежоспособност по задграничния си дълг, съобщава Bloomberg. Компанията е пропуснала две плащания по тези задължения, които са на стойност 2.5 млрд. долара, което води до опасения, че могат да се очакват и други подобни случаи в мащабния строителен сектор в Китай.

Антикорупционна кампания

Това е разочароващо развитие за компанията, която преживя бурно развитие след навлизането си на китайския имотен пазар през 2007 г. Големите задължения на Kaisa обаче се оказаха проблемни, след като правителството замрази някои нейни проекти като част от провежданата в страната антикорупционна кампания, която засегна редица фирми и официални лица.

Инвеститорите наблюдават внимателно проблемите на Kaisa още от миналата година, когато замразяването на активи и смените в ръководството създадоха опасения, че може да се стигне до колапс на фирмата. През декември търгуващите се в Хонконг акции на компанията загубиха половината от стойността си, а кредитните агенции понижиха оценките си за нея. През този месец обаче основателят на компанията Куок Юинг Шинг се върна в ръководството й, освен това наскоро Kaisa получи разрешение да размрази спрените от властите проекти. Компанията също така води преговори с кредиторите си за разсрочване на задълженията, но въпреки това инвеститорите разпродават нейните деноминирани в долари облигации заради страховете, че няма да може да изпълни финансовите си задължения.

Рисков сектор

Китайските строителни предприемачи са емитирали доларови облигации за общо 43.2 млрд. долара. Секторът беше основен двигател на растежа през последните пето години, но сега е в основата на забавянето на ръста на БВП до най-ниските нива от над две десетилетия. Проблемите на Kaisa създават големи притеснения на местния капиталов и облигационен пазар, тъй като строителният сектор отговаря за около една трета от БВП на страната.

Инвеститорите с експозиции към сектора се опасяват, че това няма да е еднократен случай, а начало на нещо по-лошо. Заради проблемите на бизнеса с недвижими имоти в Китай агенция Standard & Poor’s заявява, че не може да изключи повече фалити в сектора. "Повече от един голям строителен предприемач ще изпадне в неплатежоспособност. След бума винаги следва срив – няма причини в Китай това да е различно", коментира пред Bloomberg Ерик Гордън, икономист от Мичиганския университет.

Макар пазарната реакция на неплатежоспособността на Kaisa да беше ограничена, проблемите на сектора водят до нестабилност при търговията с корпоративни облигации в Китай. Докато акциите поскъпват заради правителствените мерки за стимулиране на икономиката, корпоративният дълг не отчита почти никакви печалби от ноември насам.

Kaisa Group стана първият китайски строителен предприемач, който обяви неплатежоспособност по задграничния си дълг, съобщава Bloomberg. Компанията е пропуснала две плащания по тези задължения, които са на стойност 2.5 млрд. долара, което води до опасения, че могат да се очакват и други подобни случаи в мащабния строителен сектор в Китай.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ

    Отдавна е време да стане ясно, че и китайският цар е гол, както американския и европейския. Икономическия ръст по цял свят в последните години бе поддържан с цената на финансови балони, чието пукане се отразява най-вече на т.нар. средна класа, от която скоро може да не остане нищо, заради приватизирането на печалбите и национализирането на загубите.
    При китайците падането ще се омекоти с намесата на Централната банка, но изходът е неизбежен - балонът гърми и всички се връщат обратно на село, на оризището, с Белчо и Сивушка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход