Американски гигант купува изцяло разградския "Амилум"
ADM придобива заводите в България, Турция и Унгария. Продавач е британската Tate & Lyle


Ваня Димитрова

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.
Първото приватизирано голямо предприятие в България - разградското "Царевични продукти", скоро ще е американска собственост. Точно 22 години след като бе придобито от белгийската "Амилум", вторият стопанин на завода - британската Tate & Lyle, обяви, че продава своя дял от 50% в българското предприятие. Купувач е американският гигант Archer Daniels Midland Company (ADM), който досега държеше половината от капитала.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
7 коментара
От Амилум ли HBC купуват въпросния, по-евтин от захарта, фруктозо-глюкозен сироп, за да ни го пробутват в най-скапаната кола на света-българската!?
Интересна новина предвид лудия спад на цената на захарта почти с 50% през последните ~ 2 години.
Откакто сме ЕС-овци в България можем да правим само 2 натурални подсладителя - рафинирана тръстикова захар и изоглюкоза (глюкозо-фруктозен сироп с 50% или повече съдържание на фруктоза) или HFCS, както американците от ADM го наричат.
И за двете има квоти, като в Съюза на субсидираните фермери (ЕС) по-интересна е изоглюкозата ни (с една от най-големите национални квоти). Все пак се прави от царевица, която не расте в Бразилия, Мавриций, Никарагуа, Австралия и т.н. А и не е тайна, че маржът се прави при изоглюкозата, въпреки че по правило е по-евтина от захарта.
От октомври 2017 квотите падат и това означава само едно - изоглюкозата ще замести част от захарта на пазара. Лоша новина за гигант като Sudzucker, които вече прогнозират загуби. А и след като бяха порядъчно глобени 200 млн. евро за картел...в Германия.
Всичко това води до мисълта, че ADM едва ли планират да произвеждат захар в сегашните си заводи. Двете производства нямат много общо чисто технически. По-скоро се готвят за по-висок производствен капацитет за изоглюкоза.
Печеливш бизнес в чуждестранни ръце. А за родните захарни рафинерии знаем, че си остават родни. Цвеклото остана в миналото.
До коментар [#4] от "Alex Yordanov":
"глюкозо-фруктозен сироп" - това не беше ли много по-вредно от захарта?
До коментар [#5] от "mickmick":
Захарта е дизахарид - т.е. молекула глюкоза + молекула фруктоза, които са свързани помежду си. Когато "прережеш" връзката между глюкозата и фруктозата с ензим или киселина получаваш глюкозо-фруктозния сироп, който, разбира се, съдържа и вода.
Между сиропа и захарта има разлики във вкусовия профил. Например при сиропа пикът на сладостта идва рязко в началото и отшумява бързо, докато при захарта сладостта е "по-постоянна". Поне така е за повечето хора при органолептични тестове на напитки. Всеки може да направи тест сам с българска Coca-Cola (сироп) и Pepsi (захар).
За производство на напитки сиропът е по-логичният изборе, все пак не ти е нужна енергия за разтварянето на захарта. Но пък плащаш за транспортиране частично и на вода. Вискозитетът също се има предвид при различни помпени инсталации.
Има изследвания, които по не много категоричен начин се опитват да свържат фруктозата в сиропа с развиването на инсулинова резистентност. Но от друга страна захарта в плодовете, които в България не обичаме много да хапваме, (за разлика от хляба, където сме в челото по консумация на калпак), е именно фруктоза.
Затова съм склонен да вярвам, че изследванията са "ритане по кокалчетата" на фабриките за сироп от страна на захарната индустрия. Все пак конкуренция.
Официално становище от здравни организации няма по въпроса, а и всичко това ми напомня на историята с оловото и бензина.
А дали са вредни захарта и сиропа - клоня към не. И двете са природни основни хранителни елементи, както за растенията, така и за хората. Организмът ни е устроен от хиляди години да работи на това въглехидратно гориво. Мозъкът функционира само с глюкоза. Да не забравяме и хормоните на щастието при консумация. Всичко е в дозата, нали това е и разликата между отровата и лекарството.
Всеки, който е бил на нисковъглехидратна диета, е изпитал "удоволствието" да функционира от разграждането на мазнини, както и "приятните" ефекти от кетозата (ацетонов дъх и т.н.)
Тайната е колкото калории поемаш, толкова и да гориш, както и добрия баланс протеин, мазнини и въглехидрати.
До коментар [#6] от "Alex Yordanov":
Извинявай случайно да си инженер - технолог или се лъжа?
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.