Кои са двигателите на предприемачеството в Пловдив
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кои са двигателите на предприемачеството в Пловдив

Иван Джеферов е сред инициаторите на срещите в Пловдив

Кои са двигателите на предприемачеството в Пловдив

Няколко събития в града, ще помогнат на младите хора с идеи под тепетата да стартират бизнес

9753 прочитания

Иван Джеферов е сред инициаторите на срещите в Пловдив

© Зорница Стоилова


През последните 4-5 години София се превърна в център за развитие на start up културата и предприемачеството - за това помогнаха не само създадените рискови фондове Eleven и Launchub, но и събития като Startup Weekend и преакселераторът Start It Smart.

Столицата обаче не е изолиран случай - предприемачеството от ново поколение вече се развива в цялата страна. В края на март в Пловдив се проведе Startup Weekend, а заедно с новосъздадения курс за ученици "Предприемачът като откривател" целят да приобщят младите професионалисти, които искат да създават нови възможности за бизнес.

Технологии, здраве и медицина

Равносметката след Startup Weekend показа,че екипите се фокусираха върху създаване на продукти, ориентирани към здравеопазването и медицината. Темата не беше зададена като такава, но интересът към подобряване на услугите в този сектор очевидно е силен. Един от финалистите беше смарт система за инжектиране на инсулин (DiAssist), която спечели второ място на състезанието.

Проектът представлява устройство, което регулира кръвната захар чрез нанотехнология, която инжектира инсулин в най-горните слоеве на кожата. Друга идея е платформата за здравословен начин на живот Street Ftiness, която свързва ентусиасти, които практикуват фитнес на открито. Приложението за смартфон показва къде в града има изградени уреди за тази цел, като освен това фитнес любителите могат да получат съвети за здравословен режим на хранене от професионалисти.

Въпреки нуждата от иновации в здравеопазването до този момент все още няма екип получил инвестиция. Стоян Найденов, който е сред организаторите на събитието, си обяснява това с факта, че секторът е сложен и скъп, има пречки поради многото регулации, а възвращаемостта на такава инвестиция е дългосрочен процес.

На 25 април предстои среща на екипите от Startup Weekend, която се организира от сдружение РИСК (Развитие на иновативни стартиращи компании), правоприемник на Start It Smart, Пловдив, и част от локалната екосистема. "Целта е преоценка на създадените продукти и обратна връзка с участниците за още по-успешен формат догодина", споделя Стоян.

Глобалната инициатива Startup Weekend се провежда вече две години. Събитиетo със състезателен характер събирa млади хора с различни професии, които работят върху реализирането на своята бизнес идея в рамките на 54 часа. По време на второто му издание  имаше 120 участници от Пловдив, София, Варна, Стара Загора и Нова Загора. "Този тип събития са особено успешни най-вече защото са достъпни и дават възможност на участниците да срещнат съмишленици", коментират организаторите Стоян Найденов и Иван Джеферов.

Освен част от организаторите на SW - Стоян, Иван, заедно с Георги Ангелов, са екипът, който ръководи Start It Smart (SIS), Пловдив. Организацията майка е oснована в София през 2009 г. и е първият български преакселератор за стартиращи компании. В Пловдив клонът съществува от 4 месеца и се стреми да развива предприемачеството чрез различни семинари, уъркшопи и лекции от успешни български примери.

Първото събитие се проведе през януари под формата на гост-лекция с въпроси и отговори - SIStory. През май предстои SmartPitch, на което присъстващите ще презентират идеите си пред жури. Най-добрата идея получава шанса да участва в преакселераторската програма на SIS в София. За момента пловдивският клон не функционира като преакселератор, въпреки че екипът се надява и това да се случи.

И още инициативи за по-малките

Друга инициатива, която се развива самостоятелно, е предназначена за по-младата аудитория. Курсът за ученици в гимназиална възраст "Предприемачът като откривател" се провежда от 2 месеца в Икономическата библиотека в Пловдив.

Липсата на тренинги, насочени за изграждането на бизнес усещане, и съществуващата дупка в образованието са едни от основните мотивации, разказват Георги Стоев и Велислав Илиев. Те започват курса преди 2 месеца със собствени средства и с помощта на дарения. Пълният цикъл се състои от 15 урока по 2 часа на седмица, а програмата е напълно безплатна.

Курсът се дели на 3 основни модула - оборудване с икономическо мислене и концепции; въвеждане в света на капитализма от морална гледана точка (Как да бъдем полезни за обществото, правейки печалба за себе си?) и бизнесът като предприемаческо приключение. Също така в програмата са заложени гост-лекции от успели бизнес хора с ясна положителна репутация, които младежите да възприемат като модели за подражание, споделя Георги.

В Пловдив има около 17 000 гимназисти между 9 и 11 клас, а досега са се записали 80 ученици, които според него са най-активните и будни 0.5%. Желанията на двамата ръководители са за 3 години през курса да са преминали 500 гимназисти от младото поколение, което да създаде нова екосистема от бъдещи активни хора и в други големи градове.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK