AIG откри център в София за обслужване на 17 страни в Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

AIG откри център в София за обслужване на 17 страни в Европа

<div> Президентът и главен изпълнителен директор на AIG Питър Хенкок обяви, че компанията ще продължи да разширява дейността си в България. </div>

AIG откри център в София за обслужване на 17 страни в Европа

Инвестицията на американската застрахователна група в него до момента е над 4 млн. лв.

Мария Иванова
23891 прочитания

<div> Президентът и главен изпълнителен директор на AIG Питър Хенкок обяви, че компанията ще продължи да разширява дейността си в България. </div>

© Цветелина Белутова


Американският застрахователен гигант American International Group (AIG) откри официално Център за споделени услуги в София. Той ще подпомага дейността на финансовата група в 17 европейски страни, като обслужва индивидуални и корпоративни клиенти. В него към момента са заети 350 специалисти, а плановете на компанията са до края на годината броят им да достигне 500.

В Центъра за споделени услуги на AIG в София в момента работят 350 души, а плановете са до края на годината броят им да достигне 500.

Инвестираните в центъра до момента средства надхвърлят 4 млн. лв., като за него през май 2014 г. българският клон на регистрираното във Великобритания холдингово дружество AIG Europe получи статута на инвеститор клас "А".

Първата подобна инвестиция на международна финансова компания

Изграждането му е първата по рода си инвестиция на международна финансова компания в България. Той е стратегически за AIG и е уникален и с това, че е първият многооезичен център за споделени услуги в структурата на американската застрахователна група. От няколко години AIG изгражда подобни звена в различни страни по света, в които обединява поддържащи и административни функции и процеси в обслужването на застрахователните полици. Подобни центрове вече работят в десетина страни по света, сред които Малайзия, Филипините, Бразилия, Колумбия, Китай, Япония и др.

"Отварянето на новия център в София, който има важна роля за нашата работа в Европа, затвърждава силната ангажираност на AIG към България", обяви при откриването президентът и главен изпълнителен директор на AIG Питър Хенкок. "Нашите планове са да продължаваме да разширяваме дейността си в страната", допълни той.

"Тази стратегическа инвестиция в България е акт на доверие на AIG и към таланта в България. Не само това, но и доверие в България като дестинация за инвестиции", коментира от своя страна управителят на AIG за България и Румъния Венислав Йотов.

Вицепремиерът Меглена Кунева също определи откриването на центъра като важна крачка за AIG. "Много се радвам за самата инвестиция. През годините на икономическата криза ние разчитахме много на европейските фондове, но европейските фондове са все пак в определени граници – никоя страна в Европа, дори и най-нуждаещата се, не може да получи повече от 4% от брутния си вътрешен продукт. Ние получаваме максимума. Но само с тези 4% не може да се изчерпи нуждата от инвестиции. Затова тази крачка, която прави AIG, и тази крачка, която правят и българските партньори, е много важна", посочи тя.

Какви услуги предлага

Дейността на Центъра за споделени услуги в София е разделена в няколко направления, сред които администриране и издаване на застрахователни полици, администриране и обслужване на щети, обслужване на клиенти по застраховка "Помощ при пътуване в чужбина (TravelGuard)", както и счетоводство.

Застрахователната дейност на американската група в България в момента е фокусирана основно в корпоративния сегмент. На местния пазар групата работи чрез клона си "Ей Ай Джи Юръп лимитид", който е част от структурата на холдинговото дружество AIG Europe Limited във Великобритания, в което през 2012 г. бяха обединени операциите на AIG в Европа. Освен това групата е миноритарен собственик (40%) и в регистрираната в България общозастрахователна "ОББ – Ей Ай Джи Застрахователно дружество", която към края на 2014 г. е реализирала премийни приходи от 4.5 млн. лв. по данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Публикуваната от КФН статистика обаче не включва данни за компаниите, които работят като клонове на българския пазар.

Американският застрахователен гигант American International Group (AIG) откри официално Център за споделени услуги в София. Той ще подпомага дейността на финансовата група в 17 европейски страни, като обслужва индивидуални и корпоративни клиенти. В него към момента са заети 350 специалисти, а плановете на компанията са до края на годината броят им да достигне 500.

В Центъра за споделени услуги на AIG в София в момента работят 350 души, а плановете са до края на годината броят им да достигне 500.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  oldschool avatar :-P
  oldschool

  "Подобони центрове вече работят в десетина страни по света, сред които Малайзия, Филипините, Бразилия, Колумбия, Китай, Япония и др."

  яко, а? гордост велика.

 • 2
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  Т.е шефът на АИГ ни има за бананова република ако съдим в какви страни има подобни центрове.

 • 3
  fletcherlind avatar :-|
  fletcherlind

  Така е, таварищи, предлагам да си вдигат чукалата и да пратим младежите там в Кремиковци, което е далеч по-добре заплатено, смислено и перспективно, да не говорим за здравословно!

 • 4
  yez18383939 avatar :-P
  Pronto

  Бразилия и Япония са по-богати държави от България, а Китай плътно ни приближава. Момчетата и момичетата, които обаче ще работят в центъра просто не знаят колко по-добре ще е да размахват чаршафите в новия хотел на Чичо Гергов, дето сега го реконструира от кота нула. А бе вместо да се хабят пред клавиатурата, защо не последват позива на г-н Георгиев и да ходят да режат арматурни жлеза по строежите!!!

 • 5
  tuzunov avatar :-|
  Тодор Узунов

  да припомним ...

  February 27, 2009

  Next week, perhaps as early as Monday, the American International Group (AIG) is going to report the largest quarterly loss in history. Rumors suggest it will be around $60 billion, which will affirm, yet again, A.I.G.’s sorry status as the most crippled of all the nation’s wounded financial institutions. The recent quarterly losses suffered by Merrill Lynch and Citigroup — “only” $15.4 billion and $8.3 billion, respectively — pale by comparison.

  more on: http://www.nytimes.com/2009/02/28/business/28nocera.html?pagewanted=all&_r=0

 • 6
  jordani avatar :-|
  jordani

  Сега, знам че B-то в абревиатурата BPO не идва от Bulgaria...
  Обаче ме глождят два-три въпроса:
  тези всичките кол центрове, бпо-та и т.н. са съществували като бизнес и преди, но в други държави. Явно не са нов бизнес, дължащ се на разширяването на дейността, поне не в масовият случай - по-горе Узунов посочва източник как AIG губят, та не вярвам да се разрастват.
  По-скоро докарването на бизнеса в България се дължи на оптимизация на разходите.
  Та въпроса е - какво се случва с държавите/градовете, които губят този бизнес ?
  Доколкото знам, с едно-две изключения, всички подобни бизнеси са ситуирани в имоти под наем. Т.е. няма дългосрочни (над периода на откупуване на наетият имот) намерения за оставане.
  Та вторият въпрос, който ме гложди е, какво се е случило с имотите след напускането им ? Някой ходил ли е в Бон наскоро ? Или в Сочи ?

  И последно - какви точно, ценни професионални умения се придобиват в кол център или като оператор данни, които остават за цял живот ?

  Защото келнер е високоуважавана професия (нямам предвид лятна работа в макдоналдс) в цял свят и може да те храни доволно цял живот. Е не всички келнери са богати... ама и в кол центъра не всички са меринджеи.

 • 7
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#6] от "jordani":

  Поздравления. Най-после едно разумно мнение.

  Кол центровете и операторите на данни са най-ниското ниво на ИТ сектора. Или, ако взема аналогията с Кремиковци, те са товаро-носачите. Нищо лошо - преди 150 години товаро-носачите са се отнасяли със същото презрение към ратаите от фермите.

 • 8
  peaspiring avatar :-P
  peaspiring

  Забравих да спомена, че товарачите в стоманолеярните също са се чувствали много значими.

 • 9
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Никакви умения не дава да работиш в AIG - една заплата и само си вирят носа. В Утилизация поне чука знаят да въртят. Сигурен съм се, че са ги взели насила - три синджира роби. Държавата трябва да спре това чудо. Сега ако новият Мидас, Сашо Томов - до какво се докосне, ръжда става, реши да ги наеме в Кремиковци, как ще им плаща заплатите на тия лакомници ??? че им осигуровки им плащат - мен това най-много ме притеснява. А можеха само отчисления за Тренчев и останалото на гърба на НОИ като при Ковачки.

 • 10
  aussie avatar :-P
  aussie

  До коментар [#6] от "jordani":

  В държавите които губят този вид инвестиции икономиката е вече доста развита и нивото на заплащане не си заслужава да я държиш там. Хората обаче в тези икономики между временно са започнали да печелят пари, да се развиват професионално, търсят други възможности за реализации и т.н. Така че това е една чудесна новина на фона на беднотията която е обсебила страната. И нека не забравяме че пазара определя заплащането, ако не ти се работи за 500лв. неикой не те кара, намери си друга реализация за способностите ти.
  Да отговоря на 2рия ти въпрос.
  В кол център се придобиват първоначално данни които са ти нужни да си вършиш работата. След това компанията собственик продължава да те тъпче с нови знания за да можеш да си вършиш работата за която ти се заплаща. Например ако е ЕйчПи трябва да си доста добър разбирач на сървъри, компътри, софтуер и т.н. Пак казвам че е въпрос на отделния индивид да прецени и ако не му харесва да направи нещо сам по този въпрос.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK