Държавната енергетика започва годината на печалба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавната енергетика започва годината на печалба

Съществено увеличение има в приходите на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" от балансираща енергия

Държавната енергетика започва годината на печалба

Добрите резултати на част от компаниите се дължат на рекордния износ

5304 прочитания

Съществено увеличение има в приходите на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" от балансираща енергия

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Износът на електроенергия бележи ръст от 45% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г.

Кризата в енергетиката може и да не изглежда чак толкова сериозна, ако се вземат предвид отчетите на държавните дружества в сектора за 2014 г. и за първото тримесечие на 2015 г. В началото на тази година всички те реализират печалба и докато при някои тя е на почти същото ниво спрямо година по-рано, то други отчитат съществено изменение в положителна посока. Не така обаче стоят нещата при финансовите резултати на дружествата за цялата минала година, когато Националната електрическа компания и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат загуба.

За първите три месеца на настоящата година обаче НЕК излиза на печалба от 25.128 млн. лв. при загуба година по-рано. Причината е в увеличението на продажбите на електроенергия на свободния пазар със 107%. Производството от водноелектрическите централи на НЕК се е повишило с 207% заради голямото пълноводие. Друга причина е по-високото натоварване на електроенергийните мощности, включително и на ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3", което намаляват плащанията от страна на НЕК за разполагаемост на двете централи.

Съществено увеличение (с 1691%) има и в количествата балансираща енергия, продадени от НЕК, тъй като този пазар стартира в средата на миналата година. От този сегмент дружеството реализира приход от 47.5 млн. лв.

Атомната централа на печалба

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 2014 г. е близо 78.4 млн. лв. Това е най-добрият резултат в сравнение с останалите държавни енергийни дружества. Близо до него е и "Булгартрансгаз", която отчита печалба от 75.69 млн. лв., сочат данните в отчета на дружеството.

АЕЦ "Козлодуй" излиза на печалба и през първото тримесечие на годината, макар резултатът да е малко по-нисък от печалбата на атомната централа за същия период на миналата година. В същото време приходите от продажба на продукция остават без промяна и са за близо 222 млн. лв. Произведената електроенергия за трите месеца е 4 439 509 мегаватчаса, което е с 0.6% повече в сравнение със същия период на 2014 г., въпреки че централата има три аварийни спирания през януари и февруари.

Продажбите за регулирания пазар (битовите потребители) са намалели с 13.4%, което рефлектира пропорциално на количествата, реализирани на свободния пазар. В отчета се отбелязва, че съотношението между продажбите в регулираната и нерегулираната част на пазара през първото тримесечие на 2015 г. е съответно 45% на 55%, като делът на свободната продажба бележи ръст от 7.3%.

В отчета се посочва също, че продажбите на вътрешния пазар от търговци на електроенергия са намалели с 10%, докато износът бележи ръст от 63.6%.

Основните приходи на другия голям производител на електроенергия в страната ТЕЦ "Марица-изток 2" от 127 млн. лв. също са формирани основно от продажбата на електроенергия на свободния пазар. В това отношение не се наблюдава съществено изменение спрямо същия период на миналата година. Централата обаче има съществен приход от продажбата на балансираща енергия в размер на близо 43 млн. лв., тъй като тя се явява един от основните източници за балансиране на енергийната система. В анализа на финансовия отчет обаче се посочва, че продажбите на свободния пазар невинаги водят до желаните резултати заради "неконкурентоспособността на предлаганите от "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД продукти на регионалните енергийни борси вследствие на добавянето на такса за пренос и достъп към цената на електроенергията при износ".

В същото време в отчета се посочва, че ако не бъдат взети определени мерки, през следващите месеци централата ще реализира отрицателен финансов резултат. Едно от нещата, които ТЕЦ "Марица-изток 2" препоръчва, е сключването на договор с НЕК за 100% изкупуване на електроенергията и разполагаемостта на един от 200-мегаватовите блокове на централата. От централата също така искат един от блоковете да бъде за студен резерв, като за него ЕСО плаща по регулираната цена за разполагаемост, която е 22.47 лв. за мегаватчас. В момента централата има подписан договор за цена от 15 лв. за мегаватчас за студен резерв, която беше постигната благодарение на проведените търгове.

Положителен резултат на държавните мини

Въгледобивното дружество "Мини Марица-изток" завършва първото тримесечие с много добър резултат от 36.723 млн. лв. при 22 млн. лв. за същия период на миналата година. Дружеството отчита и увеличение на вземанията за тримесечието, които са в размер на 332 млн. лв. при 147 млн. лв. за същия период на миналата година. В същото време задълженията на дружеството към принципала му Български енергиен холдинг продължават да се увеличават и към 31 март те са близо 100 млн. лв., които падежират през 2016 г.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отбелязва съществен ръст на печалбата и приходите си. Основната причина за това е увеличението с 13.44% на електроенергията, за която се дължи цена за пренос и достъп, които формират основния приход на дружеството. От данните става ясно, че количеството електроенергия в страната се е увеличило с 6.85%, докато износът бележи ръст от 45%. Приходите за тримесечието, които са в размер на 169.5 млн. лв., се формират основно от управлението на електроенергийната система и цената за пренос. Печалбата на Българския енергиен холдинг, който е принципал на държавните енергийни дружества, се увеличава незначително с 2.8% до 8.772 млн. лв. Съществено изменение има и в нивото на оперативните разходи в сравнение със същия период на 2014 г. за външни услуги – намалението е 460 хил. лв., което е 58.2%. "Булгартрангаз" и "Булгаргаз" не са публикували отчетите си за тримесечието, но от данните за 2014 г. се вижда, че и двете излизат на печалба. От отчета на "Булгаргаз" обаче става ясно, че дружеството е реализирало с 1.45% по-малко природен газ през миналата година в сравнение с 2013 г. В същото време доставките на местен газ, на които управляващите се надяват да диверсифицираме източниците си, са намалели с 43.7%.

Износът на електроенергия бележи ръст от 45% за първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г.

Кризата в енергетиката може и да не изглежда чак толкова сериозна, ако се вземат предвид отчетите на държавните дружества в сектора за 2014 г. и за първото тримесечие на 2015 г. В началото на тази година всички те реализират печалба и докато при някои тя е на почти същото ниво спрямо година по-рано, то други отчитат съществено изменение в положителна посока. Не така обаче стоят нещата при финансовите резултати на дружествата за цялата минала година, когато Националната електрическа компания и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат загуба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Това значи, че ако вече не са започнали, то най-късно от днес ще започнат "активни партийно-касови и профсъюзни консултации", как горницата да бъде леко и ефирно цапцаросана. Няма държавна фирма на устойчива печалба, няма и да има при наличието на поне 10 000 души, които се изхранват с поръчкарство, сканират бюджетните структури за всеки свободен лев и остане ли някъде такъв, започват маневрите по неговото "усвояване". 10 000 души ще се събудят тази сутрин, ще прочетат новината и ще почнат да звънят на партийните си дружки с въпроса "Чмое ли ъ се класираме у таа галимация". Познвъняане, което българският политик очаква с трепет на влюбена девойка.

 • 2
  plamenhristov5 avatar :-?
  plamenhristov5

  Е, тогава кои са основанията за ново увеличение на цените за потребители от месец юли!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK