Основателят на IKEA Ингвар Кампрад е в България, за да търси нови доставчици

Милиардерът води екип от мениджъри за срещи с настоящи и потенциални партньори на веригата

Ингвар Кампрад (вдясно) и собственикът на "Калинел" Марин Радевски в цеховете на компанията
Ингвар Кампрад (вдясно) и собственикът на "Калинел" Марин Радевски в цеховете на компанията    ©  infotroyan
Ингвар Кампрад (вдясно) и собственикът на "Калинел" Марин Радевски в цеховете на компанията
Ингвар Кампрад (вдясно) и собственикът на "Калинел" Марин Радевски в цеховете на компанията    ©  infotroyan

Основателят на веригата магазини IKEA и един от най-богатите хора в света - Ингвар Кампрад, е в България на неофициално посещение, заедно с екип от мениджъри. Това е първо посещение в страната ни на родения през 1926 г. шведски предприемач, сочен за най-богатия европеец.

Визитата не е огласена официално и "Капитал" разбра, че тя тече в момента от свидетел на посещението на Кампрад в местна фабрика. Екипът посещава на място фирми, които са настоящи и потенциални доставчици на IKEA. Разговорите са за това каква подкрепа е нужна на българските дружества, за да увеличат производствения си капацитет и да въведат иновативни технологии. Шведският мебелен гигант търси и нови доставчици от България в изпълнение на заложената корпоративна цел - до 2020 г. да удвои обемите на производство си.

Милиардерът няма да се вижда само с настоящи и потенциални партньори, а и с държавни ръководители. Утре Кампрад ще се срещне с Бойко Борисов, а в понеделник с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

"Най-доброто предстои"

"Господин Кампрад е изключително позитивен и отворен човек. Със сътрудниците му дискутирахме разширяването на бизнеса и увеличаване на производството. Това беше много важна среща за нас, защото отвори врати за повече работа в следващите години. Представителите на IKEA видяха едно добре организирано предприятие, с високо технологично обезпечение", съобщи за "Капитал" Марин Радевски, собственик на "Калинел" - Троян. Компанията от години е сред основните доставчици на IKEA и произвежда възглавници за спане и за декорация, калъфи за матраци, завивки, полиестерна вата. Притежава фабрики в Троян и Червен бряг.

"Срещнахме се с господин Кампрад и мисля, че той остана удовлетворен от това, което видя, и всички сме удовлетворени от това, което предстои", коментира лаконично и Иван Иванов, собственик на "Ирели" - Пазарджик. Дружеството доставя дървени детски играчки за концерна от 1996 г. и има две фабрики - в Пазарджик и Монтана.

"Работи за IKEA"

В момента доставците на IKEA от България са над 10 и произвеждат изделия от стомана, дърво и текстил. Всички те са предпочетени след специален подбор и всеки ден се конкурират с компании от цял свят. Показателите, по които тече това съревнование, са добре известни - цени, качество, време и регулярност на доставките.

Продукцията на фирмите, които работят за шведската мебелна верига, се тества непрекъснато - от самите производители вътре във фирмата и в независими лаборатории в чужбина, както и от концерна.

Освен това всяко предприятие отговаря на вътрешните стандарти на IKEA - за качество, условия на труд, отношение към околната среда. Според собственици на български компании тези "ведомствени изисквания" са по-строги от официалните европейски стандарти. Затова за хората в бизнеса етикетът "работи за IKEA" е достатъчен атестат и препоръка за притежателя му.

Концернът подкрепя своите доставчици, като ги обучава, организира специализации, предлага им изгодни кредити.

Ползите да работиш за IKEA са безспорни, твърдят собственици на компании. Веригата купува големи количества, което позволява дългосрочно планиране. Подкрепата й дава възможност на доставчика да се преструктурира и да измине своя път на развитие. "Ние израснахме с IKEA", признават български предприемачи. Сред плюсовете са и абсолютно регулярните, винаги точни плащания към доставчиците.

В годините част от българските компании спират да произвеждат за IKEA. Собствениците им обикновено не коментират причините за раздялата. Според хора от бранша един от възможните мотиви е нуждата да се поддържат конкурентни, което ще рече по-ниски цени, което не е по силите на фирми с невисока производителност.

Тайният швед

Ингвар Кампрад съзадава IKEA през 40-те години на миналия век като доставя мебели чрез пощенски поръчки. Въпреки че днес е милиардер, той продължава да живее скромно или поне такива са легендите в медиите. Според швейцарска телевизия (до 2014 г. Кампрад живееше в Швейцария) до неотдавна той все още е карал старото си Volvo 240. Освен това лети само в икономична класа, използва повторно пликчетата чай и прибира пакетчета сол и пипер в ресторантите. И не на последно място: обича да посещава магазините на IKEА за евтин обяд с кюфтета или сьомга. 

Но по-малко известен факт е, че международната експанзия на веригата всъщност започва първо от производството, и то в соцлагера. През 50-те и началото на 60-те години на ХХ в. шведските производители на мебели бойкотират Кампрад заради цените му. Тъй като отказват да работят с него, IKEA не успява да изпълнява поръчките си. И тогава предприемачът се решава на драстично решение и отива в комунистическа Полша, където договаря да работи с местни производители, чиито разходи са два пъти по-ниски от тези на шведските.

Кампрад никога не е говорил за моралните последствия от това да сътрудничи на една полицейска държава в разгара на студената война, но благодарение на тази сделка той успява и до днес да продава евтините и достъпни мебели, с които IKEA става известна в цял свят. Милиардерът никога не забравя откъде е тръгнал и след падането на комунизма дори спасява закъсалите си партньори. През 1990 г. над 500 доставчици на IKEA от Източна Европа са пред фалит заради увеличените разходи и затова вдигат цените. Тогава Кампрад се съгласява да поеме част от по-скъпите продукти.

През същата година започва и търговското навлизане на гиганта в региона. Първият магазин на веригата е отворен в Будапеща, а през 1991 г. идва следващият в Познан. Днес IKEA има обекти в почти всяка държава в Централна Европа. Повечето са на франчайз. Приходите на IKEA за фискалната година до август 2014 г. достигнаха 28.7 млрд. евро, а състоятнието на 89-годишния Кампрад се оценява от Forbes на 3.4 млрд. долара.

По темата работи и Константин Николов

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  mtmvb1111 avatar :-|
  mtmvb1111

  ИКЕА не е за българския потребител... прекалено "шведска" е... Българинът обича по-италианско, по-турско.... а и голяма грешка направи, че навлезе чак през 2011 година..... по това време треската по "хипермаркетите" в България вече беше отминала...

 • 2
  zzdravkov avatar :-|
  Zdravko Z.

  И за това отбелязват добри финансови резултати :)
  Нищо де, важното е, ч нас не ни кефи :)

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Както разбираме от биографията, господинът не веднъж в живота си е бил застиган от геополитически промени, които са му налагали да си пренастрои доставките. Може да се предположи, че иска да се спаси от пълната зависимост от Китай и други далечни дестинации.

 • 4
  faso avatar :-|
  faso

  Никой не зна еколко пари има от 3-4 милярда до 30-40 в зависимост от собствеността му в ИКЕА, която само той и адвокатите му знаят. Ето малко информация:
  Net worth[edit]
  According to Swedish business weekly Veckans Affärer,[6] he is one of the wealthiest people in the world. This report is based on the assumption that Kamprad owns the entire company, an approach that both IKEA and the Kamprad family reject. Kamprad retains little direct ownership in the company, having transferred his interest to Stichting INGKA Foundation and INGKA Holding as part of a complex tax sheltering scheme that leaves his actual degree of control vague.[7]

  In March 2010, Forbes magazine estimated his fortune at US$23 billion, making him the eleventh richest person in the world. A year later, he fell to 162nd after his lawyers produced documents that prove that the foundation he established and heads in Liechtenstein owns IKEA, and its bylaws bar him and his family from benefiting from its funds.[8] In October 2012, Kamprad was listed as the fifth wealthiest person in the world in the Bloomberg Billionaires Index, with an estimated net worth of $42.6 billion.[9] Forbes reported Kamprad's net worth as of February 2014 to be $4.2 billion.[1]

 • 5
  ss avatar :-|
  SS

  Нашите предприемачи да имат едно наум със супер стиснатия швед !

  Да не се окаже накрая , че имат да му плащат те !!!

 • 6
  schiller avatar :-|
  СДС

  В момента доставците на IKEA от България са над 10 и произвеждат изделия от стомана, дърво и текстил.
  ................
  Ммм, не само.
  И от стъкло, чаши нпр.

 • 7
  stg avatar :-|
  stg

  имам удоволствието да работя с една фирма която се опитваше да се договори с икеа- мебелна, условията са им толкова зле че само ,който няма никакъв други избор се навива да работи с тях

 • 8
  afanko avatar :-?
  afanko

  До коментар [#7] от "stg":
  Условията не са зле, ужасни са! Искат всичко да е по стандарт, но цената да е по-ниска от китайската. Познайте кой фо отнася последен?

 • 9
  otg46594191 avatar :-|
  otg46594191

  [quote#7:"stg"]имам удоволствието да работя с една фирма която се опитваше да се договори с икеа- мебелна, условията са им толкова зле че само ,който няма никакъв други избор се навива да работи с тях [/quote]

  Възходът на много фирми е започнал точно когато са били притиснати до стената. Навремето бях безработен скулптор и се хванах при един приятел ортопед, за да ме помагам в изработката на протезите. Да изкарвам по някой лев, колкото за преживяване. След 6 месеца, бях по-добър от него. После взех специализация, за да имам лиценз и да работя самостоятелно. Та някой от тези, които работят за айкеа/или икеа/, при малко късмет и повече работа, един може да ги сложи в джоба си.

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#9] от "dombi":


  [quote#8:"afanko"]Условията не са зле, ужасни са! Искат всичко да е по стандарт, но цената да е по-ниска от китайската.[/quote]

  1. За щастие условията не са задължителни - пазара на ЕС е най-големия в света - продавай където щеш.
  2. Кой не иска евтино и качествено?
  3. Отнася го последен този, който не умее друго, освен да обслужва машините в някой завод. Това е фундаментален принцип, който с ИКЕА или без, все си е актуален. А има и роботи - т.е. положението ще се влошава.
  4. Никсите цени имат две страни - за купувача и за производителя. Мен ниските цени ме устройват.
  5. ИКЕА държи не повече от 5% от пазара на мебели в БГ, оптимистично. При това в доста специфична ниша. Всеки е свободен да доставя за другите 95%. Стига да може и иска.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал