Приходите на българските телекоми бавно се възстановяват
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приходите на българските телекоми бавно се възстановяват

Приходите на българските телекоми бавно се възстановяват

БТК и "Теленор" отчитат ръст на печалбите и продажбите, докато "Мобилтел" забавя спада

Юлиян Арнаудов
6183 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


БТК продължава да отчита растеж на телеком пазара през първото тримесечие, след като беше единствената компания през изминалата година с подобни резултати в сектора. Лидерът при фиксираните линии продължава да бъде най-голямото телекомуникационно дружество като сумарни приходи, както и да превзема дялове при мобилните абонати от другите играчи. Но надпреварата ще става все по-жестока, след като финансовите отчети и на трите мобилни оператора показаха, че може би пак ще се върнат времената на стабилен ръст на приходите и печалбата. "Теленор" също отчете подобрение на своите резултати, а "Мобилтел" забави още повече понижението.

Настъплението на БТК

БТК публикува във вторник своите финансови резултати, няколко седмици след "Теленор" и "Мобилтел". Те показват увеличение на приходите с 3.6% на 201 млн. лева през първото тримесечие на годината спрямо същото през предходната 2014 г. Нетната печалба на компанията също се увеличава от 8 на 14 млн. лева, но тази преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) намалява леко на 84.1 млн. лева спрямо 85.4 млн. лева през първите три месеца на 2014 г. Постъпленията се увеличават от предлагането на повече и по-комплекси пакетни услуги, както и от ръста на абонатите на компанията. За сметка на това приходите от взаимна свързаност намаляват от 31.7 на 27 млн. лева заради по-ниските цени на едро, засилената конкуренция и по-големия брой включени минути в плановете, пише БТК в отчета си. Компанията продължава тенденцията от последната година да генерира повече постъпления от мобилни, отколкото от фиксирани услуги. През първото тримесечие те вече са с 2.9 млн. абонати, докато през същия период предходната година са 2.6 млн.

Пазарният дял на БТК при приходите от мобилни услуги също се увеличава и вече е 27%, докато "Теленор" разполага с 35%, а "Мобилтел" с 38%. БТК отчита растеж и в друг важен показател – средномесечният приход от абонат (ARPU). През първото тримесечие той се увеличава от 10.9 на 11.1 лева.

Докато при стационарните телефони абонатите намаляват за поредно тримесечие, тези на фиксиран интернет се увеличават. През първите три месеца на годината потребителите на широколентов интернет нарастват с 9.9% до 362 хил. Същото се наблюдава и с абонатите на платена телевизия, които се увеличават с 24.3% до 333 хил. през първото тримесечие спрямо същия период предходната година.

Положителните сигнали

Телекомите отчетоха силни спадове на финансовите си резултати през последните две години. Основните причини бяха регулациите на цените на едро в национални мрежи и на дребно на роуминг в рамките на ЕС, както и свитото потребление. БТК понесе удара с една идея по-леко от останалите, но добрата новина е, че положителните резултати започват да се появяват и при другите два телекома. През първото тримесечие на годината "Теленор" отчита ръст не само на приходите, но и на печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA). Постъпленията на компанията се увеличават с 4.2% от 147.2 млн. до 153.4 млн. лева през първите три месеца на 2015 г. спрямо същия период през предходната година."Теленор" отчита ръст на EBITDA от 1.8% на годишна база до 56.7 млн. лева.

При "Мобилтел" приходите и печалбата продължават да спадат през януари - март, но темпът на понижението се забавя. Компанията отчита постъпления от 87.5 млн. евро, което е с 4.1% по-малко спрямо същите месеци на 2014 г. EBITDA се понижава с 6.2% до 34.8 млн. евро при 37.1 млн. евро за първото тримесечие на предходната година.

 

БТК с нови проверки от НАП

Националната агенция за приходите (НАП) е провела данъчна ревизия на БТК, която обхваща периода от 2007 до 2009 г., е записано във финансовия отчет на оператора. На 14 април тази година тя установява, че телекомът дължи 10.14 млн. лева данък печалба и лихви. Компанията изпраща опровержение в агенцията на 19 май 2015 г., като, ако не бъде уважено, след това може да обжалва решението пред ВАС. Още една ревизия, тримесечна, е започната от НАП на 9 април тази година в дъщерното дружество "БТК нет". Тя обхваща периода от 2009 до 2014 г. и отново разглежда данък печалба и лихви. На 16 април е обявено предварително решение, с което се налага банков запор за 425 хил. лева на дружеството, като решението е обжалвано, пише още в отчета на компанията.

Само дни по-рано – на 31 март, е внесено решение в Търговския регистър, според което Териториалната дирекция на НАП в София налага запор върху всички 288.76 млн. акции на БТК. Запорното съобщение е във връзка с бъдещо публично вземане с предполагаем размер на 500 хил. лв., което може да възникне за "Вива телеком България" - собственик на тези акции.

 

"Мобилтел" отчита огромна годишна загуба заради обезценка 

"Мобилтел" отчита загуба от 664.4 млн. лева за 2014 г., показва отчетът на дружеството, публикувано в Търговския регистър. Причината е изцяло счетоводна процедура и се дължи на отписване на близо 400 млн. евро от страна на компанията майка Telekom Austria. Австрийският телеком обяви през изминалата година, че е отписал тази сума от стойността на българското си звено в своите (и съответно на "Мобилтел") счетоводни баланси. Причините за това са увеличаване на среднопретеглената цена на капитала и промяна на средносрочната макроикономическа обстановка в България, обявиха от Telekom Austria през изминалата година. Затова сега в годишния финансов отчет на "Мобилтел", публикуван в Търговския регистър, има отбелязано отписване на 782.3 млн. лева, което накрая изкарва компанията на загуба.

Друг любопитен момент в подробните резултати на мобилния оператор е, че НАП е направила ревизия  за периода 2006-2007 г. и  през юни 2014 г. не е признала данъчни амортизации за 38.2 млн. лева на дружеството. Агенцията официално санкционира "Мобилтел" през декември, компанията първо подава възражение в НАП и след това съответно обжалва решението пред Административния съд. От оператора очакват актът да падне, но са предоставили 44.5 млн. лева банкова гаранция за потенциално плащане на тези задължения, ако съдът ги признае за законосъобразни.

БТК продължава да отчита растеж на телеком пазара през първото тримесечие, след като беше единствената компания през изминалата година с подобни резултати в сектора. Лидерът при фиксираните линии продължава да бъде най-голямото телекомуникационно дружество като сумарни приходи, както и да превзема дялове при мобилните абонати от другите играчи. Но надпреварата ще става все по-жестока, след като финансовите отчети и на трите мобилни оператора показаха, че може би пак ще се върнат времената на стабилен ръст на приходите и печалбата. "Теленор" също отчете подобрение на своите резултати, а "Мобилтел" забави още повече понижението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  БТК работи на печалба, а НАП я спуква от проверки. Каква държава сме, бе ей! Не държава, а мащеха! Ама това не било политическа атака, ами просто ня#Кой много се тревожи как да докопа още една работеща фирма. И знайни и незнайни герои се упражняват по цял ден в скудоумие.

 • 2
  malick avatar :-|
  Княз Мишкин

  До коментар [#1] от "contra_banda":

  Нека ги проверяват, ако са изрядни няма да им пука, ама май не са много...

 • 6
  nikitovanch avatar :-|
  nikitovanch

  До коментар [#5] от "Ivan":

  И какво да се върнем в каменната ера ли?!? Няма как да стане. Технологиите се развиват и ще продължават да се развиват. И без това населението на земята е достатъчно да поеме извесно количество повишаване на смъртността. В крайна сметка на всяко същество се ражда, живее и умира. Това е положението... Света 100% няма да загине заради това, че си ползваме смарт телефоните. Сега, че има там някакво излъчване, което не е полезно всички го знаем. Иначе по-същество - статията отразява трендовете на мобилните оператори. Вижда се, че М-тел са започнали да стабилизират нещата, което означава, че са налъгали доста народ през последните 5-6 месеца. Това е притеснително, защото много скоро виждам как ще почнат пак яко да надписват, както си го могат. Относно останалите оператори нещата са стабилни. Виваком и Теленор поддържат добро ниво и съответно клиентите им вярват - въпроса е какви инвестиции ще се направят. Теленорците се забавиха в предлагането на пакетните услуги - най-вече, телевизия и Интернет, но това не означава, че не могат да направят някой удар...

 • 7
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  'приходите от мобилни услуги също се увеличава и вече е 27%''''''..........Вие неразбрахте ли, че плащате, за да бъдете постоянно облъчвани с микровълни, които разрушават организмът ви на клетъчно ниво.....Безжичният обмен на данни (GSM,GPRS,UMTS,WiFi) представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz, като Мобилните комуникации работят я диапазон от 800, 850, 900, 1800,1900, 2100, 2600 и 3500 MHz за 2,3,4G докато WiMax и Wi-Fi работи в диапазон от 2000 и 5000 MHz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване в големите градове, а си представям какво ще стане когато всички започнат да сърфират по смарт телефоните си. За пример ще дам средната стойност на микровълновият фон за бул.Витоша-40000μW/m2 , бул.Черни връх 60000μW/m2 и т.н - Всички електромагнитни вълни и особено микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне(ГМО). Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми, като по този начин чрез външен вирус се транспортират новите генни. Започваме да страдаме от безсъние, зачервяване, торбички под очите, главоболие,еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължително високи нива в кръвта на Кортизол и Адреналин и много ниски нива на Мелатонин, Оксидативният стрес се повишава,клетъчните мембрани се разрушават и повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

 • 8
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Ако живееш в снобарски кваратл (Лозенец, Център....) по голям процент от населението ще притежават рутери с включена WiFi ф-я., по голям процент ще притежавт и смарт телефони, таблети, флашки за безжижен интернет и т.н. Ако на рутера е изключено WiFi-то нямаш да имаш никакво микровълново електромагнитно излъване, но всички съседи в радиус от 100м. ще излъват микровълни и пак ще си облъчен. Точно за това е избран микровълновият електромагнитен спектър. Микровълните преминават безпрепятствено през стените на блока...Екарнира ги единствете плътна метална ламарина(фарадеф кафез). Даже немският производител КНАУФ предлагат плочи за защита срещу електро смог.. Ето работещ линк ''KNAUF Lavita'' от високочестотни електромагнитни вълни http://www.kalcer.si/baza_znanja/index.php?open_document=150 www.knauf.bg/knauf/home.nsf/LaVita_list.pdf Хуваво е хората да са информирани и да си създадт някой прости навици примерно да си изклюват рутерите, да използват кабел вместо WiFi въпреки дискомфорта., тънките лаптопи които не притежават RG45 Lan куплунг да си купят преходник USB na LAN.. Новите смарт телефони излъчват само когато си в режим на разговор или трафик на данни. Едно тяхно положително качество е че излъват 100пъти по малко електромагнитно лъчение спрямо старите телефони. Стар телефон излъва 80--150 mW/m2 Нов Смарт-0.8-1.5 mW/m2 ...Оказва се найстина че най-голямият микровълнов замърсител е WiFi ф-я на рутера, следвана от антените на GSM-Global System for Mobile Communications; Неговорим в случая когато имаш пряка видимост към антена на GSM базова станция. Там положението ще е трагично, но и в двата случая нямаш много опций......... Едната е уйкенда да се махнеш от София..:) ;)Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на нейонизиращи микровълнови полета генерирани от WiFi и др. Комуникационни (GSM) устройства. Под биологично въздействие се подразбира появата на биохимични ефекти, психологични и поведенчески реакции на организма, тъканите и клетките под действие на нейонизиращо лъчение:
  главоболие, световъртеж, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, повишена уморяемост, нервност, раздразнителност, сърцебиене, болки в крайниците, болки в ставите, болки в гърдите, нарушенo кръвно налягане, затруднено дишане, храносмилателни проблеми, обща слабост, загуба на памет и концентрация, нарушена нервна система, внезапна умора, втечняване на стъкловидното тяло, плуващи нишки (мътнини) в стъкловидното тяло на окото, катаракт, болки в сърдечната област, сърдечносъдови заболявания, еректилна дисфункция и стерилитет, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, безплодие, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK