"Фрукто Сливен" утроява производството си на плодови пюрета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Фрукто Сливен" утроява производството си на плодови пюрета

Компотите от праскови заемат 80% от продукцията

"Фрукто Сливен" утроява производството си на плодови пюрета

Предприятието инвестира 4.9 млн. лв. в нова административна сграда и производствена линия

14767 прочитания

Компотите от праскови заемат 80% от продукцията

© Капитал


"Фрукто" инвестира 4.9 млн. лв. в предприятието си в Сливен благодарение на реализиран проект по Програмата за развитие на селските райони. Предприятието ще получи по програмата субсидия в размер на 50% от направените инвестиции. Част от средствата са вложени в изграждането на нова административна сграда, която ще бъде открита до месец.

Останалите средства сливенското предприятие използва за закупуване на нова линия за производство на плодови пюрета - основно от праскови и кайсии. Линията ще влезе в експлоатация през юли. "И досега произвеждахме и продавахме плодово пюре, но линията беше стара и с по-малък капацитет. Имахме 1000-тонно танково производство, което ни ограничаваше като възможности.

С новата линия ще можем да произвеждаме 3000 тона пюре на сезон", каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор на "Фрукто Сливен" Димитър Алексиев. Сливенското предприятие снабдява с плодови пюрета български и румънски производители на натурални сокове.

Компоти за износ

Компанията е най-големият производител на компоти от праскови в България - във всички разфасовки те представлява 80% от продуктовата му гама. В предприятието се произвеждат и почти цялата серия от традиционни компоти - череши, вишни, кайсии и сливи. "Фрукто Сливен" поддържа и малки линии за производство на консервирани зеленчуци - около 5-6% от производството.

"През 2014 г. сме преработили 9000 тона праскови. Тази година планираното количество е 12 000 т. Ако успеем да се организираме добре и имаме добра реколта, ще изпълним заплануваното", казва Димитър Алексиев. Продукцията е предназначена изцяло за износ.

"Продаваме основно в Европа и постоянно разширяваме пазарите си. Единствено руският пазар в момента е нестабилен, но там изнасяме все по-малък процент от произведеното", заяви Алексиев. В Европа продукцията се продава най-добре в Италия, Полша, Румъния и Русия. "Миналата година беше трудна заради неблагоприятните климатични условия", казва Алексиев.

В началото на сезона и пролетта имаше много валежи и проблеми по черешите и вишните. В средата на лятото обаче настъпи сух период. Затова за прасковите годината беше сравнително добра. Получи се около 20% спад на реколтата, но положението не беше така тежко, както при зеленчуците – домати, пипер, корнишони, казват от сливенското предприятие. "Фрукто Сливен" разполага със собствена градина от праскови, разположена върху площ 600 дка.

За нея са използвани средства по програма САПАРД. Предприятието има две черешови градини, като планира да създаде още една прасковена градина на площ 140 дка в района на сливенското село Долни чифлик. За изграждане на новата градина ще се търсят възможностите на мярка 4 - Инвестиции в материални активи, съответно подмярка 4.1. – Инвестиции в земеделски стопанства, на новата ПРСР за периода 2014 - 2020 г.

В момента във "Фрукто Сливен" работят 110 души, но през летния период, когато се обработва продукцията, броят на наетите достига 420 души. През последните години предприятието отбелязва ръст в производството и добри финансови резултати. За 2014 г. приходите от продажби на дружеството са 19 млн. лв., ръст от 5% в сравнение с предходната година.

Не става само със стара слава

Славата на Сливенския регион като Долината на прасковите продължава и днес, но фактът, че 50% от прасковите, необходими за производството на "Фрукто Сливен", се внасят от Гърция, говори за сериозни проблеми в сектора. През годините голяма част от традиционните за този край насаждения от праскови са изкоренени.

Друг е въпросът защо добивите са по-ниски и тук е точката, в която трябва да се насочат усилията на земеделците. Качественият посадъчен материал, правилните и навременни решения и обработки в градината са от изключително важно значение за крайния резултат, казва Алексиев.

От няколко години "Фрукто Сливен" провежда кампании за възстановяване на насажденията от праскови в Сливенско и съседните области. Предприятието раздава безплатно облагородени фиданки за компотни праскови и сключва договори със земеделските производители за изкупуване на бъдещата продукция.

През последните 6 години са раздадени над 100 000 дръвчета, а само миналата есен - около 33 000. Желаещите да отглеждат праскови в последните 2 години се увеличават, защото фермерите виждат във времето, че дейността е изгодна, когато изкупуването на продукцията им е гарантирано, казва Алексиев.

"Фрукто" инвестира 4.9 млн. лв. в предприятието си в Сливен благодарение на реализиран проект по Програмата за развитие на селските райони. Предприятието ще получи по програмата субсидия в размер на 50% от направените инвестиции. Част от средствата са вложени в изграждането на нова административна сграда, която ще бъде открита до месец.

Останалите средства сливенското предприятие използва за закупуване на нова линия за производство на плодови пюрета - основно от праскови и кайсии. Линията ще влезе в експлоатация през юли. "И досега произвеждахме и продавахме плодово пюре, но линията беше стара и с по-малък капацитет. Имахме 1000-тонно танково производство, което ни ограничаваше като възможности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK