Борсата в Загреб се оглежда за придобивания

Словенската фондова борса може да бъде продадена до средата на годината

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Фондовата борса в Загреб обмисля потенциална оферта за придобиване на един или повече от своите конкуренти в Югоизточна Европа. Това съобщава президентът на управителния й съвет Ивана Гажич в интервю за SeeNews.

"Ние вече направихме крачка в тази посока със създаването на съвместното дружество между борсите в Скопие, София и Загреб See Link, което да подкрепя развитието на капиталовите пазари в региона. Ние обаче обмисляме и по-нататъшно разрастване чрез придобивания", заявява Гажич, която присъства на конферецията "Шумът на парите" в София.

Регионални борси

На същия форум членът на ръководството на Виенската борса Михаел Бул е коментирал пред SeeNews, че много европейски компании са проявили интерес за придобиване на фондовата борса в Любляна. По думите му решението дали бизнесът в Словения ще бъде продаден трябва да бъде взето до средата на годината. Борсата в Любляна е част от CEE Stock Exchange Group, която включва и борсите във Виена, Будапеща и Прага. Виенската фондова борса придоби 81.1% от оператора на словенската борса през 2008 г., като впоследствие увеличи дела си до 100%.

Гажич е отказала да коментира дали Загребската борса е сред кандидат-купувачите. Друг потенциален обект на придобиване е Българската фондова борса, тъй като държавата предвижда да продаде дела си, отбелязва SeeNews.

SEE Link, която е подкрепена с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие, беше създадена през миналата година с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листнати на борсите в България, Македония и Хърватия. Гажич очаква платформата да започне да работи в началото на 2016 г. По думите й в най-скоро време може да започне разработката на електронната система за търговия на SEE Link, за което до седмици може да бъде обявен конкурс за разработчици и уеб дизайнери.

Държавни дружества

Гажич заявява, че през първите два месеца на 2015 г. оборотът на Загребската борса е бил солиден, но през март и април обемите са спаднали. За цялата година прогнозите са добри, тъй като се очакват първични публични предлагания на две големи държавни компании. Хърватското правителство обмисля продажба на 25% от акциите на енергийното дружество HEP, за което вече са наети като консултанти Morgan Stanley, Sberbank и местното подразделение на UniCredit. Властите също така планират да листнат на борсата HAC-ONC, подразделение на оператора на пътни мрежи Hrvatske Autoceste.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане