Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
20 май 2015, 12:24, 3159 прочитания

"Eлана агрокредит" привлече 14 млн. лв. от инвеститори (допълнена в 18.15 ч.)

Парите ще бъдат използвани за финансиране на покупки на земеделски земи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Структура на ББР ще финансира лизинг на земеделска земя

Офертата на ДЖОБС е насочена към микро- и малки предприемачи, а не към едри земеделци

31 май 2016

"Елана агрокредит" вече финансира и животновъди

Компанията започна да отпуска лизинг за покупка на пасища и ливади

13 юли 2015

Дългият път на Мусачево към Макао

Въпреки забавянето с осем месеца инвеститорите в мегапроекта са решени да го довършат за лятото на 2018 г.

29 май 2015

"Елана агрокредит" ще предлага нови акции в началото на 2015 г.

Набраните пари ще отидат за основната дейност на компанията – финансиране в агросектора

24 сеп 2014

"Елана агрокредит" получи 5 млн. евро заем от ЕБВР

Намеренията са средствата да се инвестират в земеделеска земя до края на лятото

22 апр 2014

Пазарът на земя: инвестирай умно

При доходността в момента покупката си струва само за дългосрочна инвестиция или производство. При това - не само на зърно

14 мар 2014

Пенсионни фондове вече държат над 25% от "Елана Агрокредит"

Дружества от групата на "Алианц" и "Доверие" купиха от акциите на компанията

2 дек 2013

"Елана Агрокредит" привлече професионални инвеститори

В дружеството очакват, че и пенсионните фондове ще купят акции след листването му на БФБ

27 окт 2013
"Елана агрокредит" успя да набере 14 млн. лв. от инвеститори, след увеличението на капитала, съобщиха от компанията за финансиране на инвестиции в земя. До крайната дата са били записани близо 14 млн. акции от общо предложени 15.35 млн. броя. Привлечените средства ще бъдат използвани за основната дейност на дружеството – финансиране на лизинг за покупка на земеделска земя. "Елана агрокредит" е създадено с цел да осигурява пари, предимно на земеделски производители, които искат да купят земя – те получават парите и плащат заема под формата на лизинг. В края на периода, ако са платили всички вноски, земята става тяхна собственост. Ако не успяват да погасят заема, имотът остава собственост на "Елана агрокредит".

Земеделска ниша

Компанията, която е част от групата на холдинг "Елана", навлезе в нишата за кредитиране на земеделски имоти през последните две години. Моделът е нов за България и използва ниша, незаета от банково кредитиране – досега банките рядко се съгласяват да вземат като обезпечение за заеми земеделски земи и така ако производител иска да купи терен за дейност, ще трябва да ипотекира или да събира собствени средства.

Увеличението на капитала е привлякло към проекта и институционални, и индивидуални инвеститори, съответно 57% и 43%, съобщават от "Елана агрокредит". Сред институционалните новият е "NN Пенсионно осигуряване" (бивш "ING Пенсионно осигуряване"), а акции от предишното увеличение имат и пенсионните фондове на "Алианц България" и "ДСК-Родина". По информация от "Елана" новите акции се очаква да бъдат качени за търговия на Българската фондова борса на 23 юни.

Източници на капиталОт компанията съобщават, че от началото на предлагане на лизинговите договори през април 2013 г. са инвестирали 17.05 млн. лв. и са помогнали за закупуването на 23 799 дка земеделски земи. Финансирането на инвестициите е от предишното увеличение на капитала и от банкови заеми. "Елана агрокредит" се листна на БФБ през 2013 г. и с това набра 4.4 млн. лв. Няколко месеца по-късно Европейската банка за възстановяване и развитие му отпусна 5 млн. евро кредит със срок 8 години. В края на годината Societe Generale Експресбанк го финансира с още 3 млн. евро, към които през април тази година са добавени още 2 млн. евро с анекс към договора.

Междувременно "Елана агрокредит" започна и изплащането на дивиденти – от понеделник се превеждат такива за миналата година – по 0.062 лв. брутно на една акция. В момента книжата на компанията се търгуват при цена 1.02 лв., като в днешната сесия все още няма сключени сделки с тях.

Камен Колчев, основател на "Елана Агрокредит" и главен изпълнителен директор на "Елана"

Какви са плановете за развитие на "Елана Агрокредит" след успешното привличане на средства за дейността в това предлагане?

Благодарение на успешното увеличение на капитала дружеството си осигури достатъчен ресурс за развитие на дейността си през следващите близо две години. Привлечените над 14 млн. лева реално ни дават възможност и за допълнително дългово финансиране в рамките на до 28 млн. лева, така че общо дружеството ще може да финансира земеделските производители с над 42 млн. лева. Това ще ни позволи да преминем и към следващия етап от развитие на бизнеса ни, при който ще финансираме нашите клиенти по договорите за финансов лизинг с оборотни (краткосрочни) кредити за торове, препарати, семена, горива, техника, съоръжения за напояване и т.н. Единственото обезпечение по тези кредити ще бъде самата земеделска земя по договорите за финансов лизинг, която по време на целия срок на договора остава собственост на "Елана Агрокредит".

Очаквате ли, че новата Програма за развитие на селските райони ще повлияе на желанието на земеделците да си купуват земята?

Колкото повече стимули се създават за развитието на отрасъла, толкова повече той ще става по-привлекателен. Факт е, че през последните години трайно нараства площта на обработваемите земи. Всичко това нямаше да се случи без инвестициите, които се направиха през предния програмен период от ПРСР. Отварянето на новите мерки ще даде възможност за нови (огромни за мащаба на икономиката ни) инвестиции в земеделския отрасъл. Това няма как да не стимулира интереса за закупуването на земя. Но все пак земеделските площи не са безкрайни и е факт, че вече в отделни региони отчетливо се усеща липса на предлагане.  

В новата ПРСР има мерки като така очакваните програми за хидромелиорации, които по дефиниция изискват закупуване на съответната земя. Същото се отнася и за ставащите все по-популярни инвестиции в трайни насаждения, където придобиването на собствеността върху достатъчно големи парцели е първата и основна стъпка към реализацията на проектите.

Как очаквате да се развива интересът на фермерите към закупуване на земеделска земя?

В България все още земеделските производители притежават значително по-малък процент от земите, които обработват, в сравнение с техните европейски колеги.  Ето защо смятам, че земеделците в краткосрочен и средносрочен план ще продължат да доминират пазара на земя – тенденция, която продължава от близо 5 години. Собствеността на земята ще им даде сигурност и възможност дългосрочно да планират бизнеса си, а това е единственият начин селското ни стопанство да се върне там, където беше преди неуспешно проведената поземлена реформа. В тази връзка можем да кажем, че ние от финансовия сектор сме длъжници на българските фермери. Все още много малко финансови продукти на пазара са съобразени със специфичните им нужди. Даваме си сметка, че това, което стартирахме в ЕЛАНА Агрокредит е само началото и затова планираме през новата 2015/2016 стопанска година да разширим продуктите, които ще предлагаме на своите клиенти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

"Мейк България" завършва нова технология за топлоизолация на сгради "Мейк България" завършва нова технология за топлоизолация на сгради

Компания получи близо 1 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност"

22 фев 2018, 424 прочитания

Държавата продължава да налива пари в един все по-объркан холдинг Държавата продължава да налива пари в един все по-объркан холдинг

Държавната консолидационна компания към икономическото министерство се сдоби с поредна несвойнствена компания - "Еко антрацит", и с нови 55 млн. лв. кредит от ББР

22 фев 2018, 517 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Проект за текстилен материал спечели първа награда в Академия "Иновация в действие"

Инициативата е на "Солвей Соди" и се организира за втора поредна година

Електронното решение срещу корупция

Дигитализирането на процеса по даване на обществени поръчки трябва да стане до 18 октомври, но може да се удължи с още 2 години

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете