Проект за текстилен материал спечели първа награда в Академия "Иновация в действие"

Инициативата е на "Солвей Соди" и се организира за втора поредна година

Финалисти, жури и наградените в конкурса
Финалисти, жури и наградените в конкурса    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Финалисти, жури и наградените в конкурса
Финалисти, жури и наградените в конкурса    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Десет проекта от общо 240 стигнаха до финала на Академия "Иновация в действие", организирана за втора поредна година от компанията "Солвей Соди". Инициативата е отворена за всички студенти или завършили висше образование през последните пет години, които имат интерес към практическите иновации.

Победителите

Първа награда - участие в лятна програма на "Училището на "Солвей" по икономика и мениджмънт" в Брюксел, спечели Велика Петрова с проект за "Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна". Става въпрос за иновативен материал - смес от естествена вълна с добавен за здравина рециклиран полиестер, подходящ за дизайнерски проекти и продукти. С него се постига живописен декоративен ефект, непознат при традиционния филц, обяснява авторката.

Втората награда - магистратура по иновации, предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси - София, беше присъдена на Никол Младенова за "Junk Art Contest - Отпадъците във Варна". Проектът предвижда тридневни събития, посветени на правенето на изкуство от боклуци. Предвиждат се обучения; събиране на боклуци и изработване на различни произведения на изкуството; изложба и търг за най-добрите творения под наслов "Да изкупим боклуците на Варна".

Третата награда - курс по управление на иновации, организиран от Бизнес институт - София, спечели Борислава Иванова с онлайн платформа за окончателна или временна размяна на стари или нови, имащи пазарна стойност, но нежелани от потребителя продукти. Прекомерната консумация (excessive consumerism) и всевъзможни мании за притежаване на все повече вещи се отразява неблагоприятно на месечния бюджет и е огромна тежест за околната среда. А традиционните практики за покупко-продажба на стоки втора употреба не успяват да отговорят на съвременната динамика, не са икономически ползотворни и за двете страни, смята авторката. Затова проектът цели да предостави екологично, социално отговорно и рентабилно решение на последиците от прекомерното пазаруване и притежание на вещи.

Инициативата

Целта на Академия "Иновация в действие" е да подкрепи новаторски идеи и проекти на млади хора. Всеки кандидат получава допълнителни знания и умения в специално организирани работилници в София и Варна с участието на бизнес мениджъри и изобретатели на световно ниво. Тази година темите на академията са: "Устойчиво развитие на средата около нас", "Здравословен живот и безопасност" и "Технологични иновации за устойчиво развитие".

Председател на журито е Спирос Номикос - изпълнителен директор на "Солвей Соди", а почетен председател – Н.пр. Аник ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България. Членове са висши мениджъри от "Солвей Соди", The Business Institute, Havas Worldwide Sofia, "ТехноЛогика", "Девня цимент".

Останалите финалисти

Другите седем проекта, стигнали до финала, са:

- "Тук пресичат деца" на Елена Донкова. Асфалтовата зона - 10-20 метра непосредствено преди пешеходна пътека, в периметъра на училища, детски градини, детски площадки и паркове да бъде изрисувана с фигури на деца, които играят с топка, носят раници и/или държат книга.

- "Машина за използвани пластмасови бутилки" на Кристина Панова. Бутилките се компресират чрез специална преса и се предават за рециклиране. Чрез сензори машината ще улавя движенията на преминаващи наблизо хора и, за да привлече вниманието им, издава звуци.

- "Дизайнерско кошче с пресоващ механизъм" на Стоян Димитров и Румяна Тотева. Реализацията е в аквапаркове, плажове и други терени. Съществен елемент от кошчето е наличието на механизъм, който ще пресова събрания боклук, за да се увеличи вместимостта.

- Make It Visible на Даниела Георгиева. Използване на светлоотразителни ленти, чрез които по-ясно да се очертае пътната маркировка, границата между пътната настилка и бордюра, предстоящи участъци с висока степен на ПТП, дори пешеходни пътеки и кръстовища.

- "Новата пресечна точка на образованието и бизнеса" на Доника Христова. Онлайн платформа за събиране и генериране на реални примери от фирмената практика с цел подпомагане на учебния процес във висшите училища.

- "Kомбиниран туристически фенер/зарядно за телефон, захранван от солена вода" на Камен Стоянов. Създаване на малък и лек източник на енергия, необходим на туристи, къмпингари и рибари.

- "Share and Solve: проект "Социално отговорни ученици" на Сузана Методиева Станимирова. Уебсайт, на който хората ще могат да качват свои казуси с цел решаването им и който ще провокира учениците да поправят нещата, които не им харесват.