От Божурище за Mercedes и Porsche

Германската BHTC отвори завода си край София, чиито приходи ще достигнат 200 млн. лв. до пет години

Персоналът на завода в Божурище ще достигне 500 души до пет години. Инвестицията в производството е 43.5 млн. лв.
Персоналът на завода в Божурище ще достигне 500 души до пет години. Инвестицията в производството е 43.5 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Персоналът на завода в Божурище ще достигне 500 души до пет години. Инвестицията в производството е 43.5 млн. лв.
Персоналът на завода в Божурище ще достигне 500 души до пет години. Инвестицията в производството е 43.5 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова

Една от най-дългоочакваните инвестиции в сектора за автомобилни компоненти в България вече е факт, след като германската компания BHTC даде официален старт на новия си завод в Божурище. Предприятието, което е първото работещо производство в икономическата зона край София, ще доставя автомобилни климатични системи. Инвестицията в производството е 43.5 млн. лв.

Бъдещ растеж

"Бяха ни нужни две години, преди да се спрем на България за завода си в Източна Европа, и сме радостни от избора си", заяви изпълнителният директор на BHTC Томас Шулте при откриването, на което присъства и президентът Росен Плевнелиев. В компанията вече работят около 120 служители, като планът е броят им да достигне 500 в следващите пет години. Заводът има производствено хале от 7500 кв.м и офисна част от 2200 кв.м. В следващите години се планира разширяване на производствените помещения с още 5000 кв.м и допълнителни инвестиции. Предприятието вече произвежда около 4000 панела за климатични системи дневно, като основни клиенти са Daimler, VW, Porsche, камионите MAN, Volvo и Scania. Според Томас Шулте годишните приходи на BHTC в България ще достигнат 200 млн. лв. до пет години. При пълния си капацитет предприятието ще бъде едно от най-големите в групата, която има заводи и в Германия, САЩ, Индия и Китай, както и развоен и търговски център в Япония. За BHTC работят около 1700 души, а приходите за 2014 г. са 357 млн. евро. Основните продукти на компанията са панели и уреди за управление на автомобилни климатични инсталации.

Търсим инженери

За разлика от други фирми в сектора за автомобилни компоненти, които залагат на евтин труд, предприятието има и развоен център. В него вече има заети 45 инженери, които работят директно за проекти в централата на компанията в Липщад. "Броят им трябва да надхвърли 60 до края на годината", заяви пред "Капитал Daily" Мартин Ниланд, изпълнителен директор на BHTC за България. Постепенно те ще започнат да работят и по проекти, които директно ще се произвеждат в завода в Божурище. За групата е важно близо до предприятието да има университет заради центъра за разработки и този факт вероятно е натежал при избора на столицата за място за завода. BHTC оглеждаше и други български градове като Пловдив, а най-голям конкурент в международен план преди три години беше Сърбия, която предлагаше стимули за милиони евро. В България компанията получи сертификат за инвеститор клас А.

Поредният проект

Инвестицията на BHTC е поредната в сектора за автомобилни компоненти, който реализира годишни приходи от над 3 млрд. лв. и има над 30 000 работещи в него. Това е един от малкото промишлени браншове в България, който привлича нови инвеститори и действащите вече компании постоянно разширяват производството си. Компанията за автомобилни сензори Sensata неотдавна обяви, че ще строи втори завод в Пловдив. Японската компания за кабели "Язаки" търси място в централната част на страната за третото си предприятие в България. Неотдавна производство започна и германската Nexans в Плевен.

BHTC е първата работеща компания в държавната икономическа зона в Божурище, която е част от "Национална компания индустриални зони". Паркът се надява да привлече и други производители на автомобилни компоненти през следващите месеци най-малкото заради успешния вече пример с BHTC. 

 
 


4 коментара
 • 1
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  Супер.Успех на завода.Най-любопитно в цялата новина е "развойния център".Ако се случи ще е прекрасно.

 • 2
  arax avatar :-|
  arax

  Много добра новина. Дано повлекат крак и да привлекат и други подобни фирми. Както е лафа - сега полупроводници догодина и цели ;) Сега има фирми за кабели, сензори, климатици и т.н. - може скоро да се започне и сглобяване на цели автомобили, различни от китайски такива ;)

 • 3
  citoyen avatar :-|
  citoyen

  Е това вече е нещо!

 • 4
  kukuband avatar :-P
  kukuband

  Браво, венсеремос!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход