С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация
5 24 май 2015, 9:58, 16367 прочитания

Програмисти извън фермата

Как "МамутДиБи" получи 1.6 млн. евро, за да расте, или какво им е интересното на големите масиви данни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Финландска компания придоби българския стартъп "МамутДиБи" (обновена)

Цената на сделката не е обявена, но според източници на "Капитал" не е висока

28 мар 2018

Чисто х4

След първото обединение на две големи компании за почистване и поддръжка на сгради двата фонда Empower и KJK купиха още две дружества от сектора

30 юни 2017

Чиста сделка

Двете най-големи компании за поддръжка на сгради се обединяват и имат нов основен собственик

19 фев 2016

Бизнес в геометрична прогресия

Софтуерната "Булпрос" се цели в позицията на лидер в Югоизточна Европа с подкрепата на BlackPeak Capital и германски банкер

23 окт 2015

Българското слънце над пустинята

Как компания на баща, син, отскоро и два фонда има уникална система за захранване с ток на места без мрежа

16 окт 2015

Приключение с хляб

Станислава Кунева и Стефка Паунова получиха 24 хил. евро от фонда за рисков капитал Eleven, за да реализират идеята си

26 май 2015

Кои единадесет стартиращи компании получиха допълнително финансиране от Eleven

В осмия инвестиционен прозорец на фонда през януари компаниите полуичиха общо 450 хил.лв.

4 май 2015

Банката за развитие насочва нови 150 млн. лв. към бизнеса

Средствата ще са за дългосрочни нисколихвени кредити с по-ниско изискване за обезпечение

18 мар 2015

Ще разпределим нови 10 млн. евро тази година

Управляващият партньор във фонда NEVEQ II Павел Езекиев пред "Капитал"

13 мар 2015

LAUNCHub предлага нова възможност за финансиране на стартиращи проекти

Крайният срок за кандидатстване е 23 март

11 мар 2015

Как се раждат иновациите

Две основни виждания за креативността се сблъскаха на първия форум Innovation Explorer Day

25 фев 2015

Нови 150 млн. евро за малки и средни фирми

Парите ще са от еврофондове и се очакват от следващата година, ако бъдат одобрени от Брюксел и новото правителство

28 окт 2014
Безкрайни редици с бюра в огромни зали и стотици софтуеристи, които работят на мястото, подобно на гигантски кол-център. Казано по един начин - ферма за програмисти, каквито често се срещат далеч на изток. По друг - нещото, в което "МамутДиБи" не може, а и не иска да се превърне. С целия респект към подобни огромни структури, поне за момента хората от българската софтуерна компания са наясно и че няма как да ги конкурират. Затова се фокусират в нещо по-постижимо и практично. Което не означава, че нямат амбиции. Отскоро постигането им изглежда по-близо - "МамутДиБи" получи финансиране от 1.6 млн. евро от два фонда, като парите ще се използват за разрастване на бизнеса.

Трима в новата мрежа

"МамутДиБи" сключи споразумение за финансиране от общо 1.6 млн евро, като сумата се поделя по равно между Empower Capital и 3TS Capital Partners, стана ясно през изминалата седмица.

Empower Capital е едно от двете управляващи дружества за коинвестиции в България, захранени с еврофондове по инициативата Jеremie и управлявани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). То беше създадено през лятото на миналата година и е под ръководството на Елвин Гури и Томас Хигинс. Другият такъв фонд е BlackPeak Capital, управляван от част от екипа на Entrea Capital. Общо двете дружества имат на разположение 25 млн. евро, които в момента се разпределят за инвестиции в малки и средни работещи български компании. Освен вече да имат бизнес, другото условие е да има още един инвеститор, несвързан със собствениците на "харесаното" дружество, който да влиза със сума, равна на отпуснатата от фонда.

В случая такъв партньор е 3TS Capital Partners - фонд за дялови инвестиции, фокусиран върху Централна и Източна Европа, който в България до 2012 г. имаше участие в Investor.Сумата от 1.6 млн. евро всъщност се дава срещу миноритарно участие на двата инвеститора, поделено между тях също по равно. Процентът, който фондовете придобиват в "МамутДиБи", обаче е обект на споразумение за конфиденциалност и затова не беше обявен.

Тройката в началото

Понастоящем "МамутДиБи" е по равно собственост на трима предприемачи - Стив Кайл, Ангел Митев и Александър Алдев. Те са и основателите й през 2011 г., след като са работили дотогава заедно в "Сайънт" (която малко преди това беше продадена на американската VMWare). Всъщност Стив Кайл управляваше "Сайънт" до момента на сделката.

След инвестицията на двата фонда мажоритарно "МамутДиБи" ще остане собственост на тримата предприемачи. Принципно обаче участието на Empower Capital означава, че планираният изход е продажба на цялата компания. Още при основаването на фонда беше обявено, че срокът, в който това трябва да се случи за всяко дружество, в което той инвестира, е осем години с възможност за една година удължаване. На теория вариантът първоначалните собственици да изкупят дела на фондовете е валиден, но целта е по-скоро намиране на инвеститор за цялата компания.

Големи, по-големи и още по-големи

Както може и да се очаква при сделка за софтуерна компания, интересното в случая е какво предлага тя. При "МамутДиБи" това е продукт за съхранение и анализ на големи бази данни, удобен за използване от клиенти в най-различни сфери. Той дава възможност на потребителите интерактивно да анализират и да създават отчети със своите данни в уеб базирана платформа, при това без да използват услугите на хора от "МамутДиБи". "През първите две години след създаването на "МамутДиБи" този продукт е бил разработван и през това време компанията не е имала, нито търсила клиенти. Реално първите такива се появяват през октомври 2013 г.", разказа Боян Бенев, маркетинг директор на фирмата.

Продуктът за анализ е приложим за телекомуникационни, логистични, медийни, търговски, картови оператори и изобщо всякакъв тип дружества, които използват или генерират големи бази данни. На тяхна основа той може да изпълнява поставени от служителите на компанията задачи. Например в случая с логистична компания - да определи цената на всеки възможен маршрут за доставка на определен товар до зададена точка. Или да покаже по кои канали дадена реклама на определена стока или компания е най-ефективна. Или да очертае тенденциите в потребителското поведение (или потребление) така, че телекомуникационна или търговска фирма да може да пригоди към тях програмите си за насърчаване на лоялността на клиентите.

Клиентите на "МамутДиБи" в момента в основната си част са международни или чуждестранни компании, но има и български. "Мобилтел" например използва продукта на "МамутДиБи" за анализ на трафика, Carrefour (веригата в чужбина) - за анализ на използването на картите за лоялност, Publicis - за анализ на данни от социалните медии, Piano Media - за поведението на читателите, DHL - за прогнозиране на ценовите нива за въздушен превоз на товари в световен мащаб, Transmetrics - за изчисляване на карго капацитети.

Това, което отличава продукта на "МамутДиБи" от подобните, създадени от която и да било друга, включително много голяма софтуерна компания, според Боян Бенев далеч не е само в пъти по-ниската му цена. "Да, нашият продукт е значително по-евтин, но не това е основното му предимство. По-същественото е, че той може да се използва с по-прости хардуерни системи, може да работи и с не чак толкова големи бази данни и е изключително бърз", казва Бенев.

Чекова книжка и още нещо

Именно продуктът заедно с екипа на "МамутДиБи" са сочени и от инвеститорите като основна причина точно това да е изборът им за дяловото участие. "Има три причини да инвестираме в компанията. Първо, тя предлага много добро решение за сектор, който се нуждае от него. Второ, проектът е на хора с история. И трето, за ко инвеститор ни поканиха 3TS, които са със солиден опит при инвестициите в успешни компании." Три причини за участието на 3TS сочи и Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър във фонда: "Първата е екипът от хора, които съчетават предприемачески опит с високо ниво на професионализъм. Втората - продуктът, който има качествата да донесе ръст. И третата - общата ни убеденост с ко инвеститора, че това вложение е переспективно".

"Идеята ни е да постигнем солиден растеж", казва Боян Бенев. Парите на новите акционери предстои да се вложат в разширяване на дейността на "МамутДиБи", наемане на повече "технологична" работна ръка (в момента във фирмата работят 30 души общо програмисти и мениджмънт) и поемане на нови клиенти, предимно в Западна Европа. Според Бенев вече има сериозен интерес към продукта от компании от Азия, САЩ и Европа.

"Да, възнамеряваме да растем", казва Бенев и признава, че всички са наясно, че в един момент ще трябва да продадат компанията. По думите му обаче хоризонтът в случая е по-скоро да се създаде успешна и конкурентна българска софтуерна компания, която да демократизира анализа на бази данни, правейки ги достъпни за по-широк кръг потребители. "И досега сме имали предложения срещу пари да заминем за САЩ например. Но екосистемата тук ни харесва. Аз лично не намирам причина да замина при първото добро финансово предложение", категоричен е той.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Защо американците не гледат световното по футбол Защо американците не гледат световното по футбол

За първите 10 дни зрителите по Fox Sports са били с 44% по-малко в сравнение с първенството в Бразилия

24 юни 2018, 130 прочитания

БЕХ емитира облигации за 400 млн. евро, с които ще плати стар дълг БЕХ емитира облигации за 400 млн. евро, с които ще плати стар дълг

Заемът на държавния холдинг е с най-ниската досега лихва и е за по-дълъг период - от 7 години

24 юни 2018, 144 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Next Level: Нашите връстници не преследват възможностите, а по-скоро чакат те да дойдат при тях

Носителите на наградата "Най-добър стартъп" на младежкия форум "Изгряващи звезди", организиран от "Джуниър ачийвмънт", разказват откъде идва вдъхновението за техния проект Next Level

Георги Мутафчиев: Докато човек не е дал истински старт на своя бизнес, не може да твърди, че има компетенции в неговата сфера

Носителят на наградата "Най-добър стартъп" на младежкия форум "Изгряващи звезди", организиран от "Джуниър ачийвмънт" разказва откъде идва вдъхновението за неговия проект Knnect.Me

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 юни)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Помощ и вдъхновение за младите хора

Програмата "Дай старт на успеха" на "Джуниър ачийвмънт" и "Кока-Кола ХБК" влиза в училище, за да помогне на младитe да намерят нужната мотивация за развитие

Юбилейното 10-то издание на форума "Изгряващи звезди" събра най-добрите ученически и студентски стартъпи в България

В рамките на събитието, организирано от "Джуниър ачийвмънт България", бяха връчени награди в повече от 15 категории на младежи от цялата страна

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Собственикът на Lidl и Kaufland вече е най-големият търговец на дребно в Европа

Schwarz Gruppe изпревари по приходи френската Carrefour

Сделката за Гърция: Спасение, но под друго име

Гърция и Европейската комисия са пред сделка, която ще позволи на Атина да излезе от спасителната програма

Създателят на брандове от Шумен

Красен Кюркчиев, изпълнителен директор на "Фикосота", пред "Капитал"

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фрида: бит и душевност

След "Мастабата" на Кристо изложбата, посветена на живота на Фрида Кало, е достатъчна причина да планирате пътуване до Лондон в следващите месеци

Нежна е нощта

Лубри показва Ladies Only в Пловдив

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 23.06.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

DAILY @7AM // 23.06.2018 Прочетете