С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 24 май 2015, 9:58, 17560 прочитания

Програмисти извън фермата

Как "МамутДиБи" получи 1.6 млн. евро, за да расте, или какво им е интересното на големите масиви данни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Безкрайни редици с бюра в огромни зали и стотици софтуеристи, които работят на мястото, подобно на гигантски кол-център. Казано по един начин - ферма за програмисти, каквито често се срещат далеч на изток. По друг - нещото, в което "МамутДиБи" не може, а и не иска да се превърне. С целия респект към подобни огромни структури, поне за момента хората от българската софтуерна компания са наясно и че няма как да ги конкурират. Затова се фокусират в нещо по-постижимо и практично. Което не означава, че нямат амбиции. Отскоро постигането им изглежда по-близо - "МамутДиБи" получи финансиране от 1.6 млн. евро от два фонда, като парите ще се използват за разрастване на бизнеса.

Трима в новата мрежа


"МамутДиБи" сключи споразумение за финансиране от общо 1.6 млн евро, като сумата се поделя по равно между Empower Capital и 3TS Capital Partners, стана ясно през изминалата седмица.

Empower Capital е едно от двете управляващи дружества за коинвестиции в България, захранени с еврофондове по инициативата Jеremie и управлявани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). То беше създадено през лятото на миналата година и е под ръководството на Елвин Гури и Томас Хигинс. Другият такъв фонд е BlackPeak Capital, управляван от част от екипа на Entrea Capital. Общо двете дружества имат на разположение 25 млн. евро, които в момента се разпределят за инвестиции в малки и средни работещи български компании. Освен вече да имат бизнес, другото условие е да има още един инвеститор, несвързан със собствениците на "харесаното" дружество, който да влиза със сума, равна на отпуснатата от фонда.

В случая такъв партньор е 3TS Capital Partners - фонд за дялови инвестиции, фокусиран върху Централна и Източна Европа, който в България до 2012 г. имаше участие в Investor.Сумата от 1.6 млн. евро всъщност се дава срещу миноритарно участие на двата инвеститора, поделено между тях също по равно. Процентът, който фондовете придобиват в "МамутДиБи", обаче е обект на споразумение за конфиденциалност и затова не беше обявен.

Тройката в началото

Понастоящем "МамутДиБи" е по равно собственост на трима предприемачи - Стив Кайл, Ангел Митев и Александър Алдев. Те са и основателите й през 2011 г., след като са работили дотогава заедно в "Сайънт" (която малко преди това беше продадена на американската VMWare). Всъщност Стив Кайл управляваше "Сайънт" до момента на сделката.

След инвестицията на двата фонда мажоритарно "МамутДиБи" ще остане собственост на тримата предприемачи. Принципно обаче участието на Empower Capital означава, че планираният изход е продажба на цялата компания. Още при основаването на фонда беше обявено, че срокът, в който това трябва да се случи за всяко дружество, в което той инвестира, е осем години с възможност за една година удължаване. На теория вариантът първоначалните собственици да изкупят дела на фондовете е валиден, но целта е по-скоро намиране на инвеститор за цялата компания.

Големи, по-големи и още по-големи

Както може и да се очаква при сделка за софтуерна компания, интересното в случая е какво предлага тя. При "МамутДиБи" това е продукт за съхранение и анализ на големи бази данни, удобен за използване от клиенти в най-различни сфери. Той дава възможност на потребителите интерактивно да анализират и да създават отчети със своите данни в уеб базирана платформа, при това без да използват услугите на хора от "МамутДиБи". "През първите две години след създаването на "МамутДиБи" този продукт е бил разработван и през това време компанията не е имала, нито търсила клиенти. Реално първите такива се появяват през октомври 2013 г.", разказа Боян Бенев, маркетинг директор на фирмата.

Продуктът за анализ е приложим за телекомуникационни, логистични, медийни, търговски, картови оператори и изобщо всякакъв тип дружества, които използват или генерират големи бази данни. На тяхна основа той може да изпълнява поставени от служителите на компанията задачи. Например в случая с логистична компания - да определи цената на всеки възможен маршрут за доставка на определен товар до зададена точка. Или да покаже по кои канали дадена реклама на определена стока или компания е най-ефективна. Или да очертае тенденциите в потребителското поведение (или потребление) така, че телекомуникационна или търговска фирма да може да пригоди към тях програмите си за насърчаване на лоялността на клиентите.

Клиентите на "МамутДиБи" в момента в основната си част са международни или чуждестранни компании, но има и български. "Мобилтел" например използва продукта на "МамутДиБи" за анализ на трафика, Carrefour (веригата в чужбина) - за анализ на използването на картите за лоялност, Publicis - за анализ на данни от социалните медии, Piano Media - за поведението на читателите, DHL - за прогнозиране на ценовите нива за въздушен превоз на товари в световен мащаб, Transmetrics - за изчисляване на карго капацитети.

Това, което отличава продукта на "МамутДиБи" от подобните, създадени от която и да било друга, включително много голяма софтуерна компания, според Боян Бенев далеч не е само в пъти по-ниската му цена. "Да, нашият продукт е значително по-евтин, но не това е основното му предимство. По-същественото е, че той може да се използва с по-прости хардуерни системи, може да работи и с не чак толкова големи бази данни и е изключително бърз", казва Бенев.

Чекова книжка и още нещо

Именно продуктът заедно с екипа на "МамутДиБи" са сочени и от инвеститорите като основна причина точно това да е изборът им за дяловото участие. "Има три причини да инвестираме в компанията. Първо, тя предлага много добро решение за сектор, който се нуждае от него. Второ, проектът е на хора с история. И трето, за ко инвеститор ни поканиха 3TS, които са със солиден опит при инвестициите в успешни компании." Три причини за участието на 3TS сочи и Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър във фонда: "Първата е екипът от хора, които съчетават предприемачески опит с високо ниво на професионализъм. Втората - продуктът, който има качествата да донесе ръст. И третата - общата ни убеденост с ко инвеститора, че това вложение е переспективно".

"Идеята ни е да постигнем солиден растеж", казва Боян Бенев. Парите на новите акционери предстои да се вложат в разширяване на дейността на "МамутДиБи", наемане на повече "технологична" работна ръка (в момента във фирмата работят 30 души общо програмисти и мениджмънт) и поемане на нови клиенти, предимно в Западна Европа. Според Бенев вече има сериозен интерес към продукта от компании от Азия, САЩ и Европа.

"Да, възнамеряваме да растем", казва Бенев и признава, че всички са наясно, че в един момент ще трябва да продадат компанията. По думите му обаче хоризонтът в случая е по-скоро да се създаде успешна и конкурентна българска софтуерна компания, която да демократизира анализа на бази данни, правейки ги достъпни за по-широк кръг потребители. "И досега сме имали предложения срещу пари да заминем за САЩ например. Но екосистемата тук ни харесва. Аз лично не намирам причина да замина при първото добро финансово предложение", категоричен е той.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

"Синергон холдинг" поиска официално да купи "Ви газ България" 1 "Синергон холдинг" поиска официално да купи "Ви газ България"

Собствеността на пазара на пропан-бутан ще стане още по-концентрирана

19 мар 2019, 845 прочитания

Strategies for Ecommerce success 2019: Как John Lewis & Partners постига най-доброто от своите физически и онлайн магазини Strategies for Ecommerce success 2019: Как John Lewis & Partners постига най-доброто от своите физически и онлайн магазини

Луиза Никълс, ръководител на търговския отдел Home Online на веригата, ще говори за успешното приспособяване към бързо променящия се климат в ритейла

19 мар 2019, 656 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (25 февруари – 3 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (18 - 24 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Собственикът на Lidl и Kaufland вече е най-големият търговец на дребно в Европа

Schwarz Gruppe изпревари по приходи френската Carrefour

Централните банкери на помощ. Серия поредна

ЕЦБ и Федералният резерв се отказаха от плановете си за вдигане на лихвите през тази година

Джейсън Кинг: Инвестицията на PPF в "Теленор" е дългосрочна

Главният изпълнителен директор на "Tеленор България" пред "Капитал"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Мисис Василева

Дългогодишната преводачка от английски език Иглика Василева за това как се променя работата ѝ през десетилетията

Не е истина

Как да разпознаваме невярната информация: няколко лесни за ползване програми и онлайн инструменти за проверка на фактите

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 16.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов "Апартаментгейт" при ГЕРБ, Борисов "спаси" пенсиите

Емисия

DAILY @7PM // 19.03.2019 Прочетете