"Пикадили" взе 11.8 млн. евро кредит

Обединението на веригата с "Карфур" още не се е случило

"Пикадили" все по-ясно се дистанцира от "Карфур" - въпрос на 46 млн. лв. през юни
"Пикадили" все по-ясно се дистанцира от "Карфур" - въпрос на 46 млн. лв. през юни    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
"Пикадили" все по-ясно се дистанцира от "Карфур" - въпрос на 46 млн. лв. през юни
"Пикадили" все по-ясно се дистанцира от "Карфур" - въпрос на 46 млн. лв. през юни    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Липса на пари, растящи задължения към доставчици и наемодатели и проскърцвания в отношенията по оста на обединението "Пикадили" - "Карфур". На фона на тези събития, валидни за двете вериги от месеци, не е изненадващ фактът, че се прибягва до кредити. Въпросът е доколко те ще решат генералния проблем със задлъжнялостта - тоест дори и да бъдат платени част от натрупаните сметки към производители и дистрибутори, дали няма бързо да бъдат натрупани нови. И дали сливането на "Пикадили" и "Карфур", което още не се е случило юридически, няма да се отмени изобщо. И всеки да опита да се спаси поединично.

Инвестбанк вместо "Пиреос" плюс малко кеш

Според документи по партидата на "Пикадили" в Търговския регистър Инвестбанк финансира с 11.8 млн. евро "Пикадили" и "Селект трейд". Последното всъщност е дружеството, което пое функцията на външен посредник на веригата. То от нейно име купува стоките от доставчиците и ги продава на "Пикадили" и "Карфур". Кредитът е обезпечен със залог на "Пикадили", включително стоката по магазините й (според договора за залог не по-малко от 15 млн. лв. във всеки един момент), имотът за логистичния й център от над 73 декара в Елин Пелин, вземанията на компанията и търговските й марки. Договорът е подписан на 14 май тази година, става ясно от регистъра.

От цялата сума на кредита до 1.8 млн. евро ще отидат за издаване и преиздаване на банкови гаранции за плащане на наеми на помещенията, където са обектите на веригата. Останалите до 10 млн. евро са овърдрафт, с който ще се рефинансира старо задължение на "Пикадили" към Банка "Пиреос", ще се изплащат суми с настъпил падеж на "Пикадили" към доставчици и ще се финансира дейността на "Селект трейд".

"Рефинансирането е за оперативни цели и би трябвало да даде на доставчиците по-голяма сигурност", коментира Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на "Пикадили".

Заедно можем повече или не можем заедно

Колко точно пари от споменатите 10 млн. евро ще отидат за рефинансиране на стария кредит и колко - за плащане на стари фактури, от "Пикадили" не отговориха. Оттам обаче са категорични, че експозицията към "Пиреос" е била сравнително малка и всъщност по-голямата част от новото финансиране ще отиде за намаляване на задълженията към доставчиците.

"Кредитът от "Пиреос" беше със строго определена цел за финансиране на банкови гаранции към наемодатели на магазините на "Пикадили". Новото финансиране е част от цялостната ни инвестиционна програма. Това включва подобряване на обслужването, асортимента и качеството в магазините, както и намаление на задълженията към нашите доставчици и подобряване на търговските отношения", обясниха от веригата. Преди около две седмици производители обявиха, че по тяхна информация дълговете на обединението "Пикадили" - "Карфур" са над 20 млн. лв. По-интересното е друго - обявеното още през ноември миналата година обединение на двете вериги не само че все още не е факт, но и се бави. "Има забавяне в изпълнението на договора за сливане, което е извън контрола на "Пикадили". Поради това забавяне и очакваното увеличение на капитала от 46 млн. лв. все още не е налице. Междувременно до изпълнение на всички условия по договора и формализирането на обединението двете вериги продължават да са отделни и независими юридически лица, всяко носещо отговорност за своята търговска дейност. В момента страните водят разговори за уточняване на сроковете за изпълнение на условията по договора за финализиране на сливането", казаха от офиса на Таня Косева-Бошова.
Всъщност въпросните 46 млн. лв. бяха обявени като предстоящо финансиране от "Маринопулус" (гръцкия франчайзьор на "Карфур") под формата на увеличение на капитала на "КМБ България". Според първоначалните изявления от ноември 2014 г. парите се очакваше да дойдат още до края на годината. По официална информация от "Пикадили" срокът за тях в договора за обединението е юни 2015 г. Вече втори път обаче от веригата подчертават, че вливането им е условие за довършване на сделката обединение с "Карфур".

Докато "Пикадили" тегли заем, два източника на "Капитал" казаха, че от "Карфур" предлагат на доставчиците си чекове, т.е. и там опитват някакви форми на разплащане.

Междувременно от "Пикадили" обясниха, че не са се отказали от идеята за строеж на логистичен център. "Изграждането му е част от инвестиционната ни програма за 2016 и 2017 г., като за целта вече има закупен терен, изработен проект и разрешение за строителство", казаха оттам.

Още от Капитал