"Калинел" - Троян, инвестира 6 млн. лв в разширение на производството

"Постоянно подобряваме технологичния процес", казва инж. Марин Радевски, собственик на "Калинел".

"Калинел" - Троян, инвестира 6 млн. лв в разширение на производството

Компанията е сред големите доставчици на IKEA и вложението е в отговор на нарасналото търсене

Мара Георгиева
29850 прочитания

"Постоянно подобряваме технологичния процес", казва инж. Марин Радевски, собственик на "Калинел".

© Юлия Лазарова


7.9 млн. лв. е печалбата на компанията през 2013 г., което е ръст с почти 50%.

"Калинел" - един от основните доставчици на текстил за дома за магазините на IKEA в цял свят, ще инвестира 6 милиона лева в нова производствена база в Троян. Увеличеният капацитет ще даде възможност на предприятието да отговори на нарасналия брой поръчки и да покрие високите изисквания както на шведската мебелна верига, така и на други задгранични партньори, съобщиха от компанията.

Обектът от над 5 хил. кв

Новата сграда е с площ над 5000 кв. метра, предназначени за производство и административна част. "За да отговорим на изискванията на нашите клиенти и в съответствие с нашата фирмена политика, ние непрекъснато подобряваме действащите технологични процеси и внедряваме нови, екологично съобразени технологии. Тези изисквания предопределиха и избора ни на партньор за проектантските и строителните дейности -  инженеринговата и строителна компания "Кастело Прикаст", коментира инж. Марин Радевски, собственик на "Калинел".

Продукцията на фирмите, които работят за IKEA, трябва да отговарят на модела на поведение IWAY (The IKEA Way on Purchasing Products, Materials and Services). Той задава минималните изисквания на веригата към доставчиците, които в повечето случаи са по-строги от тези на българското и европейското законодателство. Сред тях са безопасни и здравословни условия на работа; стриктно съблюдаване на местното законодателство; предпазливост по отношение на химикалите; ниво на машинен парк, сграден фонд, технологично оборудване, иновации и др.

Изпълнителят

"Кастело Прикаст" е инженерингова и строителна компания с 30-годишен европейски опит, специализирана в изграждането на индустриални сгради. Фирмата прави проектиране, производство и монтаж на промишлени и инфраструктурни конструкции от сглобяем стоманобетон и вече инвестира в нов завод за стоманобетонови елементи в Равно поле.

Вече са изградени или са в ход на изграждане обекти на "Кастело Прикаст" в над 11 промишлени зони, разположени в цялата страна. Компанията е избрана за изпълнител на обекта заради бързия монтаж, по-дългия експлоатационен живот на проектираните конструкции и съвременните технологии на строителство при изграждането на промишлени сгради, които позволяват безпроблемно да бъдат покрити изискванията на шведския мебелен гигант.

"Калинел" ЕООД е основана през 1994 г. в Троян със сто процента частен капитал. Фирмата стартира дейността си с производството на вата за мебелната и шивашката индустрия. Двадесет години по-късно тя е с позиции не само на българския, но и на международния пазар като производител на възглавници за спане, декоративни възглавници, калъфи за матраци и матрак-протектори, завивки, полиестерна вата.

Компанията притежава три фабрики в България и една в Сърбия. За миналата година компанията все още няма публикуван отчет, но за 2013 г. приходите и се повишават с над 7% до 83.8 млн. лв. Печалбата расте с по-голям темп - близо 50% до 7.971 млн. лв.

7.9 млн. лв. е печалбата на компанията през 2013 г., което е ръст с почти 50%.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    liubopitkovski avatar :-|
    liubopitkovski

    Има ли желание за работа и развитие, има и начин. Иначе оправдания винаги ще се намерят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход