IKEA инвестира 1 млрд. евро за борба с климатичните промени

Компанията вече има значителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници

IKEA Foundation ще отдели 400 млн. евро за помощ на хората в регионите, най-тежко засегнати от глобалното затопляне.
IKEA Foundation ще отдели 400 млн. евро за помощ на хората в регионите, най-тежко засегнати от глобалното затопляне.    ©  Пламен Панов
IKEA Foundation ще отдели 400 млн. евро за помощ на хората в регионите, най-тежко засегнати от глобалното затопляне.
IKEA Foundation ще отдели 400 млн. евро за помощ на хората в регионите, най-тежко засегнати от глобалното затопляне.    ©  Пламен Панов

Шведската мебелна верига IKEA възнамерява да инвестира 1 млрд. евро за възобновяема енергия и други мерки за справяне с климатичните промени, съобщава Financial Times. С този ход компанията задминава дори някои държави по отношение на усилията за справяне със замърсяването от изкопаеми горива, отбелязва изданието. Най-големият търговец на мебели в света обяви, че ще инвестира 500 млн. евро от предвидената сума за вятърна енергия, а други 100 млн. евро – за слънчева енергия. Предвижда се инвестициите да се осъществят през следващите пет години. За същия период подразделението за благотворителност на групата IKEA Foundation ще отдели други 400 млн. евро за помощ на хората в регионите, най-тежко засегнати от глобалното затопляне.

Време за промяна

Групата призовава и други бизнеси да предриемат подобни действия, изтъквайки, че така промените при генерирането на електричество в световен мащаб могат да се осъществят много по-бързо от очакваното. "Ако всеки бизнес и организация направят същото като нас, това може да направи възобновяемите източници основни за генерирането на енергия около 2020 г. или малко след това", заявява Стив Хауърд, директор по устойчивостта в IKEA.

Компанията обяви решението си, докато представители на близо 200 държави се събират в германския град Бон, за да работят върху текст на договор за климатичните промени. Това споразумение трябва да бъде финализирано на специална среща на ООН, която ще се проведе през декември в Париж. Една от пречките пред преговорите е нежеланието на някои богати държави да удовлетворят исканията на по-бедни страни за финансова помощ за справяне с климатичните промени.

Ролята на бизнеса

Решението на IKEA показва възможностите на частния сектор да повлияе на тези процеси. Компанията обаче е собственост на семейството на основателя й и не е изправена пред същите ограничения като публично търгуваните компании, отбелязва FT. Все пак след 20 години на преговори изглежда възможно подписването на значима международна сделка за климатичните промени, което кара повече компании и инвеститори да изразяват по-активни позиции по въпроса в последно време.

През миналия месец френският застраховател Axa обяви, че ще се откаже от инвестиции на стойност 500 млн. евро във въглищната индустрия и ще утрои тези в зелени проекти до 3 млрд. евро към 2020 г. От своя страна норвежкият парламент излезе с искане до държавния инвестиционен фонд да намали вложенията си в компании, добиващи или използващи въглища. Миналата седмица шест от най-големите европейски петролни и газови компании изпратиха писмо до ООН, с което предлагат помощта си за изработване на глобална система за оценка на въглеродното замърсяване.

Анагажиментите на IKEA за 1 млрд. разходи са значителни за компания с годишни приходи от 28.7 млрд. евро, което е около една трета от продажбите на Axa. Шведската група вече е значим играч на пазара на възобновяема енергия и е инвестирала 1.5 млрд. евро в соларни централи от 2009 г. Компанията вече е инсталирала 700 хил. соларни панела в собствените си сгради като част от плановете да произвежда зелена енергия, отговаряща на потреблението й до 2020 г. IKEA разполага и с 314 вятърни турбини, основно в Канада и САЩ.

Още от Капитал