Оглеждаме пет български компании за инвестиция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оглеждаме пет български компании за инвестиция

Оглеждаме пет български компании за инвестиция

Управляващият партньор в KJK Capital Куста Аима пред "Капитал"

Гергана Михайлова
9529 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Куста Аима е основател и управляващ партньор на финландската компания KJK Capital, която предлага финансови услуги, управление на активи и фонд мениджмънт. Нейни клиенти са пенсионни и застрахователни дружества предимно от Скандинавия. След години опит в Прибалтика компанията е ориентирала последните си два фонда към инвестиции на Балканите. България вече е на картата на финландците с покупки на дялове в три компании. Намеренията са до края на годината KJK да влезе в още едно или две български дружества. Според Куста Аима дотук са събрани пет предложения.

С какво регионът на Балканите привлича интереса ви като инвеститор?

- Регионът е интересен за нас и присъстваме на него от няколко години. Говоря за България, Румъния и страните от бивша Югославия, но не и Турция и Гърция. Вижда се, че кризата създаде трудности, но мина достатъчно време, за да започне да се усеща стабилизация в реалната икономика. Всъщност тук има компании, които не фалираха в този период и продължават да работят. Производствените разходи са ниски в сравнение с Германия и останалите части от Европа. Много от бизнесите са с добри фундаменти и се нуждаят от финансиране. Затова сме тук. А и все още няма много инвеститори, с които да се конкурираме на местна почва.

Досега сте инвестирали в балтийските страни. Какви са приликите и разликите между тях и това, което предлагат България и регионът?

- В момента тук активите са по-евтини, подценени. А разликите произтичат от това, че балтийските страни са били доста по-дълго в Европейския съюз от вас и вече са успели да постигнат голяма разлика с онова, което са били през 90-те. Вероятно обществото и икономиката ви в момента са с 5 или с 10 години назад от балтийските страни, но това е нормално. Те започнаха по-рано, логично са постигнали повече. А за нас като инвеститори задачата е да пренесем тук това, което сме научили досега. Защото проблемите, с които се сблъскват например компаниите в хранително-вкусовия бранш, са абсолютно едни и същи.

Кои сектори ви интересуват?

- Ние не сме секторни инвеститори и не сме се фокусирали върху нещо конкретно. Мога да ви кажа в какво не влагаме пари: не инвестираме в стартиращи бизнеси и във венчър проекти с висок риск. Интересуваме се от бизнеси, които имат история, генерират приходи и се управляват от добър мениджмънт. Гледаме към индустриални компании, които са продуктово ориентирани и имат позиции на външните пазари като износители.

Колко големи трябва да са те, за да попаднат на радара ви?

- Средни по големина, с годишни продажби в рамките на 10 - 50 млн. евро. Но има три неща, които са по-важни в случая - дали компанията прави пари, дали е готова да сподели печалбите си с акционерите и дали го прави поравно, без да ощетява малките собственици. За съжаление има лоши практики, които сме наблюдавали в други страни.

Такива компании обикновено нямат проблем с набавянето на финансиране. Защо смятате, че биха приели офертата ви?

- Ние можем да купим и цели компании, ако преценим, че под наш контрол те ще пораснат по-бързо. Има бизнеси, които растат и сами, но с бавен темп. Рано или късно те осъзнават, че е по-добре да имат финансов партньор, който ускорява нещата.

Обикновено какъв дял целите да придобиете в една компания?

-  Не се интересуваме само от миноритарни участия. Понякога купуваме и 100% от акциите на компаниите, които ни интересуват. Случва се и да осигуряваме дългово финансиране за компании, в които притежаваме дял.

А в каква възвращаемост се целите?

- Като дялов инвеститор в тази част на света търсим около 20% годишно. Имаме предвид и че не всеки проект е успешен, така че тази цел е висока, за да могат да се компенсират проектите, които не са оправдали очакванията.

Колко фонда управлявате и колко от тях са насочени към възможности в региона и конкретно в България?

- Имаме пет фонда, като два от тях са активни тук. Първият ни балкански фонд стартира през 2012 г. с ресурс 70 млн. евро, напълно инвестирани. Две от експозициите му са в България. Това са "Софарма" (3.2%) и "ЧЕЗ Разпределение" (2.2%). Миналата година създадохме втория фонд. Неговият капацитет е 75 млн. евро и вече имаме първата си инвестиция в България. Тя е във финансовия сектор и по-конкретно в "Еврохолд България" (12%). Нямаме предварително определен брой на компаниите, в които да инвестираме, но може би средствата ще стигнат за около 15 компании. Нямаме и лимити за всяка от държавите в региона. Но се надявам в България да имаме поне една или две инвестиции, и то до края на тази година.

Как попаднахте на последната си инвестиция тук - "Еврохолд България"?

- Ние тъкмо търсехме подобна инвестиция в България или Украйна, когато получихме предложението от самата компания. Те се обърнаха към нас, те бяха активните. Ние познаваме мениджмънта й от 2006-2007 г., още в първите години след листването на борсата.

Доволни ли сте от вложенията си в България до момента и има ли нещо, което ви притеснява?

- Имаме основателна причина да инжектираме капитал в "Еврохолд България". Очевидно разполагаме с вътрешна информация за техните планове за развитие. Подобна инвестиция бяхме направили в Прибалтика. В застрахователния бизнес тече консолидация, която ще продължи. Ще дойде момент, в който пазарът ще стане нормален. Печалбите ще се подобрят. А има и друг момент - проникването на застрахователни услуги сред населението в България все още е ниско, но след време очаквам да настигнете останалите страни от Европа.

За "Софарма" ще кажа само, че това е една от водещите компании в страната, които трябва да дават пример на останалите. Обикновено тя разпределя дивидент. Тази година обаче предложението към акционерите е да няма дивидент, което ни разочарова. По същия начин ни разочарова и ЧЕЗ.

Колко дълъг е хоризонтът на инвестициите ви?

- Средно пет години с опция за удължаване, ако обстоятелствата се променят. Някои от най-дългите ни периоди на задържане на инвестицията са били 10 години.

Близо ли сте до изход от "Софарма" и ЧЕЗ?

- Това са инвестиции на фондовия пазар и за момента нямаме планове, които да обявим.

Как планирате да приберете печалбата си от тези инвестиции - с продажба на акциите на борсата?

- Котировките на българския капиталов пазар не са особено високи. Кризата до голяма степен уби пазара. Но смятам, че нещата ще се променят, инвеститорите ще дойдат най-накрая.

Колко възможности за инвестиции в България намерихте при това си посещение?

- В момента на масата стоят пет проекта, различни идеи, които обмисляме. На този етап не мога да говоря с имена, но бизнесите са в областта на хранително-вкусовата промишленост и индустриалните услуги.

Държите ли компаниите, в които инвестирате, да са публични?

- Нямаме ограничения. Инвестициите ни може да са и в компании, които не са на борсата.

Какви са наблюденията ви от качеството на регулаторите в България?

- Не сме в позиция да коментираме това, но мисля, че България може да следва примера на Румъния в това отношение. Тук правилата са добри, въпросът е как се прилагат.

Знаете ли кой е Делян Пеевски?

- Може и да съм чувал за него. Но защо това е важно?

Ако има компания, която е свързана с него и ви предложи да инвестирате в нея, бихте ли го направили?

- Не сме се замисляли върху тази идея, но винаги правим проверки.

Ако офертата е за Lafka или "Булгартабак холдинг"?

- Никога не сме се замисляли за инвестиции в тютюневата индустрия. Имайки предвид, че нашите инвеститори са пенсионни фондове и застрахователни компании, такива вложения най-вероятно няма да бъдат приемливи.

Вие нямате офис тук. Как проверявате компаниите, преди да инвестирате в тях?

- Наемаме експерти в България, които да проверят репутацията на бизнесите на място.

Споменахте, че вашите инвеститори са пенсионни фондове. От кои държави идват?

- Да, това са предимно дългосрочни инвеститори от Финландия, Дания, Естония, а също и Хърватия.

А български пенсионни фондове?

- Засега нямаме, но бихме били щастливи да имаме. За момента обаче не сме имали подобни разговори с никого.

В недалечното минало чужди фондове за дялово инвестиране като вашия си изпатиха от нравите на местните мажоритари, както и от пукнатините в съдебната система. Това не ви ли притеснява?

- Ще се опитаме да избегнем подобни ситуации. Обикновено, когато сме в позиция на миноритарни акционери, сключваме допълнителни споразумения с мажоритарите за това как да бъде управлявана компанията занапред. Държим да има прозрачност и да се прилагат най-добрите корпоративни практики.

Сигурно сте в контакт с други фондове за инвестиции като вашия. Знаете ли и за други, които се интересуват от вложения в България през тази година?

- Преди кризата България бе много популярно място, където да инвестираш. Мнозина се опариха по време на кризата, но оттогава минаха пет години и загубите започнаха да се забравят. От консултантите, с които контактуваме, чуваме, че инвеститорите отново започват да питат какво се случва тук и да идват на място, за да проверят.

Куста Аима е основател и управляващ партньор на финландската компания KJK Capital, която предлага финансови услуги, управление на активи и фонд мениджмънт. Нейни клиенти са пенсионни и застрахователни дружества предимно от Скандинавия. След години опит в Прибалтика компанията е ориентирала последните си два фонда към инвестиции на Балканите. България вече е на картата на финландците с покупки на дялове в три компании. Намеренията са до края на годината KJK да влезе в още едно или две български дружества. Според Куста Аима дотук са събрани пет предложения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    ceneto avatar :-|
    ceneto

    предполагам че и третата им инвестиция на БФБ ще донесе разочарование, но в краткосрочен план такива ентусиасти са полезни за пазара :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK