Тестове откриха заместители на мляко в маслото

Тестове откриха заместители на мляко в маслото

Фирмите ще правят повторни изследвания на контролни проби

Мара Георгиева
20533 прочитания

Четири от 10 изследвани марки масло имат заместители на мляко и са с по-високо съдържание на вода, което не е посочено на етикета. Това съобщиха от Българската национална асоциация "Активни потребители", която е направила тестове в две акредитирани лаборатории на продукти, закупени от големи вериги магазини. Марките са произведени от три компании, които заявиха, че ще правят повторни изследвания на продуктите си.

Според правилата

Законодателството изисква продуктите с добавени немлечни мазнини задължително да се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Освен това тези продукти трябва да се предлагат на отделни щандове в магазините, където също да бъдат изрично обозначени като "имитиращи", а не млечни. Има изискване и за наименованието на продукти, които съдържат заместители - те не могат да се наричат с традиционните "сирене", "мляко", "масло", което роди термини като "деликатесен продукт" и "продукт за мазане" например. Ако етикетите не отразяват коректно съдържанието на един продукт, това е нарушение на правилата и измама спрямо потребителите.

Купувачите са особено чувствителни на тема "заместители" на млечни продукти, защото, както е известно, това могат да бъдат растителни масла (напр. палмово), но и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., посочиха от асоциацията.

Една трета в нарушение

За разлика от други продукти, където има огромно разнообразие от видове и рецепти, производството на маслото е с висока степен на стандартизация. Типичното краве масло (съгласно международната система CODEX) е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание, уточняват от "Активни потребители".

На тест са подложени 10 търговски марки краве масло: "Бор-Чвор", Немско краве масло (Molkerel Ammerland), "Саяна", "Вълчев", СВА, Miltex, Millker butter, "Краве масло екстра" ("Профи милк"), "Краве масло" ("Хранинвест"), "Домлян краве масло". Изследвани са декларираните и реално присъстващите в продуктите мазнини и водно съдържание.

Проведените тестове в две акредитирани лаборатории показват отклонение от нормите и отчитат наличие на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта (над една трета от изпитаните масла). При една проба отклонението достига 64%, в другите три, където е установено това нарушение, наличието на немлечна мазнина варира между 10% и 48%.

Маслата, в които се откриват примеси, са произведени от три компании: "Хранинвест" - Варна , "Милтекс" - Варна, "Профи милк" - Благоевград, посочват от асоциацията. Богомил Николов, председател на асоциацията, твърди, че при предишен тест на организацията през септември 2014 г. - пак на марки масла, при двете варненски фирми са открити аналогични нарушения и че става въпрос за рецидив.

"Нашите съмнения са, че имитиращи продукти масово се предлагат в местата за обществено хранене като хотели, училищни столове, болници и др. Очевидна индикация за това е, че в единствената разфасовка от 10 г (която се използва масово от хотелите) открихме немлечна мазнина", изрази опасенията си Богомил Николов.

Повторни изследвания

От "Милтекс" заявиха, че засега се въздържат от коментар по изнесените от асоциацията данни.

Любен Спасов, управител на "Профи милк", обясни, че не може да коментира резултатите от проучването на асоциацията, докато фирмата не направи повторни тестове, включително и на продукти от магазинната мрежа.

Мениджърският екип на "Хранинвест" заяви, че компанията спазва всички правила и ще предизвика повторни тестове на контролни проби, за да докаже своята изрядност. От компанията отхвърлиха твърдението на асоциацията за предишни нарушения и обясниха, че то не отговаря на истината. Мениджърите обясниха, че последваща проверка от Агенцията по храните след първия проведен тест на асоциацията не е установила нарушения при производството на масло. От фирмата заявиха също, че твърдения за нарушения влияят зле на продажбите и на имиджа й на производител и изразиха съмнение, че настоящият тест е част от борбата за пазарни дялове във време, когато покупателната способност на хората е ниска. Няма отклонения от правилата, спазваме всички изисквания, правим месечен мониторинг в акредитирани лаборатории, непрекъснато ни проверяват и държавните контролни органи, твърдят от "Хранинвест".

 

Методология на теста

- Включени са 10 марки краве масло, които са закупени от някои от големите вериги магазини.

- Закупуване на пробите: 14-18 май 2015 г.

- Провеждане на изпитването: 18-30 май 2015 г.

- Изследвани са декларираните и реално присъстващите в продукта мазнини и водно съдържание.

- Анализите на пробите са извършени в две лаборатории, акредитирани съгласно международния стандарт ISO 17025.

- Водното съдържание е измерено съгласно БДС 1109:1989.

- Детекцията и определянето на процента немлечни мазнини са извършени чрез газхроматографски анализ на триглицериди (ISO 17678:2010) и мастни киселини (БДС ISO 15304:2004).

Източник: Българска национална асоциация "Активни потребители"

Четири от 10 изследвани марки масло имат заместители на мляко и са с по-високо съдържание на вода, което не е посочено на етикета. Това съобщиха от Българската национална асоциация "Активни потребители", която е направила тестове в две акредитирани лаборатории на продукти, закупени от големи вериги магазини. Марките са произведени от три компании, които заявиха, че ще правят повторни изследвания на продуктите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  gesand avatar :-|
  gesand

  От над 10 години не купувам българско масло. Всички са боклуци с едно-две изключения. Дори не е необходимо изследване да ми го докаже. ПОзнава се по вкуса и по това как се топи в тигана.

 • 2
  murttle avatar :-|
  murttle

  Не зная какви правила спазват нашите производители, но нито едно българско масло не може да се мери с германските. А надписите на опаковката за съдържанието на продуктите са идентични.

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  Добро утро! И да беше така само с маслото, а то всички храни, повечето мебели обувки и облекла и т.н. Конкуренцията, дами и господа, трябваше да повиши качеството и да смъкне цените. Нали така беше? А какво стана? Повиши цените и смъкна качеството? Що така? Нека да позная:
  1. Комунистите са виновни, особено Сталин.
  2. Русия е виновна, особено Путин
  Последния се прокрадва нощем с манерка и налива палмово масло в млякото за преработка на варнрнските фирми. Муахахаха ...
  Чудя се, дали това да държиш на теории, които изцяло противоречат на практиката не е някаква нова форма на "интелигентност"? Разбира се "демократична"! Или се нуждаем от нови теории?

 • 4
  xps avatar :-|
  xps

  Не е вярно бе, те вече и в маргарина слагат масло :)))))

 • 5
  victorius avatar :-|
  victorius

  До коментар [#4] от "xps":

  Напълно съм съгласен. Това изследване е долна манипулация. Още утре СВА ще ги даде на съд. Щом до сега са бутали на Агенцията по храните, сега ще кихнат малко и на съдията.

 • 6
  stranen1 avatar :-|
  stranen1

  германците са магьосници в хранителните продукти може да си помислите че ядете масло ...пробвайте масло от Кутела поне съм виждал как се прави .

 • 7
  zuh59397508 avatar :-|
  zuh59397508

  добре де,и след всичко това питам:За чий грездей са всичките тези Държавни агенции,дето хрантутим,та някаква гражданска асоцияция ще прави проби?!Като ще е така,закриване на тези агенции,със спестените средства направете лаборатории и дайте на гражданите да контролират ежедневно-да видим тогава дали ще слагат боклуци!

 • 10
  j.h.jazz avatar :-|
  j.h.jazz

  "Мениджърският екип на "Хранинвест" заяви, че компанията спазва всички правила и ще предизвика повторни тестове на контролни проби, за да докаже своята изрядност."
  Хайде, няма нужда писмено някой да ми доказва нещо, което сам мога да го установя...От години тези избягвам, защото е всичко друго, но не и масло!
  Същото се отнася и за тези мошеници от "Милтекс"...
  Освен това опаковката и надписа може да вкара в заблуждение, че са немски


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход