Компания от САЩ поиска летище Горна Оряховица

Инвеститорът е заявил намерение да изгради там база за рециклиране на самолети

През първия мандат на ГЕРБ и Ивайло Московски не бяха намерени кандидати за аерогарата
През първия мандат на ГЕРБ и Ивайло Московски не бяха намерени кандидати за аерогарата    ©  Надежда Чипева
През първия мандат на ГЕРБ и Ивайло Московски не бяха намерени кандидати за аерогарата
През първия мандат на ГЕРБ и Ивайло Московски не бяха намерени кандидати за аерогарата    ©  Надежда Чипева

Американска компания е заявила интерес за концесионирането на летище Горна Оряховица. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред депутатите в ресорната парламентарна комисия в сряда.

Инвестиционното намерение, депозирано в министерството, предвижда действащото международно летище да бъде запазено като такова. Компанията иска да направи и производствена база за рециклиране на самолети, като е декларирала, че може да отвори между 500 и 600 нови работни места, съобщи още Московски, като допълни, че процедурата за изготвянето на концесионните анализи вече е започнала. Според отчетите на летището чрез подходящи инвестиции в писта, сграден фонд и оборудване то може да стане привлекателно за нискотарифни авиокомпании, карго и за бизнес авиация.

Нов опит

За интерес от страна на международен кандидат към летище Горна Оряховица съобщи в началото на 2015 г. зам.-министър Антон Гинев, като тогава стана ясно, че аерогарата е в списъка с транспортните обекти, подготвяни за концесия. Това няма да е първият опит за отдаването му. Министерството се опитва да намери частен оператор на аерогарата от пролетта на 2011 г., сроковете за намиране на кандидати бяха удължавани няколко пъти, а в края на 2012 г. стана ясно, че няма нито една оферта, и търсенето беше временно спряно. 

Изискванията към кандидатите тогава бяха да имат капитал, не по-малко от 1 млн. евро., балансовата стойност на активите - минимум 5 млн. евро, да докажат приходи от 3 млн. евро от експлоатация на гражданско летище за поне една от последните 10 години, пътникопоток -  над 200 хил. души или товари над 10 хил. тона. Изисквания доста по-високи от бизнеса на летище Горна Оряховица. За 2013 г. приходите на държавното дружество са 768 хил. лв., а печалбата - 3 хил. лв. За 2013 г. броят на полетите на летището е 1024, като година по-рано те са били 1759. Основната част от тях са тренировъчни. Голям клиент на летището в Горна Оряховица през годините е компанията на Ганчо Даскалов "Фортуна еър", която се занимава с авиохимически услуги. Фирмата има база там, като плаща такси на летищния оператор за полетите си.

И още на тезгяха

По отношение на другата концесионна инициатива на транспортното министерство - тази за отдаването на летище София, стана ясно, че едно от изискванията към кандидатите ще бъде да инвестират в разширяване и модернизиране на стария терминал, който в момента се ползва от нискотарифните авиокомпании. Обявяването на концесионната процедура за открита от Министерския съвет пък се очаква да стане след около месец.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България