Carrefour: Опашка за фалит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Carrefour: Опашка за фалит

Договорът за франчайз на марката Carrefour за България изтича в понеделник - 15 юни.

Carrefour: Опашка за фалит

Доставчици водят дела за несъстоятелност на веригата. "Пикадили" подготвя развод

Паулина Михайлова, Десислава Николова
67091 прочитания

Договорът за франчайз на марката Carrefour за България изтича в понеделник - 15 юни.

© Цветелина Белутова


Все по-празни рафтове, все по-беден асортимент, все по-малко клиенти и обороти... и все повече искове за несъстоятелност от доставчици, чакали парите за стоката си с месеци. Това е положението в "КМБ България" - операторът на веригата Carrefour в страната. Ако се погледне партидата на дружеството в информационната система за производство по несъстоятелност към Министерството на правосъдието, опашката от компании, завели дела за фалит на КМБ е доста дълга. Разбира се, никой на тази опашка не иска истински банкрут на стопанина на Carrefour. Производителите и дистрибуторите просто се опитват да осребрят фактурите си и с основание смятат, че тези искови молби са начин да го направят. За момента процедурата сработва - производствата последователно се прекратяват, след като КМБ плаща, макар и частично. Въпросът е дали фалитът няма да дойде, преди опашката да се източи. А тя става все по-дълга.

При тази ситуация нищо чудно, че и обявената през ноември миналата година сделка за обединение с "Пикадили" се разпада - в бизнеса браковете са по сметка. Разводите също.

Плащането - по съдебен път

От близо година зареждането на обектите на Carrefour в България постепенно става все по-постно именно защото собственикът "КМБ България" бави плащанията към доставчиците. Самото дружество, през офшорка в Холандия, е притежание на гръцката Mariopoulos. Табелите Carrefour пък са само обект на франчайзингов договор на френската верига с гръцката за целия регион. Който в случая с България изтича точно на 15 юни, идния понеделник, а за пореден път на пазара се говори, че е възможно да не бъде подновен, за да не се уронва повече и без това позацапания престиж на марката в страната. И ако последното засега е спекулация, задлъжнялостта на "КМБ България" е извън всяко съмнение.

Повечето доставчици разказват, че обикновено при зареждане на Carrefour поне три-четири месеца веригата не плаща, натрупват се значими вземания, след няколко "напомняния" и предупреждения за спиране на стоката част от парите се погасяват и после всичко започва наново. "Сключвали сме споразумения, анекси, договори, имало е всякакви обещания. Договорките ни с тази верига излизат извън всички вариации на счетоводството и правото. Търговският закон и ЗЗД не могат да обхванат всички начини, по които те не плащат", коментира един от доставчиците, предпочел името му да не се цитира.

Изнервящият кръговрат на зареждане, просрочие, чакане, разговори, заплахи и частично погасяване накара някои от производителите и търговците изобщо да спрат да работят с веригата. Други явно или не искат да го направят, защото държат на оборота си все с риска да "изгорят" или не могат да го направят, защото вече имат натрупани големи вземания и се страхуват да не останат без тях. Очевидно начин за тях да получат парите си е именно чрез иск за несъстоятелност. Преглед в регистъра на правосъдното министерство показва, че много от тези искове са оттеглени - явно след като КМБ се е издължило макар и невинаги напълно.

На 2 юни например дело за несъстоятелност срещу собственика "КМБ България" е завела "Евромийт трейд". От края на май такова има и от "Орбико България". Два дни по-рано същата искова молба е подала и "Д и Д комерс енд деливъри". В същия ден (27 май) отделно производство е иницирала "Захарни заводи". Към иска на "Тед бед" от 30 април през май са присъединени и "Ядки Детелина" и "Алд импорт". В списъка са още "Натурални храни", "Нитро България", "Мес-ко", "Лодис инвест", "Аванс трейд", "М.О. Русе". Тоест - Carrefour дължи пари за всичко от месо, през вафли, ядки, млечни продукти и консерви, до домакински ръкавици и памучни тампони. Други искове са оттеглени (като например на "Победа" и "Милк фемили").

От "Натурални храни" - компания от групата на "Интерсервиз Узунови", която снабдява магазините от веригата с пресни плодове и зеленчуци, не коментираха размера на вземанията си. От "Захарни заводи" потвърдиха, че от година от "КМБ България" са спрели да им плащат за доставките.

"Подписахме споразумения за издължаване с конкретни срокове, но те не ги спазиха. Пристъпихме към съдебна процедура, блокирахме банковите им сметки, получихме частични плащания и сега сме на етап поредно споразумение за преводи на стари задължения. Спряхме да им доставяме. Сега си търсим правата", казаха от компанията.

"От около година имаме проблеми с плащанията от страна на Carrefour. Имаше период, в който спряхме да им доставяме, след което те платиха с уговорката, че в бъдеще ще са изрядни. Но после пак спряха да ни плащат. За два-три месеца се натрупаха задължения за 120 хил. лева", казаха от "Мес-ко".

"От две годни работим с Carrefour, като забавянето на плащанията беше повече от осем месеца. Пробвахме с дела, накрая стигнахме до извънсъдебно споразумение и ни върнаха парите. Става въпрос за 50 хил. лв. Ние сме малка фирма и за нас това е огромна сума", казват от една от засегнатите фирми. От "Аквафор", която доставя 10 артикула за пречистване на вода, съобщиха, че са работили с веригата от 2011 г. Престанали са да доставят от началото на 2014 г., тъй като натрупаните просрочени задължения са достигнали 50 хил. лв. Получили си ги едва през 2015 г., след като завели дело.

Другият вариант за производители и доставчици е запор на сметки на Carrefour. Но там опашката е още по-дълга. "В банката ни казаха, че сме n-ти поред, затова и ние обмисляме искане за несъстоятелност", каза управител на компания с голямо вземане.

Верижен глад

Като шанс за оздравяване на Carrefour пазарът разчете сделката за обединение с "Пикадили" в късната есен. Тогава беше обявено, че, образно казано, под шапката в собственика на "Пикадили" "АП Март" с 50% ще влезе "КМБ България". Знаеше се, че зад обединението всъщност стоят братята Валентин и Десислав Попови и енигматичният Николай Лазаров, за когото е известно само, че живее в Париж и е близък до мениджмънта на Marinopoulos в Гърция. Тримата всъщност са реалните притежатели на "Пикадили", което по-късно беше описано и в Търговския регистър. Към момента, според партидата на веригата там, тя е на European Retail Investment - Люксембург - дружество, създадено като част от поредицата действия, необходими за формализиране на джойнт-венчъра между "Пикадили" и Carrefour в България.

Зимата обаче се оказа нелека за обединението - вместо едната верига да стане по-редовен платец, другата започна също да се бави с парите. Което се отрази веднага и върху нейните регали.

За да се случи реалното сливане се очакваше Mariopoulos да внесе 46 млн. лв. за увеличение на капитала. Първоначално спряганият срок за това беше края на 2014 г., после - юни 2015 г. Парите обаче и досега ги няма. Междувременно като външен негов "байър" беше поставена фирмата "Селект трейд", контролирана от Николай Лазаров и Петко Захариев, а на някои от доставчиците беше предложено стоката им да минава през нея, за да получават парите си. Въпросното "прехвърляне", разбира се, е фиктивно - продуктите се доставят в случая с "Пикадили" магазин по магазин, а с Carrefour - до големите обекти, откъдето веригата сама ги разнася до по-малките. Тоест "Селект трейд" само документално е посредник, като в сектора е известно, че тя има и надценка.

За да навакса с парите, в края на май "Пикадили" взе 11.8 млн. евро кредит от "Инвестбанк" и обяви, че средствата са за рефинансиране на заем към банка "Пиреос" и най-вече - за плащане на падежирали задължения към доставчици.

Приблизително по същото време сигналите от страна на българската верига, че може да не довърши сливането си с Carrefour станаха доста отчетливи. От офиса на изпълнителния директор на "Пикадили" Таня Косева-Бошова още в края на април подчертаха, че към момента собствеността на двете дружества продължава да е отделна, отделни са плащанията, отделни са марките.

"Обединяването на двете вериги в България под общо управление може да се осъществи само след увеличаването на капитала на "КМБ България" с 46 млн. лв., които да послужат за плащане към доставчици и развитие на веригата Carrefour в България". Според договора крайният срок за това увеличаване е юни 2015 г.", написаха тогава от екипа на Косева-Бошова.

В края на май проскърцването в отношенията вътре в дуета стана още по-осезаемо. "Има забавяне в изпълнението на договора за сливане, което е извън контрола на "Пикадили". Поради това забавяне и очакваното увеличение на капитала от 46 млн. лв. все още не е налице. Междувременно до изпълнение на всички условия по договора и формализирането на обединението двете вериги продължават да са отделни и независими юридически лица, всяко носещо отговорност за своята търговска дейност. В момента страните водят разговори за уточняване на сроковете за изпълнение на условията по договора за финализиране на сливането", казаха от офиса на Таня Косева-Бошова на 28 май.

Не можем повече заедно

Към днешна дата явно промяна във финансовото положение няма. И като логичен резултат обединението се разпада. Според отлично информирани източници на "Капитал", близки до развитието на събитията между двамата партньори, те са накрая на пътя към раздялата си. До редакционното приключване на броя официално това не беше потвърдено, а от мениджмънта на "Пикадили" не дадоха никакви изявления. От ръководството на "КМБ България" също не отговориха на въпросите на вестника. Според източници от индустрията обаче, освен ако няма някаква изненадваща промяна (по възможност под формата на пари от Marinopoulos), "Пикадили" и Carrefour ще обявят, че поемат по различни пътища близките дни.

Какъв ще е пътят на Carrefour не е ясно, но не изглежда лесен. Според запознати от сектора задълженията на обединението общо към момента наближават сумата от 90 млн. лв., като голямата част са на "КМБ България".

Показателно е и друго. През изминалата седмица бургаският мол Galleria прекрати договора си с веригата заради неизпълнението му от страна на наемателя. От мениджмънта не посочиха изрично, че причината е неплатен наем, но добавиха, че Carrefour е бавил плащания. Собственикът на мола - полската GTC, ще си търси дължимото по договора в съда, уточни Алекс Линчев, който е мениджър на обектите в Бургас и Стара Загора. В Бургас всъщност е първият голям магазин, който Carrefour затваря. Така веригата остава с девет хипермаркета, основно в молове, и 12 по-малки обекта, сочи справка в сайта на компанията. В същото време в сектора не е тайна, че дружеството дължи наеми и на други молове. От "Мол България" в София отказаха какъвто и да било коментар по темата. "М.О. Русе", което всъщност е собственикът на "Мол Русе", е сред дружествата, завели иск за несъстоятелност на "КМБ България". Това е странно, доколкото още от началото на изграждането на мола и все още в управата му е Петър Дудоленски, който е и прокурист на "АП Март".

По информация на вестника приходите на Carrefour през миналата година са се свили с над 40%, а загубата се е увеличила. Според последните официални данни "КМБ България" през 2013 г. имаше продажби от около 250 млн. лв. и загуба от 30 млн. лв.

По темата работи и

Мара Георгиева

 

Албанският сценарий

За да издърпа българското си звено от калта, Mariopoulos при всички положения ще трябва да извади доста пари. Което съвсем наскоро не направи в Албания. Веригата на Carrefour беше най-голяма на тамошния пазар. Гръцката компания я купи преди две години от местния бизнесмен (всъщност най-големия местен бизнесмен) Самир Мане. Мане през финансово-инвестиционната си група Balfin Group притежаваше веригата и я оперираше под бранда Euromax. Всъщност кръговратът е по-голям - първо той основава магазините и ги продава на сръбската Delta, тя после е купена от Delhaize (тогава част от сделката е и "Пикадили"), след време те му я продават обратно, а той почти моментално я прехвърля на гърците. Сценарий, доста подобен на българския.

Сега, в края на май, местното дружество на Mariopoulos в Албания е обявило фалит, а обектите са купени отново от Мане. Информация за това, макар и оскъдна, има в местни медии, които обаче не дават подробности, освен че най-вероятно марката Carrefour ще бъде запазена, а още тази година Balfin Group ще инвестира около 15 млн. евро и ще направи експанзия, откривайки и нови обекти. По думите на източници на "Капитал" в Албания доставчиците не са получили парите си при фалита на местната фирма на Mariopoulos, но Мане е обещал, че ще възстанови по 50% от вземането на всеки.

Все по-празни рафтове, все по-беден асортимент, все по-малко клиенти и обороти... и все повече искове за несъстоятелност от доставчици, чакали парите за стоката си с месеци. Това е положението в "КМБ България" - операторът на веригата Carrefour в страната. Ако се погледне партидата на дружеството в информационната система за производство по несъстоятелност към Министерството на правосъдието, опашката от компании, завели дела за фалит на КМБ е доста дълга. Разбира се, никой на тази опашка не иска истински банкрут на стопанина на Carrefour. Производителите и дистрибуторите просто се опитват да осребрят фактурите си и с основание смятат, че тези искови молби са начин да го направят. За момента процедурата сработва - производствата последователно се прекратяват, след като КМБ плаща, макар и частично. Въпросът е дали фалитът няма да дойде, преди опашката да се източи. А тя става все по-дълга.

При тази ситуация нищо чудно, че и обявената през ноември миналата година сделка за обединение с "Пикадили" се разпада - в бизнеса браковете са по сметка. Разводите също.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Закривай! Всеки който е имал вземане-даване с грък е горял. Ако не ми вярвате, питайте Международния Валутен Фонд - и те също са на опашката...

  Публикувано през m.capital.bg

 • staska

  Пикадили да се ориентират по-бързо към развода ... докато не са си загубили тотално клиентите заради празните рафтове, резултат от налетите в Карфур милиони!

 • 3
  ambrozia avatar :-|
  АмброзСП


  До коментар [#2] от "staska":

  Какво значи да се ориентират?
  Това трябваше да е преди а след!!!

 • 4
  daaam avatar :-|
  daam

  В Пикадили напоследък може да се видят рафтове с една и съща стока/за да не стоят празни/ , липсват елементарни неща, качеството тотално пада

 • 5
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  До коментар [#1] от "karen_walker":

  МВФ е далеко от "опита" на хиляди българи! "грък" е вече диагноза!

 • 6
  sqrt avatar :-|
  Daria

  То ако е само Карфур - по принцип продажбиъте у нас падат сериозно навсякъде. И това на фона на някакви бодряшки приказки за цветене... цветене у нас има ама само на водорасли.

 • 7
  townboy avatar :-|
  townboy

  Същото е положението и с Пикадили! Не знам за какъв "развод" пишете но те и двете фирми са некоректни. А наскоро пуснахте "партенка" че щяли да купуват Билла от Реве.

 • 8
  mammita avatar :-P
  mammita

  Хахаха имам дежавю с една друга статия на Капитал, че Билла се изнасяла от България и даже почти е намерила купувач на веригата. После се наложи Билла да обясни на Капитал, че няма да се изнася и има планове за развитие в страната даже. Тук малко ми се вижда същата работа. Да не излязат и от Карфур в понеделник и те с обяснения за Капитал. Ако това стане ще падна вече от смях и леко ще се окаже, че май някой умишлено се опитва да клати големите вериги, за да ги принуди да му продадат дял и да влезе на пазара. Не знам де, това са си само мои непотвърдени догатки. Предполагам, че от Капитал са си проверили фактите и източниците за статията.

 • 9
  vanillaeyes avatar :-P
  vanillaeyes

  [quote#8:"mammita"]Хахаха имам дежавю с една друга статия на Капитал, че Билла се изнасяла от България и даже почти е намерила купувач на веригата.[/quote]

  тъкмо щях да питам - да не стане като с Билла, дето си тръгваше, па остана, че взе и да се разширява.

 • 10
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  Това че Карфур не плащат редовно и бавят е абсолютно вярно. Фирмата за която работя вече им доставя само след предварително заплащане.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.