Депозитите на бизнеса намаляват през април
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депозитите на бизнеса намаляват през април

Депозитите на бизнеса намаляват през април

Това може да е начало на по-активно инвестиране на свободните средства заради спада на лихвите по влоговете

Гергана Михайлова
2276 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


72.2

млрд. лв. са депозитите в банковата система в края на април, по данни

на БНБ
С 400 млн. лв. са намалели парите по фирмените влогове.

Снимка: Печалбата на банковата система расте с 89 млн. лв. за месец до 374 млн. лв. в края на април

Бизнесът е започнал да ползва спестяванията си, показват данните на Българската народна банка (БНБ) за април. Само за месец намалението е с 0.9 млрд. лв., от които 400 млн. са изтеглени от левовите сметки на предприятия, а останалите са депозити на самите кредитни институции. Това може да е симптом за отблокиране на инвестиционни проекти, задържани през последните години на икономическата несигурност, но би могло да е и преориентиране към по-доходоносни инвестиции след значителния спад на лихвите по депозитите. Той е същият и за домакинствата, които обаче продължават да трупат средства във влоговете си.

Печалбите на банките растат

Публикуваните в петък данни за състоянието на банковата система към 30 април затвърждават впечатлението за сектор с растящи печалби и висока капиталова адекватност (22.30% за март). Ако в края на тримесечието банките отчитаха 285 млн. лв. печалба, месец по-късно резултатът от дейността им достига до 374 млн. лв. Това е положителна новина, тъй като за предстоящите догодина стрес тестове, кредитните институции ще се нуждаят от буфери, които могат да натрупат само през генерираната печалба. Тя идва не толкова от подобрение в кредитирането, колкото от свиването на разходите за обезценки на лоши кредити. Натрупаните обезценки по кредити в края на април са 244 млн. лв. при 254 млн. лв. година по-рано, което значи, че лошите кредити не растат, а портфейлите се прочистват.

Банките съумяват да увеличат печалбите си и заради по-ниския разход за лихви по депозитите. Това освен по линия на по-ниската доходност, която предлагат, се получава и заради намалението на вложените в тях средства.

Фирмите харчат, домакинствата спестяват

Статистиката на БНБ отчита 72.2 млрд. лв. общо депозити в края на април при 73.1 млрд. лв. към 31 март. Това е с 0.9 млрд. лв. по-малко. От тях 400 млн. лв. е намалението основно от левовите сметки на бизнеса. В края на март той държеше 17.2 млрд. лв. по депозити, от които 9.97 млрд. в левове и 5.5 млрд. в евро. Месец по-късно данните са за общо 16.8 млрд. лв. фирмени депозити, от които 9.69 млрд. в левове и 5.4 млрд. в евро.

"Изменението на депозитната база се дължи главно на бизнес активността за периода", посочват от централната банка, или според експертите й тегленето на средства е било с цел инвестиции и обезпечаване на производство в по-големи обеми. Това изглежда логично на фона на успокоението в икономиката с растеж на брутния вътрешен продукт от 2%, който е по-голям от очаквания през първите месеци на годината.

Възможно е обаче върху решенията на бизнеса да са повлияли и ниските лихви по депозитите, които в левове вече носят под 1% годишно. Вариант за по-висока доходност са взаимните фондове, чиито активи в края на миналата седмица са 852 млн. лв. (без фондовете извън Българската асоциация на управляващите дружества, БАУД). Не е изключено за намалението на парите по депозитните сметки на бизнеса да има и друга причина, имайки предвид тенденцията на изнасяне на депозити зад граница, наблюдавана например в Гърция през последните месеци.

Въпреки че лихвите по депозитите се снишиха и за домакинствата, те продължават да трупат във влоговите си сметки. В края на април там има 42.3 млрд. лв., или с 81.7 млн. лв. спестени повече само за един месец. 

Активите на банките се свиват

Статистиката на БНБ към април отчита намаление на активите в банковата система от 86.1 млрд. лв. на 85.1 млрд. лв. Това също е отражение на "нормалната бизнес динамика", посочват в анализа си от централната банка, като допълват, че паричните наличности и салдата в централната банка са се увеличили с 429 млн. лв. до 12.3 млрд. лв., а инвестициите в дългови ценни книжа са намалели с 468 млн. лв. В края на април балансовият собствен капитал се е понижил с 265 млн. лв. до 10.9 млрд. лв. основно в резултат от изплащане на дивиденти.

72.2

млрд. лв. са депозитите в банковата система в края на април, по данни

на БНБ
С 400 млн. лв. са намалели парите по фирмените влогове.

Снимка: Печалбата на банковата система расте с 89 млн. лв. за месец до 374 млн. лв. в края на април

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK