Възходът на биомасата

Все повече големи фермери инвестират в централи на тор, за да отговорят на екоизискванията

Проектите за централи на биомаса над 1.5 мегавата търсят друг път за получаването на преференции от държавата.
Проектите за централи на биомаса над 1.5 мегавата търсят друг път за получаването на преференции от държавата.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Проектите за централи на биомаса над 1.5 мегавата търсят друг път за получаването на преференции от държавата.
Проектите за централи на биомаса над 1.5 мегавата търсят друг път за получаването на преференции от държавата.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Шест централи с общо инсталирана мощност от 7 мегавата. Това се крие зад ръста от приблизително 206% на произведената енергия от биомаса за времето от началото на годината до 7 юни, сравнено спрямо същия период на миналата година, според оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Тази енергия в момента се изкупува най-скъпо. Дори след планираното намаление така произведеното електричество ще струва два пъти повече от цената за фотоволтаици на покриви. Към другият вид централи на биомаса - със суровина от дървесина, интересът падна, защото новите проекти вече няма да получават преференции от държавата, а ще трябва да продават енергията си по пазарни цени.

На пръв поглед незначителни, седемте работещи мегавата вероятно са апогея в развитието на този тип централи. Причината е, че  законодателството вече дава преференциална тарифа само за централите на биомаса до 1.5 мегавата, които оползотворяват 50% животински тор и фотоволтаичните инсталации до 30 киловата. Според представители от сектора обаче заради ограниченото количество суровина капацитетът за изграждането на първите в България е не повече от 18 мегавата (в момента при 15 работещи мегавата те са 0.26% от производството на енергия в България според справка в ЕСО). 

Централа - само при много животни

Причината централите на биомаса, използващи оборски тор, да останат едни от малкото подкрепяни от държавата е най-вече заради екологичните изисквания към животновъдите, според които около 6 месеца в годината те не могат да изхвърлят оборския тор в полето заради опасността от замърсяването на подпочвените води с нитрати. Поради тази причина те имат два варианта. Или да изградят съоръжения за съхранение, или да направят централа за производство на енергия от този тор. Според Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България, стойността на инвестицията и в двата случая е почти еднаква. По думите му обаче тя е по силите само на големите стопанства с поне 3 хил. животни. За инсталация от 1.5 мегавата са необходими 4 млн. евро. Според Зоров по-малките инсталации на практика са икономически неизгодни.

Кой инвестира

Самият Зоров, който е собственик на мандра "Пършевица", има централа за оползотворяване на оборски тор и силаж с мощност от 1.5 мегавата още от 2013 г.  През септември 2014 г. централа със същия капацитет е изградена и в птицекомбината "Градус" в Нова Загора, сочи справка от регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР)

Друга централа за оползотворяването на животински тор е край пловдивското село Цалапица, собственост на "Биона газ", която също е за 1.5 мегавата. Съдружници в нея с равни дялове са "Атаро клима" и "М-тек", а инвестицията е 4 млн. евро. Последното дружество сред акционерите е Димитър Райчев, който управлява дружество на Йордан Каймаканов. Той е собственик на фермата с 1200 крави, откъдето ще идва суровината, и е баща на бившия областен управител на Пловдив, подкрепян от ДПС.

През март 2015 г. бяха пуснати още две централи за по 1.5 мегавата. Едната е край Ямбол и е собственост на "Еко билд проджект", която е свързана с "Грийн форест проджект", близка до "Белла България", която направи неуспешен опит за изграждането на централа от 5 мегавата в Етрополе.

Самото съоръжение беше открито от земеделския министър Десислава Танева и кмета на Ямбол Георги Славов през май. Централата ще се изгаря растителна биомаса и различни видове животински тор, а броят на работните места е 20, като още 200 души са косвено свързани с дейността. От дружеството собственик обаче не отговориха на въпросите на "Капитал Daily" каква е стойността на инвестицията и как са осигурени средствата за нея.

Още едно дружество от групата през октомври миналата година е открило мощности. То е в Пещера и е на "Д. Франчайз ко - България. Дружеството е почти изцяло собственост на гръцкия бизнесмен Димитриос Виндзилеос, който е най-големият акционер в "Белла".

Другата централа, пусната през март, е на "Билд инвест сит" в село Труд, край община Марица, Пловдивско. Тя също е за 1.5 мегавата.

През юли 2014 г. в Ямбол е открита и една по-малка централа за 0.4 мегавата на фирма "Владимпекс" - Сливен, която притежава кравеферма.  

В Пазарджик пък през юни 2014 г. е открито съоръжение на "Оранжерии Гимел" в село Звъничево.

Според  Зоров съвсем скоро ще бъдат пуснати още две централи в село Поповица, Пловдивско, на фирма "Елит 95", която има стопанство за 3 хил. крави, и в село Овчарово, край Добрич, във ферма за отглеждане на 4 хил. говеда. Проектът в Поповица е на братята Никола и Янко Ангелови, които с двете си компании "Елит 95" и "Елит милк 2000" при последното разпределение на държавните пари получават общо близо 1.2 млн. лв. и така са най-субсидираните животновъди.

Пътят на големите

Ограниченията за подпомагане на централите на биомаса, което влезе през март тази година в закона за енергетиката, накара инвеститорите със започнати проекти в по-големи централи от по 5 мегавата да преосмислят плановете си. Според Българска асоциация за биомаса най-вероятно тези проекти ще търсят отново подкрепата на държавата, но под формата на преференции за изкупуване на високоефективна енергия подобно на топлофикациите. За тази цел обаче освен електро- те трябва да произвеждат и топлоенергия, което реално значително оскъпява инвестицията.

Не е ясно каква е съдбата на централата на дървесни частици "Грийн форест проджект", която е с мощност 4.99 мегавата край пловдивското село Костиево, за която няма данни в АУЕР за получени сертификати за произведена енергия през 2015 г.

Регулаторът сваля още цените

Представители на сектора на биомасата изказаха недоволството си от предложението на енергийния регулатор за преференциални цени, които ще влязат в сила от юли. За централите на биомаса до 500 киловата намалението спрямо настоящите цени е с 12.4%, като тази енергия вече ще струва 403.16 лв. за мегаватчас. Подобно е и понижението за инсталациите до 1.5 мегавата, което е 12.06%, а новата цена, изчислена от регулатора, ще бъде 434.13 лв. за мегаватчас.

На общественото обсъждане, което се проведе в петък (12 юни), беше посочено, че КЕВР значително е занижил инвестиционните и оперативните разходи. Димитър Зоров представи сметките от работата на собствената си централа, според които разходите за гориво и силаж са много по-големи от заложените от регулатора.

Подобни бяха мотивите и на Българската соларна асоциация - според председателя й Малинка Николова всяка година КЕВР определя цени, които не отразяват реалните инвестиционни и експлоатационни разходи за този тип централи. 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Държава, пропищяла от скъпия руски газ, ще гори метан насред полето и ще иска субсидии за това нещо. Не!

 • 2
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  "фотоволтаици на покриви"!?! Кой изкупува енергия от фотоволтаици на покриви. За се присъедини такъв се изисква документация като за цяла централа. Само папата не трябва да даде разрешение, хахах :-) фотоволтаици на покриви...хахах :-) Системата е направена така, че да няма такива, а първоначалната идея /идваща от Европа/ и субсидирането трябваше да са точно за тях. Така се изроди, идеята че сега вместо домакинствата масово да имат фотоволтаици на покрива и да им се прихваща произведената електроенергия от сметката са натоварени в сметката със зелена енергия за подръжка на паразитите наречени инвеститори. :-) Вместо да ни е по-евтино и полезно, ни стана по-скъпо и особено безполезно. :-)

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "primaxm":

  Точно това беше хватката, с която олигарсите затапиха отрасъла. Най-първото нещо, което трябваше да се уреди, беше двупосочният електромер. Всеки желаещ да си слага фотоволтаик първо трябваше да ползва за себе си, излишъка връща в мрежата и накрая на месеца се плаща разликата между двете стойности. Балансирането, разбира се, също струва пари, но много по-евтино от сегашните 1,5 милиарда субсидии годишно.

  Затова, когато мутроченгетата се събраха, измислиха такава схема, че "на никого да не му се губи неговото". Слагането на покривен панел е Строеж 1 категория по ЗУТ, заедно с АЕЦ Белене и депото за радиоактивни отпадъци. Обратни електромери изобщо не съществуват в правния мир. Токът от покрива отива в ЕРП-то на фантасмагорични цени, а то го връща на съседа под покрива, натоварено с всичките надбавки за зелена, кафява, високо, ниско напрежение, балансираща група и разбира се, да не забравяме, с ДДС. Така всеки си е взел своето, а слънчеви панели по покривите не се виждат. Виждат се по разни причудливи навеси насред полето, които не пазят нищо. До последно се чудехме за какво ще служат, докато не видяхме да редят панелите върху покрива.

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  До коментар [#2] от "primaxm":

  Първоначалната идея е много добра, но попаднала в ръцете на българи беше извратена и веднага беше приложена схема за концентриране на печалбите в ръцете на малък кръг хора. В България се приемат радушно европейските идеи, слага им се опашка, така че крайният продукт няма нищо общо с първоначалния и се пускат в общественото пространство с доказателствения мотив: "директива от Брюксел, знаем, че е кофти, но това е ЕС".

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Неизвестно защо набутаха централите с индиректно използване на биомаса и тези с директно изгаряне в една група. При първите биомасата се разлага във ферментори, при което се отделя биогаз, който се ползва за гориво за когенератор, а при другите директно се изгаря биомасата и се отделят катрани и др. гадости.

 • 6
  atanasshalapatov avatar :-|
  atanasshalapatov

  Директивата на ЕС е много добра защото фекалиите отделят метан и се усилва глобалното затопляне

  Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl : „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на топлина,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията''

  Тоест основната стратегия е топла вода от слънцето с 83% КПД и в Дания се строи - http://www.stateofgreen.com/en/Solar-and-other-renewables основното е големи изолирани съдове за съхранение на топлата вода и не черни панели а концентратори следящи слънцето - http://integral2005.com/ но централно е по-ефективно и става за парници за зеленчуци освен за Топлофикация.

  Тоест Топлофикация и там където има централно отопление да се нагрява водата за къпане и отопление със слънце и за по-бързо става с лещи - http://e-vestnik.bg/5609 ,и когенерацията при ТЕЦ е отделна тема

  Казано просто е ''престъпление'' да се загрява вода с ток и газ за битови нужди и отопление като може със безплатна слънчева енергия.

  Описал съм всичко - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход