Ивайло Пенчев е избран за един от най-динамично развиващите се предприемачи в света

Съсобственикът на "Уолтопия" е сред шестимата, които представиха плановете си в световната програма на EY

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Ивайло Пенчев е сред шестимата най-динамично развиващи се предприемачи в света, селектирани да участват в програмата на Accelerating Entrepreneurs на консултантската компания Ernst &Young (EY). Пенчев е изпълнителен директор и мажоритарен собственик на българската "Уолтопия", която произвежда изкуствени стени за катерене и бързо се наложи като глобален лидер в тази област.

Наред с това Пенчев е в управлението на още няколко компании, сред които онлайн платформата за корпоративни търгове Auxionize, компанията за производство на опаковки "Екстрапак", дружеството за недвижими имоти "Сивилия пропъртис" и др.

Пенчев е избран за програмата заедно с още петима предприемачи САЩ, Индонезия, Турция, ОАЕ и Нигерия в конкуренция с управителите на 400 компании от 48 държави. Селекцията е била с продължителност шест месеца, а критериите за подбор включват не само финансовите резултати на фирмите и техния потенциал за растеж, но и предприемаческия дух, иновативност, оригиналност и философия по отношение на служителите на техните мениджъри. Общото между шестимата победители е, че те преобръщат пазарите, на които работят, а приносът на Пенчев в това е, че прави катеренето нов тип достъпно забавление.

Шестимата избрани предприемачи имаха възможност да представят визията си за развитие в рамките на 90 минути пред опитни бизнес лидери, които от своя страна дадоха обратна връзка за възможностите за растеж и потенциала на компаниите на глобалните пазари. Това се случи в в рамките на събитието EY Entrepreneur of the Year в началото на юни в Монте Карло, Монако, а сред менторите бяха главният финансов директор на Yahoo Кем Голдам, управляващият директор на инвестиционната компания Accretive и председател на Endeavor Едгар Бронфман и др. "Гордеем се с този успех на г-н Пенчев и се радваме, че българският бизнес получава подобно признание в негово лице", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY в България.

Управляваната от Пенчев "Уолтопия" бележи ръст в приходите и печалбата си всяка година и не само успява да завладее нови пазари, но да се утвърди като фактор в световните тенденции при производството на стени за катерене. Компанията е приключила 2013 г. с печалба от 6.26 млн. лв. при 4.37 млн. лв. година по-рано.

Още от Капитал