С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 16 юни 2015, 18:01, 6571 прочитания

ПИБ ще капитализира печалбата за 2014 г.

Заделен като буфер ще бъде и финансовият резултат за тази година

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще капитализира печалбата си за 2014 г., реши общото събрание на акционерите в понеделник. Отчетеният финансов резултат от 30.531 млн. лв. ще бъде отнесен към други резерви с общо предназначение. Това означава, че акционерите няма да получат дивидент. След като през лятото на миналата година банката беше потърпевша от масирано теглене на депозити и държавата й оказа ликвидна подкрепа, в ПИБ се прилага план за преструктуриране, съгласуван с Европейската комисия. Параметрите му не са публично известни, но може да се предположи, че капитализирането на печалбата е сред изискванията в него, тъй като това води до натрупване на буфери, каквито може да се окажат нужни след оттеглянето на държавната подкрепа и след резултатите от стрес тестовете на банковата система догодина.

Акционерите остават без дивиденти

От съобщението до инвеститорите на фондовата борса, където се търгуват акциите на ПИБ, става ясно, че на общото събрание са взети решения, свързани не само с печалбата за миналата година, но и с очакваната печалба за настоящата. Гласувано е да не се изплащат дивиденти на акционерите и да не се извършват други отчисления от печалбата на банката за 2015 г. с цел включването на печалбата към 30 юни 2015 г. в капитала. В последния си консолидиран финансов отчет за първото тримесечие на годината ПИБ отчете 2.5 млн. лв. нетна печалба. Печалбата за 2014 г. пък беше 30.5 млн. лв. при 184.9 млн. лв. през предходната. Тогава обаче върху финансовия резултат повлия придобиването на Юнионбанк, което беше събитие с еднократен ефект. Общо собственият капитал на банковата група към 31 март е 736.1 млн. лв.


С оглед на предстоящите догодина стрес тестове банките в страната се стремят да формират максимално висока печалба, която не разпределят като дивидент сред акционерите, а трупат под формата на буфери, за да разполагат с резерви в случай на нужда. Проверката в сектора ще покаже дали е адекватно отчитан и управляван рискът в кредитните портфейли и дали са надлежно обезпечени отпусканите заеми. Според подготвяния нов Закон за оздравяване и преструктуриране на банки и инвестиционни посредници при наличие на проблемна ситуация ресурс за разрешаването й ще се черпи първо от собствения капитал на банката и от нейните акционери, а помощ от данъкоплатците ще бъде ползвана едва в краен случай.

В случая на ПИБ освен по линия на подготовката за стрес тестовете влияние върху решението оказва и ситуацията с получената през миналата година държавна помощ. През лятото на 2014 г., когато фалира Корпоративна търговска банка (КТБ), паниката сред вложителите се пренесе в ПИБ, откъдето започна масово теглене на депозити. Тогава с разрешение на Европейската комисия държавата предостави 900 млн. лв. на банката. Към края на март остатъкът от депозита на Министерство на финансите е 756.1 млн. лв., а срокът за връщане е 28 май 2016 г., като след този момент банката ще трябва да е способна сама да посреща ангажиментите си към клиенти. Дотогава се очаква да е влязъл в сила новият закон за преструктуриране на банки, както и да са ясни резултатите от стрес тестовете. 

След критиките на FitchЗаради намалената възможност за подкрепа от страна на държавата в края на май агенция Fitch понижи рейтинга на ПИБ с три степени от BB- до B-, със стабилна перспектива. Оценката беше повлияна от наблюдавани слабости в корпоративното управление, висока концентрация на кредитополучатели в кредитния портфейл, влошаване на качеството на активите, ниски повтарящи се печалби и умерена капитализация. Концентрацията на заеми е висока и неколкократно надвишава изчислявания от Fitch показател Fitch Core Capital (FCC) на банката (променено на 25 юни), а някои от най-големите кредитополучатели са получили и допълнителни възможности, което още повече увеличава концентрацията, изтъкнаха в анализа си от Fitch.

Поправка:

В редакцията на "Капитал" се получи писмо с право на отговор от "Първа инвестиционна банка" АД, представлявано от изпълнителните директори Димитър Костов и Мая Ойфалош, със следното съдържание: "На 16.06.2015 г. в онлайн изданието на вестник "Капитал" е публикувана статията "ПИБ ще капитализира печалбата за 2014 г.", публикувана и в брой 112 от 17.06.2015 г. на хартиеното издание.

В статията неправилно е преведена и некоректно е интерпретирана част от текста на доклада на Fitch, а именно: "Концентрацията на заеми е висока и неколкократно надвишава основния капитал на банката, а някои от най-големите кредитополучатели са получили и допълнителни възможности, което още повече увеличава концентрацията, изтъкнаха в анализа си от Fitch." Представяме официалния текст на английски език и превода му на български. ENG official version: "Borrower concentrations are high, at several times of the bank's FCC. Some of the largest borrowers have been granted additional facilities, further increasing concentrations." ВG translated version: "Кредитната концентрация е висока и надвишава неколкократно FCC на банката. На някои от най-големите кредитополучатели е отпуснато допълнително финансиране, увеличаващо допълнително концентрацията."

Неправилно и некоректно показателят FCC е изложен в статията като "основния капитал на банката". Терминът "основен капитал на банката" не съществува, а се прилага терминът "собствен капитал". Величината на FCC не отразява собствения капитал (нито "основен капитал") на банката, изчисляван съгласно регулаторните изисквания, включително и Регламент № 575/2013 на Европейския парламент и на съвета от 26 юни 2013 г. относно пруденциалните изисквания за кредитните институции и инвестиционните посредници и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012. FCC = Fitch Core Capital - е показател за собствения капитал на банката, изчисляван от Fitch по специфична методология на самата рейтингова агенция и не отразява в пълен смисъл регулаторните изисквания за изчисление на капиталовата база. Неправилно е интерпретирана причината за промяната на дългосрочния кредитен рейтинг (Long-term IDR) на банката от Fitch Ratings. Fitch Ratings премахна ефекта на държавната подкрепа за банките в целия Европейски съюз. Това бе направено въз основа на променените очаквания и методологията на рейтинговата агенция за оценка на вероятността за държавна подкрепа на дадена банка като резултат от Директивата за оздравяване и преструктуриране на банките (BRRD). Краткосрочният кредитен рейтинг (Short-term IDR), както и рейтингът за жизнеспособност (Viability Rating) на банката са изцяло потвърдени.

Бел. ред.: Действително е допусната неточност в превода на използвания от рейтинговата агенция показател. Грешката е неволна и редакцията се извинява за нея.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Руска фирма все пак може да строи "Български поток" 1 Руска фирма все пак може да строи "Български поток"

Още от самото начало има подозрения, че продължението на "Турски поток" тук ще се прави от руски компании, макар договорът да е с арабско дружество

25 фев 2020, 991 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
ПИМК инвестира 25 млн. евро в нови камиони

Покупката ще увеличи парка на пловдивската компания от над 1100 влекача с 10%

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10