Европейските телекоми искат Брюксел да ускори реформите

Компаниите настояват за по-слаби регулации на сектора

Телекомите, лобиращи за смекчени рагулации, обикновено са бивши национални монополисти
Телекомите, лобиращи за смекчени рагулации, обикновено са бивши национални монополисти    ©  DARREN STAPLES
Телекомите, лобиращи за смекчени рагулации, обикновено са бивши национални монополисти
Телекомите, лобиращи за смекчени рагулации, обикновено са бивши национални монополисти    ©  DARREN STAPLES

Някои от най-големите телеком групи в Европа са се обърнали към президента на Европейския съвет Доналд Туск с искане за спешни реформи в регулациите на пазара на цифрови комуникации, съобщава Financial Times. Главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, KPN, Orange и Telefonica са сред подписалите писмото до оглавяваната от Туск институция, в което се изтъква, че е нужно ускоряване на подготвяните регулаторни реформи. Според тях това трябва да реши проблемите с липсата на равнопоставеност между традиционните телекоми и новите интернет играчи на пазара.

Равно третиране

Компаниите настояват да бъде въведено равнопоставено регулиране за традиционните доставчици на телеком услуги както с операторите на интернет мрежи, така и с нови играчи в същия сектор. Примери за такива компании са приложението за съобщения WhatsApp, което е собственост на Facebook, както и интернет гигантът Google.

В писмото се призовава за "задълбочена и устойчива реформа на текущите телеком правила, която да предвижда бъдеща обща рамка за всички цифрови услуги, като се вземат предвид драматичните промени в пазарите, в навиците на потребителите и новите позиции на пазарна сила в дигиталната икономика". Компаниите изтъкват, че водещи пазарни инвеститори смятат тези регулации за най-важния двигател за развитие на този сектор. В писмото също така се подчертава, че в сравнение с други части на света Европейският съюз е регионът с най-строги регулации.

Нова стратегия

Цитираното от Financial Times писмо е най-новият опит на индустрията да подтикне Брюксел към действия. Секторът остана разочарован от реформите, предложени от предишния еврокомисар, отговарящ за цифровата политика на ЕС, Нели Крус. Новата стратегия за единния цифров пазар е разработена от нейния наследник Гюнтер Йотингер. Новите предложения обхващат сфери, вариращи от личната информация до авторските права, освен това прави по-задълбочен преглед на цифровите платформи и бъдещата дигитална инфраструктура.

Според информация на изданието през следващата седмица Европейският съвет ще излезе с декларация, призоваваща за "амбициозна реформа на рамките на телекомуникационния сектор". Според подписалите писмото компании тези инициативи са окуражителни, но има притеснения, че скоростта на прилагането им в регулаторния процес лесно може да бъде забавена от дебати и противоречащи си интереси на отделните страни членки.

Телеком групите лобират по-скоро за цялостно дерегулиране на индустрията, отколкото за налагане на повече правила за бързорастящите технологични компании. В частност телекомите искат регулаторите да намалят изискванията за осигуряване на достъп на ниски цени за конкурентите до техните фиксирани мрежи. Според телекомите, които в миналото са били национални монополисти, тези промени ще окуражат инвестициите. В писмото си те настояват, че Брюксел трябва "значително да намали сегашната регулаторна тежест върху сектора, като подобри условията за инвестициите във високоскоростни мрежи". Според конкурентите им обаче е нужно да се осигурят условия за ефективна конкуренция, тъй като често в отделните държави има само една национална фиксирана мрежа.